Diyanet’ten Ramazan Bayramı vakti açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı, hilalin Greenwich saatiyle 11.16'da yeryüzünden ilk defa görülmeye başlayacağını bildirerek, bayramın Türkiye'de 8 Ağustos 2013 Perşembe günü tespit ve ilan edildiğini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığının Ramazan Bayramı vakti

Diyanet’ten Ramazan Bayramı vakti açıklaması
Diyanet İşleri Başkanlığı, hilalin Greenwich saatiyle 11.16'da yeryüzünden ilk defa görülmeye başlayacağını bildirerek, bayramın Türkiye'de 8 Ağustos 2013 Perşembe günü tespit ve ilan edildiğini açıkladı.
 
Diyanet İşleri Başkanlığının Ramazan Bayramı vaktine ilişkin yaptığı açıklamaya göre, içtima günü olan 6 Ağustos 2013 Çarşamba günü, Ankara'da ay güneşten 36 dakika, Mekke'de ise 28 dakika önce batıyor. Güneş battığı anda hilal Mekke'de 6 derece 11 dakika, Ankara'da 6 derece 22 dakika ufkun altında bulunuyor. Bu sebeple hilal Ankara ve Mekke'den görülmediği gibi içtima konumunda olduğu için dünyanın hiç bir yerinden görülemiyor.
 
Hilal, 7 Ağustos 2013 Çarşamba günü ilk defa yeryüzünden görülmeye başlayacak. Ay güneşten; Ankara'da 3 dakika önce, Mekke'de ise 11 dakika sonra batıyor ve güneş battığı anda hilal, Ankara'da 52 dakika ufkun altında, Mekke'de 1 derece 49 dakika ufkun üstünde bulunacak. Ancak bu şartlarda ne Ankara'da ne de Mekkei Mükerreme'de görülme kriterleri gerçekleşmeyeceği için hilal görülmeyecek. Aynı şekilde Kuzey Amerika, Kanada, Avrupa, Asya ve Avustralya'da da görülemeyecek.
Ama başta güney Amerika olmak üzere Afrika kıtasının güney yarısından görülebilecek.
8 Ağustos 2013 Perşembe günü ise ay güneşten; Ankara'da 28 dakika, Mekke'de 49 dakika sonra batacak ve güneş battığı anda hilal, Ankara'da 4 derece 34 dakika, Mekke'de ise 10 derece 24 dakika ufkun üstünde bulunacak.
 
Buna göre Diyanet, Hicri aybaşlarının belirlenmesinde hilalin görülebilmesi için ihtilafı metalie itibar edilmemesi/hilal yeryüzünün neresinde görülürse görülsün buna itibar edilmesi, yeryüzünün herhangi bir bölgesinde hilalin görülmesinin mümkün olması durumunda buna istinaden ayın başladığına hükmedilmesi esasına göre 1434 Şevval'in ilk günü, 8 Ağustos 2013 Perşembe gününü Ramazan Bayramı olarak tespit ve ilan etti.
 
İslam dünyasının zaman zaman farklı günlerde ramazana başlayıp bayram yapması, birbirinden farklı kriterler benimsemelerinden kaynaklanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, müslümanlar arasında Hicri takvim birliğinin sağlanması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem