Dışişleri'nin Irak'tan iki talebi!

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek iki talep ilettiğini söyledi.Kaymakçı, Iraklı yetkililere, “Musul’daki güvenliğin bize haber verilmeden çekilmesi konusun

Dışişleri'nin Irak'tan iki talebi!

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek iki talep ilettiğini söyledi.

Kaymakçı, Iraklı yetkililere, “Musul’daki güvenliğin bize haber verilmeden çekilmesi konusunda Viyana Sözleşmesi'ne göre sorumluklarınız var. Önceden haber verilmeliydi. Bağdat Büyükelçiliği’nin ve Basra Konsolosluğumuzun güvenliği artırılsın” dedi.

"TAHLİYE YOK AMA PLANI HAZIR"

Dışişleri yetkilileri, Türkiye Irak sınır kapılarında şu aşamada hiçbir sıkıntı olmadığını, Bağdat Büyükelçiliği’nin, Basra Başkonsolosluğu’nun ve ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için her türlü planın yapıldığını, ancak alınan bir tahliye kararının olmadığını belirttiler.

Yetkililer şunları söylediler:

"HER AN BEKLİYORDUK"

“Bizi en yakından ilgilendiren konu oradaki vatandaşlarımızın durumu. Her an konsolosluk memurlarımızın gelmesini bekliyorduk ama gerçekleşmedi. Şoförlerimizin durumu ile ilgili de bir gelişme olmadı. Yeni olaylarla karşılaşmadık.

"BASRA KÖTÜYE GİDİYOR, BAĞDAT'TA OLUMLU GELİŞMELER YOK"

Telafer IŞİD’in büyük ölçüde kontrolüne geçti. Türkmen kardeşlerimizin insani ihtiyaçlarının karşılanması çok önemli. AFAD sıkı şekilde çalışıyor. Emin olan bölgeye yani kuzeye insani yardımlar, çadırlar gidiyor. Rakam arttıkça yardımlarımız da artacaktır. Basra’daki güvenlik durumu da kötüye gidiyor. Bağdat’ta çok olumlu gelişmeler yok.

"BAĞDAT VE ERBİL’DE SAYI AZALTILMIŞTI"

ABD oradaki mevcudiyetini azalttı. Biz zaten yapmıştık, kontrollü bir şekilde gidiyoruz. Anbean gelişmeleri izliyoruz. Kötüye gidiş söz konusu olursa gerekli tedbirleri alacağız. Son bir kaç gün içinde kadromuzda indirime gidilmedi. Daha önce yapılmıştı. Ailelerle görev yapan mensuplarımız yok. Vatandaşlarımızın işlerini yapıp büyükelçiliği çekip çevirecek kadar bir kadro var sadece.

"RİSKİ AZA İNDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Öngörülemeyen bir sonuç her zaman olabilir. Her durumda oradaki görevlilerimiz risk altında. O riskin mümkün olduğunda az tutulması için elimizden geleni yapıyoruz. Bağdat’ta görev yapan tek büyükelçilik şu anda Türkiye Büyükelçiliği değil. THY’nin doluluk oranı gidişlerde yüzde 10 azaldı, dönüşlerde yüzde 5 arttı. Erbil’deki başkonsolosluk üzerinden yardım koordinasyonunu yapıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem