Dink davasında suçlamanın değiştirilmesine tepki!

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, "Ahmet İlhan Güler, Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Engin Dinç veya diğer şüphelilerin iddianameden çıkarılması ve haklarında dava açılmamasının, Dink cinayetindeki bütünsel sorumluluğu bertaraf edeceğini"

Dink davasında suçlamanın değiştirilmesine tepki!
Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, "Ahmet İlhan Güler, Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Engin Dinç veya diğer şüphelilerin iddianameden çıkarılması ve haklarında dava açılmamasının, Dink cinayetindeki bütünsel sorumluluğu bertaraf edeceğini" belirterek, "Bütünsel sorumluluğu ve 'kasten öldürme' suçlamasını içermeyen bir iddianamenin müşteki-müdahil taraf olarak tarafımızdan da kabul görmeyeceğini bugünden beyan etmekteyiz" ifadelerini kullandı. 
 
Avukat Bakırcıoğlu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin, kamu görevlilerine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameye ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
 
Dava ve soruşturmanın geçmişini hatırlatan Bakırcıoğlu, Dink cinayetini işleyen örgütün üst yapılanması ve bağlantılarına ulaşılmasına yönelik Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturmanın derinleştirilerek, deliller toplandığını kaydetti.
 
Savcı Kökçü'nün, soruşturmanın geldiği aşamayı dikkate alarak, Dink cinayetini işleyen örgütü açığa çıkarmak üzere soruşturma dosyasını açık tuttuğunu ve bazı şüphelilerle ilgili dosyayı ayırdığını belirten Bakırcıoğlu, Dink cinayetine iştirak eden 25 kamu görevlisi hakkında 20 Ekim'de düzenlenen iddianamenin başsavcılığın onayına sunulduğunu, bu iddianamede Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Tamer Bülent Demirel ve Osman Gülbel'in "kasten öldürme", Engin Dinç, Reşat Altay ile Ahmet İlhan Güler'in "kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi" ve Sabri Uzun ile Celalettin Cerrah'ın ise "görevi kötüye kullanma" suçlarından cezalandırılmalarının talep edildiğini hatırlattı.
 
- "Direnç ve bariyerlere rağmen soruşturuldular"
 
Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakıroğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 
 
"Dink cinayetine iştirak eden kamu görevlileri, sorgulanmalarının ve soruşturulmalarının önünde oluşturulan direnç ve bariyerlere rağmen Savcı Kökçü tarafından sorgulandılar ve soruşturuldular. Düzenlenen iddianame ile yargılanmaları olanaklı hale geldi. Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin önemli bir bölümünü kapsayan iddianame, 'kasten öldürme, ihmali davranışla öldürme' isnatları olduğu için bütünsel sorumluluğu doğrulayan bir iddianamedir."
 
Başsavcılığın "soruşturmanın tamamlanmadığı ve bir kısım şüpheliler hakkında 'kasten öldürme' suçunun delilinin ortaya konulmadığı" gerekçesiyle iddianameyi onaylanmayarak, savcı Kökçü'ye iade ettiğini aktaran Bakıroğlu, şunları kaydetti:
 
"Ahmet İlhan Güler, Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Engin Dinç veya diğer şüphelilerin iddianameden çıkarılması ve haklarında dava açılmaması, Dink cinayetindeki bütünsel sorumluluğu bertaraf edecektir. Yine iddianamede, haklarında 'ihmali davranışla ölüme sebebiyet verme' suçu yöneltilen şüpheliler hakkında bu suçlamanın değiştirilerek, 'görevi ihmal' suçlaması yöneltilmesi halinde de bu durum şüphelilerin, Dink cinayetindeki iştiraklerini örtbas etmelerine zemin yaratacaktır. Dink cinayetinde kamu görevlilerinin bütünsel sorumluluğunu ve 'kasten öldürme' suçlamasını esas almayan bir iddianamenin meşruluğu tartışma konusu olacaktır. Bütünsel sorumluluğu ve 'kasten öldürme' suçlamasını içermeyen bir iddianamenin müşteki-müdahil taraf olarak tarafımızdan da kabul görmeyeceğini bugünden beyan etmekteyiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler