Devlette 'sıfır dakika' alarmı

Başbakanlık; başta deprem olmak üzere meydana gelen bir afetin ardından ilgili bütün kamu birimlerinin etkin ve koordineli bir biçimde çalışmasını sağlamak için Türkiye Afet Madahale Planı çerçevesinde yeni bir yönetmelik hazırladı. Yönetmelikle; depremin

Devlette 'sıfır dakika' alarmı
Başbakanlık; başta deprem olmak üzere meydana gelen bir afetin ardından ilgili bütün kamu birimlerinin etkin ve koordineli bir biçimde çalışmasını sağlamak için Türkiye Afet Madahale Planı çerçevesinde yeni bir yönetmelik hazırladı.
 
Yönetmelikle; depremin oluş anından yani "sıfırıncı dakika"dan itibaren devlet ve belediye birimlerinin bir talimat beklemeden nasıl harakete geçecekleriyle ilgili organizasyon sistemi düzenlendi. AFAD; kuracağı bir sunucu ile afetin olduğu bölgede yaşayan bütün kullanıcıların cep telefonlarına "ikaz ve acil durum" mesajları gönderecek.
 
Sıfırıncı dakika...
 
17 Ağustos Marmara Depremi'nin yarın 14. yıldönümü. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde toplam 18 bin 243 kişi hayatını kaybetti. Gece saat 03.02'de meydana gelen depremin ardından bölgede ciddi şekilde iletişim, ulaşım, enerji sorunları yaşanmıştı. Deprem bölgesine kara, hava ve denizden lojistik destek ancak 48 saat sonra asğlanabilmişti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 14 yıl önce yaşanan sorunları dikkate alarak afetlerle ilgili bir dizi çalışma yaptı. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde bir yönetmelik hazırlandı. Yönetmelik, şu anda Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü tarafından hukuk tekniği açısından inceleniyor. Bu inceleme bittikten sonra yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
 
Yönetmelikte; ulusal ve yerel düzeyde olay türü ve ölçeğine göre esnek yapıda müdahale organizasyon sistemi oluşturuldu. Afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalar tamamlandı. Afet ve acil durumlara ilişkin çalışmalarda görev alacak hizmet birimleri ve koordinasyon birimlerine ait rol ve sorumluluklar belirlendi. Tüm bakanlık kurum ve kuruluşları ile afetin sıfırıncı dakikasına hazırlanılarak yapacakları çalışmalar kayıt altına alındı. Diğer bir deyişle planla; arama - kurtarma timlerinin, Kızılay'ın, polisin, hastanelerin, askeri birliklerin, belediyelerin, ulaşım, iletişim ve enerji ile ilgili birimlerin depremin sıfırıncı dakikasından itibaren nasıl hakeket edecekleri belirlendi ve buna uygun bir oraganizyon sistemi oluşturuldu.
Mesajlı uyarı sistemi
 
AFAD'a kurulacak sunucu üzerinden GSM operatörlerinin (AVEA, Turkcell, Vodafone) sağlayacağı Cell Broadcast (hücresel yayın sistemi) yöntemiyle 112. kanaldan ikaz ve alarm haberleri ile afet ve acil durum haberleri, tehlike bölgelerinde yaşayan halkın cep telefonlarına mesaj olarak gönderilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem