Dershaneler ile ilgili düzenleme komisyonda

Dershaneler ile ilgili düzenlemeleri de içeren tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Tasarının görüşmelerine bugün devam edilecek. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve K

Dershaneler ile ilgili düzenleme komisyonda
Dershaneler ile ilgili düzenlemeleri de içeren tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Tasarının görüşmelerine bugün devam edilecek.
 
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde söz alan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Bütün cemaatlerin şöyle bir hastalığı vardır, cemaat önce kendisini sonra başkalarını sever" dedi.
 
Bir milyon 200 bin öğrencinin 4 bin 200 dershaneye gittiğini belirten Özdağ, "Bunların sadece 500'ü cemaate ait. Biz bu düzenlemeyi cemaat için yapmıyoruz, bu rakam da bunu gösteriyor" dedi.
 
"Ne oldu da cemaatle kötü oldunuz? diye suçlandıklarını" ifade eden Özdağ, "İnsanlar fikirleri değişebilir. Değişen duruma göre siz de düşüncelerinizi yeniden değerlendirebilirsiniz. Geçmişte faşist dediğiniz kişilerle ittifak yaptınız, Ecevit de cemaate övgüler yağdırmıştır. CHP"nin geçmişte F tipi dediğiyle şimdi arası iyi. Dün 'go home yankee' diyenler, 'Amerikan donanmasını denize döktük' diyenler, 'yolumuz Deniz Gezmişlerin yoludur' diyenlerin yolları şimdi ABD rezidansından geçiyor. CHP Genel Başkanı, MHP Genel Başkanı, AK Parti Genel Başkanı, ABD, İran, Japonya ile de görüşebilir, bir büyükelçi genel başkanı ziyaret edebilir ama bir genel başkan büyükelçiliği ziyaret eder mi? 'Deniz Gezmiş'in yolundan giden partinin genel başkanının yolu bugün ABD Büyükelçiliğinden geçiyor" diye konuştu.
 
AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ise kimsenin iktidarı başka yollarla zayıflatma yoluna gitmemesi gerektiğini belirterek, "Bunu yapmak isteyenlerin iştahını kursağına tıkayacak çelik irade olduğunu herkes görecek" dedi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de CHP'nin cemaatle işbirliği yapmadığını belirterek, "Kürsüden cemaatle ilgili olumsuz bir cümle sarfedildiğinde, AKP milletvekillerinin nasıl saldırıda bulunduklarını gördüm. Bir konuşmamda 'ışık evleri' dediğim için AKP'li bir milletvekili dövmek için üzerime yürüdü ama CHP'liler yolunu kesti. Sonra kendisiyle konuştuğumda 'evet dövecektim' dedi. Cemaatle kimin kol kola, el ele olduğunu bütün Türkiye biliyor" diye konuştu.
 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de tasarıyla bakanlığın bütün bürokrasisinin görevden alındığını kaydederek, "Burası aşiret devleti, çadır devleti değil, bunu yapamazsınız" dedi.
 
Cemaatle ilgili tartışmalara değinen Yeniçeri, "Burada olmayan, kendini savunan bir grubu eleştiriyoruz, tek yanlı boks yapıyoruz" sözlerini sarfetti.
 
-Tartışma yaşandı 
 
Komisyon Başkanı Naci Bostancı'nın, AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır'a söz vermesi tartışmaya neden oldu.
 
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ "Sıra bende, ben 5. sıradayım" diyerek itiraz etti. Bostancı "İstirham ederim" deyince, Serindağ "Söz vereceksiniz" dedi. Bunun üzerine Bostancı, milletvekillerine sırayla konuşma izni verdiğini söyledi. Serindağ da "Orada oturarak keyfi düzen yapamazsınız, düzen adil düzen olmalı" dedi.
 
CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfü Baydar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD Büyükelçisinin yemeğine katılmasının eleştirildiğini ifade ederek, "Bizler görüşmelerimizi her yerde açıklamaktan çekinmeyiz, böyle bir kompleksimiz yok. Başbakanı danışmanı Cüneyd Zapsu, ABD'de, 'Aman deliğe süpürmeyin, kullanın' demedi mi? Konuşturmayın bizi. Bizler herhangi bir ülkenin maşası olamayız" diye konuştu. 
 
Konuşma sırası, sivil toplum örgütlerine gelince, komisyona davet edilmeyen Eğitim İş Sendikası temsilcisi de konuşmak istedi. Komisyon Başkanı Naci Bostancı ise en çok üyeye sahip 3 sendikayı çağırdıklarını ve onların konuşabileceklerini söyledi. 
 
CHP'li Baydar, bu duruma tepki göstererek, "Biz davet ettik, konuşabilir" dedi. Bunun üzerine Bostancı, "Herkes 'ben bunu çağırdım, konuşmalı' diyemez" diye konuştu.
 
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, tasarıyı eleştirerek, Milli Eğitim Bakanlığının sürekli müdür ve müdür yardımcısı atayan, eğitim kalitesi ve öğretmen yetiştirme ile yakından uzaktan hiç bir ilgisi olmayan bakanlık olduğunu iddia etti. Koncuk, iktidarın tasarıyla kendi getirdiği bürokratları görevden aldığını söyledi.
 
Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Ölmez ile Eğitim İş-Genel Başkanı Veli Demir de tasarıya ilişkin görüşlerini dile getirdi.
 
-"Kandırılmış, sempatik bakan' imajı hoşuma gitmedi"
 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, milletvekillerinin tasarı üzerinde yaptığı eleştiri ve satır aralarındaki önerilerinden yararlanacaklarını belirterek, el birliğiyle daha makul sonuçlar üreteceklerini söyledi. Avcı, "Arkadaşlar bütün konuşmaları not ettiler. İçinde katıldıklarımız var, katılmadıklarımız var. Katılmadıklarımız daha çok" dedi.
 
Bazı milletvekillerinin kendisine yönelik "sempatik bakan" sözüyle ilgili de Avcı, "Şahsıma yönelik sempati cümlesine çok teşekkür ediyorum ama hemen arkasından gelen 'kandırılmış, sempatik bakan' imajı hoşuma gitmedi. Tasarı, hükümet tasarısıdır ve siyasi sorumluluk gerektiren bir düzenlemedir, o siyasi sorumluluk da bakanlığımıza aittir" diye konuştu.
 
Bakan Avcı, tasarının hazırlık aşamasında ilgili 4 sivil toplum kuruluşu ile yüz yüze toplantılar yaptıklarını, bazı STK'lardan da yazılı görüşler aldıklarını söyledi.
 
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP ve MHP'nin, tasarının alt komisyona gönderilmesine ilişkin önergesi oylandı. Yapılan oylamada önerge kabul edilmedi.
 
Komisyon Başkanı Bostancı, tasarının görüşmelerine bugün devam edileceğini belirterek, toplantıyı sona erdirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler