Davutoğlu: Tazminatı ödemeyeceğiz!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AİHM'nin Kıbrıs kararı ile ilgili "Kararı bağlayıcı görmüyrouz, ödemeyi yapmayı gerekli görmüyoruz" dedi.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AİHM Kıbrıs kararına ilişkin, "Taraflar itibariyle yetkisini aşmıştır Avrupa İnsan

Davutoğlu: Tazminatı ödemeyeceğiz!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AİHM'nin Kıbrıs kararı ile ilgili "Kararı bağlayıcı görmüyrouz, ödemeyi yapmayı gerekli görmüyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AİHM Kıbrıs kararına ilişkin, "Taraflar itibariyle yetkisini aşmıştır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Mahkememin kararının iyi niyetli ve objektif olduğuna inanmıyoruz. Bu kapsamlı çözüm sürecine en büyük darbeyi vurduğuna inanıyoruz. Zamanlama manidardır. Kararı bağlayıcı görmüyoruz ödemeyi yapmayı gerekli görmüyoruz" dedi.

"KUZEY KIBRIS TÜRKLERİYLE İLGİLİ AYNI KRİTERİN UYGULANMASI BEKLENİR"

Kuzey Kıbrıs Türkleriyle ilgili de aynı kriterin uygulanması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Kayıp şahısların tümüyle ilgili Kuzey Kıbrıs Türkleriyle ilgili bir karar verilmesi ve aynı kriterin onlara uygulanması beklenir" dedi.

"KARARI BAĞLAYICI GÖRMÜYORUZ ÖDEMEYİ YAPMAYI GEREKLİ GÖRMÜYORUZ"

Kararın bağlayıcı olmadığını söyleyen Davutoğlu 'söz konusu ödemeyi yapmayı gerekli görmüyoruz' diyerek "Kararı dayandığı mesnet, uygulanan yöntem ve devletler arası hukuk bağlamında Türkiye'nin tanımadığı bir devletin muhatap alınması noktasında kesinlikle bağlayıcı da görmüyoruz. Bu ödemeyi de bu anlamda yapmayı gerekli görmüyoruz. Hukuk bağlamında da bir karşılığının olmadığını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

"ZAMANLAMA MANİDARDIR"

AİHM kararının zamanlama olarak manidar olduğunu belirten Davutoğlu, "Yıllardan sonra Ada'da kapsamlı çözüm başlamışken, Bu kapsamlı çözüm sürecine en büyük darbeyi vurduğuna inanıyoruz. Zamanlama manidardır. Bazı yorumlarda, Hükümetimize yönelik eleştirilerde söz konusu olduğu için açık şekilde bunun geçmişini hatırlatmak isterim. 20 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. AİHM gündeminin ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz. Bu gündeme rağmen, bekleyen bir çok dava olmasına rağmen, böyle bir karar alınmasını da zamanlaması bakımından talihsizliktir" açıklamasında bulundu.

"BÜTÜN BU SORUNLAR ÇÖZÜLECEKSE, MASA KIBRIS'TADIR"

Kıbrıs konusunda tarafların iyi niyetli olması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye hiçbir zaman, Kıbrıs veya herhangi bir konuda mahkemeler veya başka yollar üzerinden uygulanacak baskıyı kabul etmez. Böyle bir baskıya karşı direncini her zaman göstermiştir. Taraf olan bütün çevrelerin bilmesi gereken şudur: Eğer bütün bu sorunlar çözülecekse, masa Kıbrıs'tadır. O masaya iyi niyetle gelinmelidir. Baş yollara başvurmak faydadan çok zarar getirir" diye konuştu.

"KERRY İLE DE BİR TELEFON GÖRÜŞMEM OLACAK"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ada'ya yapacağı ziyaretin önemli olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu kapsamda sayın Biden'ın Ada'ya yapacağı ziyaret son derece önemli. KKTC ve Türk devleti her konuyu açıkça konuşmaya hazırdır. Yarın Sayın Kerry ile de bir telefon görüşmem olacak. Sonra Londra'da birlikte olacağız. Taraflara eşit muamelede bulunacak her ziyareti çok önemli adımlar olarak değerlendiririz" ifadelerine yer verdi.

"UKRAYNA'DA KALICI BARIŞ İÇİN ATILMASI GEREKEN BÜTÜN ADIMLARI KARARLIKLA ATACAĞIZ"

Ukrayna özel gözlem komisyonu misyonu şefliğine getirilen eski büyükelçi Ertuğrul Apakan ile olan görüşmesine ilişkin Davutoğlu, "Onun seçilmesi aslında uluslararası kriz alanlarında Türkiye'nin itibarının, objektifliğinin ne kadar üst düzeyde olduğunun göstergesidir. Ukrayna'da kalıcı bir barış için atılması gereken bütün adımları kararlıkla atacağız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler