Cumhurbaşkanı Gül;"Açıkçası korkuyorum"

Mısır'da askeri darbe ile meşru yönetimi deviren güçler günlerdir protesto gösterileri yapan Müslüman Kardeşler yanlılarına yaptıkları evlerinize dönün çağrısı karşılık bulmayınca kan kustu. Sabah saatlerinde katliam yaptı. Katliama Türkiye'nin tepkisi se

Cumhurbaşkanı Gül;"Açıkçası korkuyorum"
Mısır'da askeri darbe ile meşru yönetimi deviren güçler günlerdir protesto gösterileri yapan Müslüman Kardeşler yanlılarına yaptıkları evlerinize dönün çağrısı karşılık bulmayınca kan kustu. Sabah saatlerinde katliam yaptı. Katliama Türkiye'nin tepkisi sert oldu.
 
Türkiye, Mısır'da yaşanan kanlı katliama en üst düzeyde tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakanlık,TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu eş zamanlı açıklamalar yaparak tepkilerini dile getirdi.
 
İLK AÇIKLAMA C.BAŞKANI GÜL'DEN
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın kurucu üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) 3. Zirvesi’ne katılmak üzere bugün Azerbaycan'a gitti.
 
Gül, havaalanında açıklama yaptı.
 
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, Mısır'da bugün yaşanan olaylara ilişkin bir soruya, "Mısır'da korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Silahsız gösterilere silahlı müdahale kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
 
Mısır'ı silahlı müdahalenin bu hale getirdiğini ifade eden Gül, "Mısır'ın içinden çıkılmaz bir kaosa girmesinden korkuyorum" dedi.
 
Muhammed Mursi'nin serbest bırakılması ve seçimlerin yapılması gerektiğini belirten Gül, aksi halde Mısır'ın demokrasiye geçiş sürecinin uzayacağının altını çizdi.
 
"ACİLEN MÜDAHİL OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ"
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, darbecilerin, Mısır halkına uyguladığı katliamı şiddetle ve nefretle kınadıklarını ifade etti..
 
Çelik, "AK Parti olarak başta BM olmak üzere ,etkili ve yetkili tüm uluslararası kuruluşları ve camiaları, Mısır'daki bu vahşeti, bu katliamı, bu insanlık dramını sona erdirmek için acilen müdahil olmaya, Mısır'ın gayrimeşru yönetimine gereken tavrı takınmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 
"TAM DA ZAMANIDIR"
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı şiddetle kınadığını belirterek, "Sağduyunun ve sükunetin bir an evvel gerçekleşmesini diliyorum. Artık Müslüman halklar üzerinde emperyalist oyunların oynanmasına son verilmelidir. Akan kan ve vahşet karşısında medeni dünya bir şey yapacaksa, uluslararası kuruluşlar gayret içinde olacaksa tam da zamanıdır" dedi.
 
"DERHAL HAREKETE GEÇİLMELİDİR"
 
Başbakanlıktan yapılan açıklama: "BM Güvenlik Konseyi ve Arab Ligi başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir. Mısır güvenlik güçlerinin sivil ve barışçıl göstericilere yönelik bu kanlı müdahalesi, kardeş Mısır'ın kapsayıcı bir geçiş süreci sonucunda demokrasiye yeniden dönüşü yönündeki ümitlere ciddi bir darbe vurmuştur. Bu müdahale, mevcut yönetimin bütün tarafların katılımıyla demokrasiye geçiş sağlanması konusunda nasıl bir tavır içinde olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu durumu, kardeş Mısır halkının barış ve huzuru için son derece endişe verici buluyoruz."
 
"BİR AN ÖNCE SON VERİN"
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da güvenlik güçlerinin müdahalesi ile ilgili olarak, "Mısır'da günlerdir şiddet eylemine karışmadan demokratik tepkilerini gösteren kitlelere yapılan müdahale hiç bir şekilde kabul edilemez. Kahire yönetiminden bir an önce bu müdahaleye son vermesini bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler