Çukurca saldırısının 7 şifresi

Dün sabah saatlerinde Hakkari'den gelen kara  haber  tüm yurdu yasa boğarken, PKK'nın hain eyleminin detaylarıda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Dünkü saldırının şifrelerini 7 madde altında toparladı.Kesildiği anlaşılan müzakere süreci, sınır ötesi ha

Çukurca saldırısının 7 şifresi

Dün sabah saatlerinde Hakkari'den gelen kara  haber  tüm yurdu yasa boğarken, PKK'nın hain eyleminin detaylarıda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Dünkü saldırının şifrelerini 7 madde altında toparladı.

Kesildiği anlaşılan müzakere süreci, sınır ötesi harekat hazırlıkları, geniş çaplı KCK operasyonları ve büyük resimde, "Kürt sorunu bir yana PKK bir yana" yaklaşımının hakim olduğu atmosfer.
Dünkü saldırının neleri amaçladığı sorusunun yanıtını şu maddelerle özetlemek mümkün:

1-  Terör örgütünün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gezisinden sadece 4 gün sonra ve ziyaret ettiği bölgenin 15 kilometre kadar yakınında bu saldırıları gerçekleştirmesi "kamuoyunu etkileme" ve "devlete karşı gücünü gösterme" amacını taşıyor. Örgüt, kamuoyunu pozitif yönde etkileyecek, kendi aleyhine bir hareket yapıldığında, bunun cevabını veriyor. Bu hareketi boşa çıkarmak için kendi bildiği yöntemle karşılık vermeyi deniyor. Saldırının Cumhurbaşkanı Gül'ün bölgeye yaptığı ve "Mehmetçiğe moral" amacını taşıyan gezisinden hemen sonra gerçekleşmesi buna işaret ediyor.

2- PKK'nın en etkili olduğu bölgelerden Hakkari ve Şırnak'ta kısa süre önce gerçekleştirilen operasyon, örgütün tabanında moral bozucu etki yarattı. Özellikle, örgütün Kato Dağı'ndaki unsurlarının etkisiz kılınması, Hakkari'de yıllardır mitleştirilen kampının yerle bir edildiğine yönelik haberler, bu operasyonların ardından basında yer alan "örgüt dağılıyor" yorumları, PKK'yı etkili bir eylemle güç göstermeye itti.

3- Ağustos ayından bu yana, örgütün yönetim üssü Kandil başta olmak üzere Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine düzenlenen hava harekatları, kapsamlı bir sınırötesi harekat hazırlığı, örgütün lideri konumundaki Murat Karayılan'ın yakalandığına dönük haberler, PKK'yı bir gövde gösterisine yöneltti. Bu nedenle, son saldırısını 200'e yakın militanla, koordineli ve farklı taktikler kullanarak gerçekleştirdi.

4- Kamuoyunun Oslo görüşmelerinin basına sızmasıyla somut olarak tanık olduğu müzakere süreci, bir süredir kesildi. Bir anlamda devlet pazarlık masasından çekilmiş görünüyor. Bu noktada en önemli aktör olan Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla haftalık teması da aylardır durdu. Bu temas, Gemlik'e yürüyüş düzenlenmesi, BDP'nin çağrıları ve PKK'nın tehditlerine rağmen başlamadı. Öcalan'ın cezaevi koşullarının değiştirilmesi tartışılırken, süreç tersine döndü.

5- Son 2 yıldır devam eden ve BDP'nin büyük tepkisine neden olan KCK operasyonları, son bir aydır yoğunlaştı. KCK operasyonları örgüt tarafından "savaş ilanı" olarak nitelendirildi.

6- Türkiye yeni bir anayasa için adım attı. En kritik düzenlemeler ise Kürt sorunu konusunda olacak. PKK, 12 Haziran seçiminden önceki eylemsizlik sürecinde de, silah bırakmanın şartlarını açıklarken, anayasaya özellikle işaret etmişti. Diyaloğun sekteye uğramasıyla eli zayıflayan PKK, masada güçlü konuma gelmek, anayasa sürecinde yer alabilmek, hükümeti "bu talepleri karşılamazsak terör durmayacak" noktasına sürüklemek ve "Kürt sorununu benim istediğim gibi çözeceksin" baskısını yoğunlaştırmak amacıyla büyük çaplı bir eyleme girişti.

7- Türkiye-Suriye ilişkilerinin 1990'lı yıllara benzemeye başladığı, Suriye'nin yeniden PKK'ya destek verebileceği, bunun için de örgütün silahlı kanadının sorumlularından Suriyeli Fehman Hüseyin'in kullanılabileceği bir süredir konuşuluyor. Bir yandan da Başbakan Erdoğan'ın, Kuzey Irak yönetimine, "Siz temizlemezseniz biz temizleriz" mesajı verdiği kamuoyuna yansımış, Kuzey Irak yönetimi Kandil'deki köyleri boşaltmıştı. Saldırı, bu ortamda gerçekleştirildi.
YILDÖNÜMÜNDEN BUGÜNE

Son saldırıdan sonra dikkat çekilmesi gereken önemli noktalardan biri de örgütün hem içeriden, hem de dışarıdan militanları kullanarak, 8 ayrı noktadan harekete geçtiği gerçeği. Bunun, askeri açıdan karar alma sürecini etkilemeyi amaçladığı; karşı gücün daha fazla noktaya dağıtılması sonucunu doğuracağı ortada.

Bir diğer önemli nokta da, 4 gün önce Cumhurbaşkanı'nı ağırlayan bölgede, istihbaratta ne kadar zaafiyet gösterildiği konusu. Bundan tam 2 yıl önce, 30 PKK'lının Türkiye'ye giriş yaptığı Habur açılımının yıldönümünde gerçekleşen saldırılar, örgütün yaratmak istediği yenilgi havasının etkisiyle, maalesef silahların daha çok konuşacağı bir dönemin başlamasına yol açacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem