Çöpler sarı mavi poşetlenecek

Çevrenin daha az kirlenmesi ve geri dönüşümün artırılması amacıyla evlerdeki çöpler için ikili toplama sistemi hayata geçiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevrenin daha az kirlenmesi ve geri dönüşümün artırılması amacıyla evlerdeki çöple

Çöpler sarı mavi poşetlenecek
Çevrenin daha az kirlenmesi ve geri dönüşümün artırılması amacıyla evlerdeki çöpler için ikili toplama sistemi hayata geçiyor.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevrenin daha az kirlenmesi ve geri dönüşümün artırılması amacıyla evlerdeki çöpler için ikili toplama sistemini hayata geçirdiklerini söyledi.
 
Bayraktar, atıkların kaynağında ayrılmasını sağlamak amacıyla evlerde ikili toplama sistemini uygulayacaklarını belirtti.
 
Buna göre, evlerdeki çöplerin sarı ve mavi poşetler içinde toplanacağına işaret eden Bayraktar, atıkların geri kazanımı sağlanarak, ekonomik anlamda girdiye dönüştürülmesi ve atığın enerjisinden faydalanılmasına ilişkin hususları belirlemek amacıyla Katı Atıkların Toplanmasına İlişkin Tebliğ taslağını hazırladıklarını dile getirdi.  
 
Bayraktar, taslağa göre, belediye ya da birliklerin, öncelikle ikili toplama sistemine geçiş yaparak, biriktirme ekipmanlarını temin edip, atık getirme merkezleri ve toplama ayırma tesisleri kuracağını veya kurduracağını anlattı.
 
İkili toplama sistemine geçişte kullanılacak torbaların belediyelerce dağıtılacağını ifade eden Bayraktar, "Sarı torbalarda mutfak ve bahçe atıkları, mavi torbalara ise ambalaj atıkları biriktirilecek. Ayrıca sisteme geçiş tarihinden önce belediye ekipleri apartman ve site yönetimlerine eğitim verecek" diye konuştu.
 
-İkili toplama sistemi
 
Sistem kapsamnda evsel katı atıklar biyobozunur atık (yaş atık) ve geri kazanılabilir atıklar (kuru atık) olmak üzere iki ayrı torba içinde biriktirilecek. Torbalar, en fazla 4'te 3 oranında doldurulacak ve ağızları sıkıca bağlanacak.  
 
Tehlikeli madde kalıntıları içerenler hariç ambalaj atıklarıyla gazete ve dergi gibi evsel nitelikli atıklar mavi torbada biriktirilecek.
 
 Mutfak, park ve bahçe atıklarıyla kumaş ve çocuk bezi gibi diğer yanabilenler sarı torbada toplanacak.  
 
-Poşetlerin özellikleri
 
Atıkların toplanmasında kullanılacak plastik torbalar yırtılmaya, delinmeye ve taşımaya dayanıklı, orta yoğunluklu polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve körüksüz, en az 10 kilogram kaldırma kapasiteli, çift kat kalınlığı 80 mikron olacak. İçindeki atıkları gösterecek şekilde şeffaf yapıda olacak poşetler, geri kazanılabilir malzemelerden imal edilecek. Üzerinde belediye ismi, hangi atıkların atılacağı yazı ve şekillerle belirtilecek. Binalara hizmet verecek biriktirme ekipmanları torba özelliklerine uygun şekilde mavi ve sarı renkli olarak yerleştirilecek.
 
Biriktirme ekipmanları, cadde üzerinde, parklarda, toplu yaşam alanlarında kolay erişilebilecek noktalarda, nüfusun yoğun olduğu yerleşim yerlerinde gerekli sıklıkta, belediyelerce hazırlanan entegre atık yönetim planlarına uygun yerleştirilecek. Cam ambalaj atıklarının ayrı toplanması için kullanılan biriktirme ekipmanları yeşil veya beyaz renkte olacak.
 
-Hedef kitle apartman ve site yönetimleri
 
Belediyeler, ikili toplama sistemine geçiş tarihinden önce sorumluluk alanında en az 6 ay süreyle yazılı/görsel bilgilendirme, eğitim çalışmaları, sesli duyurular ve mahalle toplantılarıyla yüz yüze eğitimler gerçekleştirilecek. Eğitim çalışmalarında öncelikli hedef kitle, apartman ve site yönetimleri olacak.
 
Belediye mücavir alanları dışında yer alan yerleşimlerde ikili toplama sisteminin uygulanmasından İl Özel İdareleri sorumlu tutulacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler