Çocuklardan ombudsmanlara ziyaret

20 Kasım Çocuk Hakları Gününde Çocuklar KDK’yı Ziyaret Etti

Çocuklardan ombudsmanlara ziyaret
20 Kasım Çocuk Hakları Gününde Türkiye’de çeşitli illerden temsilcilerin oluşturduğu Çocuk Danışma Kurulu üyesi çocuklar, Kamu Denetçiliği Kurumu’nu ziyaret etti.

Çocuklar Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak ile görüştü.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başdenetçi Şeref Malkoç, okul, belediye veya herhangi bir kamu kurumu tarafından haksızlığa uğradıkları zaman Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunabileceklerini söyledi.

Şeref Malkoç, KDK’nın amacının kamu kurumunun verdiği hizmetlerin kalitesinin artırılması, iyi yönetim ilkelerinin geliştirilmesi ve hak arama kültürünü yaygınlaştırmak olduğunu belirtti.

KDK’nın idareyi denetlediğini bildiren Malkoç, ücretsiz bir şekilde kuruma başvurabileceklerini ifade ederek başvurularının uzmanlar tarafından detaylı incelendiğini dile getirdi.

Malkoç: Çocuklar, her biriniz bulunduğunuz ilde bu kurumun temsilcisiniz, Ombudsmansınız.

KDK olarak idarenin işleyişinin daha iyi olması, verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması için idarenin denetlenmesi ve hak arama kültürünün yaygınlaştırılması konusunda gayret gösterdiklerini söyleyen Malkoç, “Çocukların özellikle bu yaşta hak arama kültürüne katkıda bulunmaları bizim için çok önemli. Çocuklar, her biriniz bulunduğunuz ilde bu kurumun temsilcisiniz, bulunduğunuz yerde Ombudsmansınız.” Dedi. 
Çocuklara öğütlerde bulunan Malkoç, “Derslerinize çok çalışın. Dürüst, iyiliksever, merhamet sahibi insanlar olun. Suriyeli yavrularımız var burada. Türkiye’den çok daha zengin ülkeler var. Bunlar Suriye ve Afrika’dan gelenleri almıyorlar veya seçerek alıyorlar. Bu insanlar savaştan kaçmış, ailesini kaybetmiş, evi yıkılmış. Hak, hukuk bilen bizim milletimiz merhamet ve şevkat sahibi Türk Milleti bağrını açtı bu insanlara. İnsanlığın onuru ve haysiyeti için kapılarını açtı. Sizlerde merhamet ve şefkat sahibi olacaksınız.” diye konuştu.

Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, konuşmasına Dünya Çocuk Hakları Gününüzü Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Çocuk Haklarından Sorumlu Ombudsmanı olarak kendi şahsım adına da tebrik diyorum sözleriyle başladı.

KDK hakkında çocuklara bilgiler veren Tunçak, “KDK,  kamu idareleriyle sorun yaşayan 18 yaş altı çocuklardan direk şikâyet başvurusu alan tek kurumdur. www.kdk.gov.tr adresinden 18 yaş altı herkes bize aracısız başvurabilirler. Biz de bu başvurulardan sonra sosyal çalışmacımız, psikoloğumuz ve uzman arkadaşlarımızla birlikte başvuran çocuğumuza dönüş yaparak birebir görüşme gerçekleştiriyoruz. Görev alanımızda olup olmadığına bakılmaksızın her görüşmenin neticesini çocuğumuzla paylaşıyoruz. Ayrıca kanunumuzda kadın ve çocuktan sorumlu olmak üzere bir Ombudsman görevlendirilmiştir. Dolayısıyla burada da kanun koyucu çocuğa verdiği önemi göstermiştir.” dedi.

Kamu Denetçisi Tunçak şöyle konuştu: “Bize gelen başvuruları ilgili idare ile iletişime geçerek mümkünse dostane çözüm eğer mümkün olmazsa da başvurular ile ilgili tavsiye kararı vermekteyiz. Bize genellikle eğitim, belediyenin hizmetleri ve sağlık alanında başvurular gelmektedir. Gönderme veya dostane çözüm sonrası verilen kararlarda da belediyenin mesela yeteri kadar iyi temizlemediği hakkında başvuru yapılmıştır. Veya mahallesinde evinin karşısındaki parkta uyuşturucu kullanıldığı için rahatsızlığını dile getiren arkadaşımızın başvurusunu örnek gösterebiliriz. Belediye veya güvenlik güçlerimizle irtibat kurularak oradaki bu problemlerin sonlanmasını sağladık. Sağlık meslek lisesi öğrencilerimizin hastanelerde yaptığı staj sonucu ücret alamadığını belirten başvuru vardı ve Kamu Hastaneleri Birliği ve hastane yönetimi ile birlikte bu konuda dostane çözüm sağladık. Bazı okula kayıt sorunu yaşayan çocuklarımızı, gazi veya şehit yakını çocuklarımızın yaşadığı sorunlarla ilgili çalışmalarımız sonucunda sorunlarını çözüme kavuşturduk.”

Tunçak: Tüm çocukların en temel hakları olan yaşama, eğitim ve sağlık hakkında mahrum olmadan yaşayacağı dünya çocuklarının günlerini kutlarız.

Çocuk haklarından sorumlu Ombudsman olarak bu alanda çocuklarla birlikte çalışmayı önemsediğini belirten Tunçak, “Karşılıklı koordinasyon ve iş birliği içinde bakanlık, UNICEF ve STK’larla birlikte çalışacağımızı her zaman ifade ediyoruz. Tüm çocukların yaşama hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkında mahrum olmadan yaşayacağı dünya çocuklarının dünya çocuk haklarını kutlarız.” diye konuştu.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Nilgün Çavuşoğlu ise, kabulünden dolayı Malkoç’a teşekkür ederek, KDK’nın kurulduğundan itibaren danışma kurulu ve çocuk komiteleriyle hep el ele yürüdüğünü bu iş birliğinden çocukların çok mutlu olduğunu ifade etti.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler