Çoçuk yapanlara teşvik ödeneği geliyor

Başbakanın üç çocuk çağrısına rağmen nüfus artış hızı azalınca, çocuk yapanlara özel vergisel teşvik çalışması başladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Teşvik üzerinde çalışacağız. Avrupa’daki gibi daha güçlü bir sistemi getirmeliyiz” dedi.BaşbakanTayyip

Çoçuk yapanlara teşvik ödeneği geliyor

Başbakanın üç çocuk çağrısına rağmen nüfus artış hızı azalınca, çocuk yapanlara özel vergisel teşvik çalışması başladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Teşvik üzerinde çalışacağız. Avrupa’daki gibi daha güçlü bir sistemi getirmeliyiz” dedi.

BaşbakanTayyip Erdoğan’ın üç çocuk çağrısına rağmen nüfus artış hızı azalınca hükümet, çocuğa teşvik formülünü devreye sokmaya karar verdi.
 
Türkiye’de ilk defa yaş ortalamasının 30’u geçtiğini belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çocuk yapanlara özel vergisel teşvikler üzerinde çalışacaklarını açıkladı.
 
TÜİK’in açıkladığı nüfus rakamlarını yorumlayan Bakan Yılmaz, nüfus artış hızının azaldığına dikkat çekti.
 
Yılmaz, şu açıklamaları yaptı:
 
TÜRKİYE YAŞLANIYOR
 
“Nüfus artış hızı 1.35’ten 1.2’ye düştü. Nüfus artış hızında azalma var. 0-14 yaş grubunun payı toplam nüfusta payı yüzde 25’in altına düştü. 65 yaş üstünün de payı artıyor, 7.5’a çıktı. Ortalama yaşımız ilk defa 29.7’den 30.1’e çıktı.
 
Bu illere göre değişiyor. Batıda daha yüksek, Doğu’da daha düşük. Türkiye nüfusu yaşlanıyor. Ancak, uzunca bir süre daha çalışma çağındaki nüfusumuzun toplam nüfustaki payı yüksek olacak. Bu yavaşlama, Türkiye’nin giderek genç nüfus avantajını yitireceğini gösteriyor. Bunu çok iyi değerlendirmek ve olabildiğince ertelemek zorundayız. Bu nedenle başbakanın ‘3 çocuk talibi’ haklı bir söylem. “
 
CİDDİ DESTEKLER VAR
 
Gelişmiş ülkelerin uzunca süredir çocuğa çok ciddi destekler verdiğini hatırlatan Yılmaz, “500 euronun üzerinde destek veren ülkeler var. Onu da düşünmemiz gerekiyor.
 
Çocuk yapana teşvik üzerinde çalışmamız gerekiyor. Şu andaki sistemde de kısmen teşvik var. Asgari ücrette evliyseniz belli sayıda çocuğunuz varsa vergi ödemiyorsunuz. Memurlarımızda çocukla ilgili bir miktar birşey var.
 
Uzun vadede daha farklı şeyler tartışmalıyız. Avrupa’daki gibi daha güçlü bir sistemi tartışmalıyız” diye konuştu.
 
184 lira doğum yardımı 16 haftalık doğum izni
 
· 2013 yılının ilk yarısı için çocuğu olan memurlar 184,59 lira doğum yardımı ödeneği alabiliyor.
 
· 72’nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için 36.9 lira, diğer çocuklar için de aylık 18.46 liralık çocuk yardımı yapılıyor.
 
· Kadın memura doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni veriliyor.
 
· Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta daha ekleniyor. Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi 10 haftaya çıkıyor.
 
· Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8 azami 13 hafta) bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1.5 saat süt izni veriliyor. Doğum yapan memura iznin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğumdan itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin verilebiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem