Çevik Bir'in savunması çöktü

28 Şubat tutuklularının tahliye taleplerini reddeden hakim, “Hiçkimse suç olan bir fiil için emir veremez. Veren de yerine getiren de suçludur” dedi."Eylemleri emir komuta zincirinde yaptık" diyerek tahliye talebinde bulunan 28 Şubat soruşturmasının tutuk

Çevik Bir'in savunması çöktü

28 Şubat tutuklularının tahliye taleplerini reddeden hakim, “Hiçkimse suç olan bir fiil için emir veremez. Veren de yerine getiren de suçludur” dedi.

"Eylemleri emir komuta zincirinde yaptık" diyerek tahliye talebinde bulunan 28 Şubat soruşturmasının tutuklu sanıklarına yanıt geldi.
 
Verilen emri uyguladık savunması kuvvetli suç şüphesini ortadan kaldırmaz.
 
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan, aralarında Genelkurmay eski 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu birçok komutan, tutukluluk hallerine itiraz etti.
 
“Suça konu eylemleri emir komuta zinciri içinde yaptık. Emri uygulamaktan başka çaremiz yoktu” diyen komutanlar, tahliyelerini talep etti.
 
Şüphelilerin taleplerini değerlendiren 3 No’lu Özgürlük Hakimi Halil İbrahim Kütük, amir ve emirlere mutlak itaatin ast açısından suç teşkil etmeyeceği iddiasını değerlendirirken bu savunmanın kuvvetli suç şüphesini ortadan kaldırmayacağını ifade etti.
 
Anayasa’nın 2. maddesine vurgu yapan Kütük kararında, “Hukuk devleti olmanın zorunlu sonuçlarından birinin de kamuda yeri ve sıfatı ne olursa olsun hiçbir kimse hiçbir adla kanunun suç saydığı bir fiilin işlenmesi emrini verme erkine sahip bulunmamaktadır” dedi.
 
SUÇ İŞLEME ERKİ YOK
 
“Devletin erkleri arasında suç işleme erki yoktur” denilen kararda, “Kanunun suç saydığı bir fiilin işlenmesi isteği hiçbir zaman hukuki bir işlem olan emrin konusu olamaz” ifadesine yer verildi.
 
Emir yerine getirilirse, emri yerine getiren ve verenin suçlu olacağının vurgulandığı kararda “Konusu suç olan emir hiçbir surette yerine getirilemez” denildi.
 
Tutukluluk hallerini devamına...
 
Dosyada bulunan delilleri tek tek sıralayan Hakim Kütük, haklarında ağırlaştırılmış müebbet istenen şüphelilerin, kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem