Cemil Çiçek'ten Anayasa Yorumu

 TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67. Genel Kurulu kapsamında TOBB hizmet binasında düzenlenen TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Törenine katıldı. Çiçek, burada konuşmasında, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi vermek içi

Cemil Çiçek'ten Anayasa Yorumu

 

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67. Genel Kurulu kapsamında TOBB hizmet binasında düzenlenen TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Törenine katıldı. Çiçek, burada konuşmasında, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi vermek için çok acılar çektiğini ama millet olarak geçen yüzyılda Cumhuriyet ve demokrasi gibi iki kazanımın elde edildiğini söyledi. 

Yokluklarla mücadele ederek bağımsızlığını elde eden Türkiye'nin bugün artık Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na kadar dünyanın her bölgesindeki 200'e yakın ülkeye 20 binden fazla mal ihraç eden ülke haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin bu güce ulaşmasında TOBB çatısı altında olanların büyük emeği ve payının olduğunu dile getirdi.

 

Türkiye'nin ''az gelişmiş'' ve ''gelişmekte olan ülke'' sıfatlarını hak etmediğini, G20'nin üyesi olan Türkiye'nin gelişmiş bir ülke olduğunu ifade eden TBMM Başkanı Çiçek, önceleri dünyadaki önemi strateji konumuyla ilgili olan Türkiye'nin bugün müteşebbisiyle, girişimcisiyle ve her alanda yetiştirdiği değerli insanlarla bir dünya devleti olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'nin 90'lı yılları koalisyon hükümetleri, istikrarsızlıklar ve siyasi çekişmeler nedeniyle kaybettiğini belirten TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye'nin artık fırsat kaçırmaya tahammülünün ve imkanının olmadığını, bu yola baş koyacakların da tarih önünde mesul olacağını söyledi.

 

TBMM Başkanı Çiçek, her şeyin devletten beklenmesi döneminin geride kaldığını, çıkacak fırsatların değerlendirilmesinin doğrudan doğruya özel teşebbüse ait olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

 

''Bu dönem önümüze çıkan fırsatları iyi değerlendirebilirsek, gelişmiş ülkeler sıralamasında makul bir yere değil şampiyonluğa oynayan ülkeler arasında olmamız için hiçbir engel yok. Biz bunu başarmak zorundayız. Artık günümüz demokrasisi temsili demokrasi olmaktan çıktı. Artık çağdaş ülkelerde katılımcı demokrasi modeline geçildi. Burada katılmak, kararlara katılmak, sorunların çözümüne katılmaktır. Meslek örgütlerinin de bu işte sorumluluğu var. Demokrasimizi daha ileri götürmek için yeni anayasa sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bugün geldiğimiz noktada madde yazımını başladık. Diğer meslek örgütlerimizle birlikte TOBB da bu işte etkin olarak görev aldı. Burada TOBB üyelerine ikinci bir görev daha düşüyor, şimdi izleme süreci. Anayasa yapanları iyi izleyin çünkü bu anayasayı yapanlar size borçlu. Anayasa yapan 4 siyasi partiyi izleyin. Yeni anayasa artık mecburiyet oldu. Çünkü birinci ligde oynayan bir ülke ikinci ligin tabi olduğu kurallarla ülkesini yönetemez.''

 

-Bakan Yazıcı: ''Müteşebbislerimize de görev düşüyor''-

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da TOBB üyelerinin 12. Yüzyılın Anadolu'sunda Ahilik Teşkilatını kuran Ahi Evran Veli'nin günümüzdeki temsilcileri olduğunu ifade ederek, bunun büyük onur olduğu kadar ağır bir mesuliyeti de beraberinde getirdiğini söyledi.

 

Türkiye'nin önemli meslek ve sivil inisiyatiflerinden biri olan TOBB'un Anayasa çalışmalarından, Fransa'daki sözde soykırıma yönelik lobi faaliyetlerine, Türk Dünyası Kurultayı düzenlemesinden teşvik sistemi ve Yeni Türk Ticaret Kanunu'na yönelik çalışmalara kadar önemli etkinlik ve girişimlerde bulunduğunu belirten Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:

 

''Ülkemizin belki de ilk toplumsal refah projesi olan 2023 hedeflerine ulaşmada, hükümetimize ne kadar görev düşüyorsa, müteşebbislerimize ve yerel aktörlere de benzer, belki de daha büyük görevler düşmekte. Biz yeni Türk Ticaret Kanunu'na başından beri katı bir anlayışla değil, katılımcı bir anlayışla yaklaştık. Herkesi dinledik. Nitekim Türk Ticaret Kanunu dahil hiçbir kanun kutsal metin değil. Bizim temel hedefimiz, güçlü kanunlarla ve siz değerli müteşebbislerimizle ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ülkemizi dünyanın en hızlı, en güvenli ve en kolay ticaret yapılan ülkesi haline getirmek için çalışıyoruz. Gümrük ve ticaret politikalarımızı bu minvalde yapıyor ve yeni uygulamalara hızla geçiyoruz.''

 

Enflasyonda ve faizlerde kaydedilen düşüşün ülke içinde sağlanan istikrarın ve güven ortamının neticesi olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Türkiye, dünya tekstil tedarikinde 7'nci, AB ülkeleri arasında ise 3'üncü, otomotiv üretiminde 17'nci sıradayken, dünyada altın-mücevherat üretiminde ilk 5 ülke arasında. Avrupa'nın en büyük 3. demir çelik üreticisi Türkiye'dir. Bu rakamlara baktığımızda çok ciddi bir sanayimiz ve ürün potansiyelimiz olduğu görülüyor.''

 

-Hisarcıklıoğlu: ''Türkiye parlayan yıldız olacak''-

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise bu yılın TOBB'un kuruluşunun 60'ıncı yılı olması dolayısıyla çok anlamlı bir yıl olduğunu söyledi.

 

TOBB'un bugün itibarıyla ''takip eden değil yönlendiren, edilgen değil etken, pasif değil aktif, statik değil dinamik ve hükmeden değil hizmet eden'' bir kurum haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bu başarı tablosunu hep birlikte gerçekleştirdik. Bu başarıya hep birlikte imza attık. Bu hizmet çınarı sizlerin katkılarıyla büyüdü, gelişti ve bütün dünyada örnek gösterilir hale geldi'' diye konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 200'den fazla ülkeye 20 binden fazla mal ihraç ettiğini belirterek, Türkiye'nin ihracatının 135 milyar dolara çıktığını hatırlattı. 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu hedefi yakalayacaklarına yürekten inandıklarını dile getirdi.

 

Türkiye ve Türk özel sektörünün önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı olacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''Ülkemiz bir taraftan zenginleşirken diğer taraftan bölgesinin zenginleşmesine de katkı sağlayacak'' dedi.

 

Bakan Yazıcı ile de Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu yıl boyunca tüm Türkiye'ye anlattıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''İş dünyasının şikayetlerini ve taleplerini topladık. Sağolsunlar bu hafta bize beklediğimiz müjdeyi verdiler. Devrim niteliğinde olan Türk Ticaret Kanunu'nun rötuşlarının yapılacağı revizyon çalışmaları başladı'' diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından, Çiçek ve Bakan Yazıcı aralarında Hisarcıklıoğlu'nun da bulunduğu 20 yıllık delege ile 10 yıllık delegelere hizmet şeref belgesi ve plaket verdi.

 

Törenin ardından Çiçek, Yazıcı ve Hisarcıklıoğlu TOBB binasının önünde kurulu olan çeşitli il ve ilçelerin ticaret oda ve borsalarının kurduğu stantları gezerek, vatandaşlarla sohbet edip, yöresel yiyeceklerden tattı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem