Çekilen PKK, Suriye'de güçleniyor

 Türkiye'den çekilme kararı alan PKK, Suriye'deki kolu PYD'ye bağlı birliklerini giderek güçlendiriyor. Suriye'de iç karışıklıkların başladığı tarihten itibaren silahlı güçlerini sürekli bu bölgeye kaydıran PKK, Türkiye'den çekilme süreci ile birlikte bu

Çekilen PKK, Suriye'de güçleniyor

 

Türkiye'den çekilme kararı alan PKK, Suriye'deki kolu PYD'ye bağlı birliklerini giderek güçlendiriyor. Suriye'de iç karışıklıkların başladığı tarihten itibaren silahlı güçlerini sürekli bu bölgeye kaydıran PKK, Türkiye'den çekilme süreci ile birlikte bu ülkedeki sayısal gücünü daha da artırdı.Özgür Suriye Ordusu ile bir süre önce anlaşma sağlayan örgüt son dönemde Esad güçlerine karşı mücadele veriyor.
 
CEMİL BAYIK SURİYE'YE GEÇTİ
 
Diğer taraftan bölgede faaliyet gösteren El Nusra Cephesi gibi bazı gruplarla da çarpışıyorlar. Bu kritik süreçte PKK'nın en tepesindeki isimlerden biri sessiz sedasız Suriye'ye geçti. O isim örgütün Murat Karayılan'dan sonraki en etkili ismi olan Cemil Bayık. Barış ve Demokrasi Partisi heyetinin Abdullah Öcalan'ın mektubunu 7 Nisan'da Kandil'e götürdüğü sırada çekilen fotoğrafta Cemil Bayık da vardı. Ancak 14 Nisan'dan sonra yapılan son ziyarette Bayık görüşme heyetinde yer almadı. Bayık'ın bu tarihlerde Suriye'ye geçtiği tahmin ediliyor.
 
PYD YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTI
 
PKK'nın Suriye kolu PYD'nin kontrolündeki bölgeye giden Bayık'ın burada PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin yönetim kadrolarında bazı değişiklikler yaptığı kaydediliyor. PYD'nin bazı önemli isimleri geçtiğimiz aylarda Esad'a bağlı birlikler tarafından öldürülmüştü. Suriye'ye geçen Bayık'ın buradaki silahlı birliklere bazı üst düzey görevlendirmeler yaptığı öğrenildi.
 
ÇEKİLENLER SURİYE'YE GEÇECEK
 
Diğer taraftan Türkiye'den çekilecek örgüt mensuplarının büyük bir kısmının PYD'nin kontrolündeki Suriye topraklarına geçeceği belirtiliyor. Bayık'ın Suriye'ye geçmesi bu süreçle de bağlantılandırılıyor. Bayık, örgüt içerisinde de çözüm sürecine en temkinli yaklaşan isimlerden biri. Öcalan'ın Nevruz'da açıkladığı ilk çekilme çağrısına direnen açıklamalarda bulunmuştu. 14 Nisan'da Öcalan'dan gelen kesin 'çekilin' talimatı örgüt içerisinde bu direnç noktalarını kırdı.
 
SURİYE KÜRT BÖLGELERİNİ PYD'YE TESLİM ETMİŞTİ
 
Cemil Bayık'ın ziyareti Suriye'de devam eden iç karışıklıkta önemli bir sürece denk gelmesi açısından dikkat çekici. Suriye'deki Kürt bölgeleri, PYD'nin kontrolünde. Kandil'den gelen isimler buradaki silahlı birlikleri yönetiyor. Suriye'de iç karışıklığın başladığı tarihten son dönemlere kadar PKK ile Şam yönetiminin arası iyiydi. İki güç arasında pek mücadele de yaşanmadı. Hatta Suriye rejimi Kürt bölgelerini hiç çatışmadan PKK'nın uzantısı olan PYD'ye teslim etti.
 
ŞAM VE PYD ARASINDA ÇATIŞMA VAR
 
Çözüm süreciyle birlikte Suriye ile PKK arasındaki iyi ilişkiler yerini anlaşmazlığa bıraktı. Son birkaç aydır PYD ile Şam güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Özellikle Halep'teki çatışmalarda çok sayıda Kürt hayatını kaybederken on binlercesi de Kuzey'e doğru göçtü. PYD'nin lideri Salih Müslim, Şam rejiminin tavrındaki değişikliği Türkiye'deki çözüm sürecine bağladı.
 
PYD VE ÖSO ARASINDA ANLAŞMA
 
Diğer taraftan PYD ile Özgür Suriye Ordusu arasında yakın zamanda anlaşma sağlandı. İki güç bundan sonraki süreçte Esad'a karşı birlikte mücadele etme kararı aldı. İşte Cemil Bayık'ın Suriye'ye geçmesi böyle kritik bir döneme denk geliyor. Bayık'ın Suriye'deki rolü bundan sonraki gelişmeleri nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem