Çek mağduriyetleri Meclis’e taşınıyor

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, çek mağduriyetlerini yeni dönemde Meclis gündemine getireceklerini söyledi. Karşılıksız çeke hapis cezasını kaldıran yeni çek yasasının küçük esnaf ve KOBİ’lere ciddi mağduriyet yaşattığını vurgulayan Susam, “Yeni

Çek mağduriyetleri Meclis’e taşınıyor
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, çek mağduriyetlerini yeni dönemde Meclis gündemine getireceklerini söyledi. Karşılıksız çeke hapis cezasını kaldıran yeni çek yasasının küçük esnaf ve KOBİ’lere ciddi mağduriyet yaşattığını vurgulayan Susam, “Yeni dönemde konuyla ilgili bir yasa teklifi düşünüyoruz. Konuyu Meclis gündemine taşıyacağız. Sıkıntıları giderecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz” dedi.
 
Çek esnafın sermayesi
 
Çek defterlerinin küçük esnaf ve küçük işletmeler için sermaye yerine geçtiğini vurgulayan Susam, şöyle devam etti: “Çek kanunu görüşülürken uyardık, alternatifi çıkarılmazsa küçük işletmelerin bankalara mahkûm olacağını söylemiştik.
 
Bankacılılık sektörü her şeyden para kazanma zihniyetinde. KOBİ’lerin onlara mahkûm olması, faizlerin artması ile esnafı da daha da büyük sıkıntıya sokacaktır.” Kendisinin de esnaflıktan gelen biri olduğunu hatırlatan Susam, “İş dünyasında zaten sermaye yetersizliği var. İşletmeler önceden sermayesinin üstündeki işleri çekle yapabiliyordu. Bir çek defalarca el değiştiriyordu” ifadesini kullandı.
 
Sigorta önerisi
 
Yeni kanunda hapis mağduriyeti giderilirken, piyasa dinamiklerinin dikkate alınmadığını kaydeden Susam, çeklere sigorta yapılmasını önerdi. Susam, “Bunu yapan bankalar var. Bu genel kural haline gelirse, hapis cezasına gerek kalmadan çekler tekrar güvenli hale gelir. Düşük bir miktar ile çek kesen de sorumluluk alır” değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem