Cari açık geriliyor

  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgiye göre, cari işlemler açığı, kasım 2015'te bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 689 milyon dolar düşüşle 2 milyar 105 milyon dolar oldu.   Oniki aylık cari işlemler açığı ise 38

Cari açık geriliyor
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgiye göre, cari işlemler açığı, kasım 2015'te bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 689 milyon dolar düşüşle 2 milyar 105 milyon dolar oldu.
 
Oniki aylık cari işlemler açığı ise 38 milyar 430 milyon dolardan 34 milyar 741 milyon dolara gerileyerek, 2010 Eylül'den bu yana gördüğü en düşük düzeye indi.
 
Cari açıkta kasım 2015'te gözlenen iyileşmede, dış ticaret açığının 2014 yılının yılın aynı ayına göre sert düşüşü ana etken olurken, baz etkisi de buna destek verdi.
 
Analistler, cari açıktaki gerilemenin süreceğini ve 2015 yılsonunda 32-33 milyar dolar seviyesinin görülebileceğini öngörüyor.
 
AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, dış ticarete ilişkin öncü göstergelerin aralık 2015'te yıllık cari açığın düşüş eğilimini sürdüreceğine işaret ettiğini söyledi.
 
Bu sonuçlar sonrasında, milli gelire oranla cari açığın yüzde 4,8 düzeyine indiğini ifade eden Bürümcekçi, bu oranın Ekim 2010'dan beri gözlenen en düşük seviye olduğuna dikkati çekti.
 
Bürümcekçi, cari dengenin temel eğiliminde 2015 üçüncü çeyrekte gözlenen iyileşmenin devam ettiğini kaydetti.
 
Yakın dönem cari açık seyri açısından altın dış ticaretindeki lehte baz etkisi ve enerji ithalatının düşük kalmasının olumlu bir sinyal olduğunu belirten Bürümcekçi, şunları aktardı:
 
"Cari açıkta 2015 yılsonu için 35 milyar dolar olan tahminimizi 33 milyar dolar olarak revize ettik. Bu yıl ise 38 milyar dolar açık beklemekteyiz. Önceki yıl cari açığı azaltan faktörlerin başında gelen enerji ve altın ticaretindeki lehteki gelişmelerin 2016 yılında altın açısından devam etmesi zor görünürken, buna karşılık petrol fiyatlarının 2015 yılı ortalamasının çok altındaki mevcut düzeyini ne ölçüde koruyacağına bağlı olarak cari açıktaki iyileşmeye katkıda bulunmaya devam edeceğini düşünmekteyiz. Öte yandan, Rusya ve Irak gibi önemli ihracat pazarlarındaki sorunlu görünümü ise dış ticaret açığını artırıcı riskler arasında takip etmekteyiz. Ancak pozitif bir gelişme olarak, son çeyrekte AB pazarındaki daralma eğilimi sona ermiş gözükürken, baz etkisi ile 2016'da artışa geçmesi de beklenebilir"
 
 
 
- "2015'te cari açığın 33 milyar dolar olmasını bekliyoruz"
 
 
 
Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, aralık 2015'te de cari açıktaki azalışın devam etmesini beklediklerini ifade etti.
 
Baz avantajının gelecek dönemde yavaşlayacağını dile getiren Tokalı, 2015 ve 2016 sonu tahminlerinin sırasıyla 33 milyar dolar ve 34 milyar dolar olduğunu belirtti.
 
Tokalı, ancak, petrol fiyatlarında düşüş trendinin sürmesi durumunda, cari açıktaki düşüş hızının da korunmasının beklenebileceğini söyledi.
 
Cari dengede kasım 2015'te dış borç faiz ödemelerinin yükünün azalmaya devam ettiğine dikkati çeken Tokalı, "Küresel risk algılamasına bağlı olarak doğrudan yatırımlara ait kar transferleri tekrar hız kazanmış görünüyor. Turizm gelirlerinin katkısı zayıflamaya devam ediyor" dedi.
 
Tokalı, ılımlı enerji fiyatları ve talep koşulları altında, gelecek dönemde de cari açığın kırılganlık kaynağı olmaktan uzak görünümünü korumasının yüksek olasılık olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem