Çanakkale'de deprem riski sürüyor mu?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Doğan Perinçek, Çanakkale bölgesinde, 6,5’lik depremin artçılarının süreceğini, bölgede daha büyük bir sarsıntı beklenmediğini söyledi.Per

Çanakkale'de deprem riski sürüyor mu?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Doğan Perinçek, Çanakkale bölgesinde, 6,5’lik depremin artçılarının süreceğini, bölgede daha büyük bir sarsıntı beklenmediğini söyledi.

Perinçek, “Şu anda asıl riskli bölge, Marmara depreminden de öncesi Tekirdağ Şarköy yakınlarındaki ‘Ganos’ bölgesidir” dedi.

HASARLI BİNALARA GİRMEYİN

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Gökçeada yakınlarında Cumartesi günü meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından 400’ün üzerinde artçı sarsıntı yaşandığını, bunun da normal olduğunu söyledi. Artçı sarsıntıların devam edeceğini de belirten Perinçek, “Depremin olduğu nokta, Kuzey Anadolu fayının kolları üzerinde gerçekleşti. Yani Saros körfezinin olmasının nedeni, Kuzey Anadolu fayı. Bu fay zonları boyunca çöken bir alan var. Burada Saros körfezi oluştu. Yükselen kesimlerde de adalar ve Gelibolu yarımadası oluştu. Burasının deprem zonu olduğunu hepimiz biliyoruz. 6,5 büyüklüğündeki deprem sürpriz değil. 11 Mayıs, 12 Mayıs civarında biz o bölgede bir deprem hareketliliği görüyorduk ve bunu hissediyorduk. Bunları da arkadaşlarımızla paylaştık. 6,5 büyüklüğünde deprem oldu. Bundan sonra tehlike var mı yok mu? 410 sayısını geçti artçılar. Bunların bazıları 4’den büyük, bazıları ise küçük. Artçıların boyutu zaman zaman büyüyor, zaman zaman küçülüyor. Bu da normal. Enerji biriken yerlerde fay kırılıyor, enerjiyi başka bir faya aktarıyor. Buna benzer büyüklükte depremleri yaşayacağız. Bunların hepsi artçı deprem. Hiçbir şekilde 6,5’i geçeceğini sanmıyorum. Genel olarak bu bölgede tehlikeyi atlattık. Ancak çatlayan ve tahrip olan binalar var. Ben bunlara vatandaşlarımızın girmesini doğru bulmuyorum. Çünkü artçılar bu binaları yıkabilir” dedi.

GANOS BÖLGESİ RİSKLİ

Bana göre 3 tane ayrı fay var. Bu deprem odaklarının Gökçeada ve Saros körfezinde yoğunlaştığını görüyoruz. Bunun anlamı, fay burada bitti. Devam edemiyor. Belki güneye kaymaya çalışıyor. Ama bu depremler söndükten sonra, önümüzdeki aylarda yıllarda ne olabilir? Onu araştıracak olursak, Marmara’da son 30 günde 25 deprem oldu. Gökçeada - Saros körfezi arasında 30 civarında deprem oldu. Ganos (Tekirdağ - Şarköy) sadece 2 tane deprem yaşadık. Bence bu iki noktada enerji boşalıyor. Arada kalan Ganos bölgesinde ise enerji boşalmıyor. Dolayısıyla bu alanda bir deprem olabilir. Bunun birkaç tane nedeni var. Bir tanesi enerji biriktiği için. Diğeri de 1912 Şarköy depreminin üzerinden 102 sene geçti. Yer bilimcilere göre, deprem tekrarlanması 100 yılda bir oluyor. Bir de o yönden beklentiler var. Marmara denizinden ziyade bu alanın daha riskli bir alan olduğunu söylüyorum. Ama ne zaman olacak? Bunu hiç kimse söyleyemez. Ama şunu söyleyebilirim; Marmara bölgesinde olacak depremlerden en önde olanı bu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem