Cami-cemevi 15 yıldır bir arada

Namaz saatlerinde camide namaz kılan köylüler, daha sonra ise cem evinde cem ibadetlerini yapıyorlar.Karakavuz Köyü Cem Evi Dedesi Hüseyin Şen cami ve cem evinin 15 yıldır aynı binada yer aldığını belirterek "İsteyen vatandaşımız camiye gider namazını kıl

Cami-cemevi 15 yıldır bir arada

Namaz saatlerinde camide namaz kılan köylüler, daha sonra ise cem evinde cem ibadetlerini yapıyorlar.

Karakavuz Köyü Cem Evi Dedesi Hüseyin Şen cami ve cem evinin 15 yıldır aynı binada yer aldığını belirterek "İsteyen vatandaşımız camiye gider namazını kılar, isteyen de gelir cem evinde ibadetini yapar" dedi.

Karedeniz Ereğlisi ilçesine bağlı Karakavuz Köyü Muhtarı Kemal Üzmez yaklaşık 250 hanenin bulunduğu köyde sürekli yaşayan nüfusun 650-700 civarında olduğunu, nüfus kağıdında Karakavuz yazan köylülerin sayısının ise 4 bin civarında olduğunu ifade etti. Dedelerinin yaklaşık 120 yıl önce Ordu ilinden Kdz. Ereğli ilçesine göç edip yerleştiğini ifade eden muhtar Üzmez "Köylülerimizin birinci derece geçim kaynağı emeklilerimiz. 250 hanenin hemen hemen 230'unda emekli var. İkinci olarak geçim kaynağımız fındık. Her hanenin en az 1 ton fındığı var. Daha sonra ormancılık yapılır. Her ne kadar çok verim alamasakta sığır yetiştiriciliği ve süt ineği işi ile uğraşan köylülerimizde var. Cami ve cem evi binamız 15 yıl önce benden önceki muhtar arkadaşımız döneminde yapıldı. 2008 yılında depremden zarar görünce binayı yıktık ve eskisi gibi inşa ettik. Cami ve cem evinin bir arada olması bize tuhaf gelmiyor. Hatta çok normal" diye konuştu.

Köy muhtarı Üzmez Cuma günleri köylünün çalışmadığını, cami ve cem evi önünde toplanarak sohbetler yaptığını belirterek, toplantılarda birlikte kararlar aldığını söyledi. Üzmez aldıkları kararlara örnek olarak ise kendilerinin kahvehanelerde sigara içme yasağı uygulamasına, kanun çıkmadan iki yıl önce başlanmasını gösterdi.

Karakavuz Köyü Cem Evi Dedesi Hüseyin Şen ise isteyen vatandaşın camiye isteyen vatandaşın da cem evine gidebileceğini ifade etti. Cem evinde bir vatandaşın kurbanı için toplandıklarını belirten alevi dedesi Şen şunları söyledi: "Vatandaşımızın iki tane kurbanı var. Birisi adak, diğeri de yıl kurbanı. Gündüz aşlarımız hazırlandı. Kurbanlarımızı dualayacağız, tekbirlerimizi yapacağız. Tekrar cemimize devam edeceğiz. 15 seneden beri burada cami ve cem evi aynı yerde devam ediyor. Köyümüzün hepsi iç içe ve akraba olduğu için cami veya cem evi bizim için fark etmiyor. Biz cemimizi de, namazımızı da aynı yerde kılabiliyoruz. İsteyen alt katta camiye gider namazını kılar, isteyen gelir burada cemini yapar."

Köy sakinlerinden Ayhan Taşdelen ise 5 yıl önce yaptıkları binanın alt katında cami ve hemen yanında aş evi bulunduğunu ifade ederek üst katta ise cem evi bulunduğunu belirtti. Aşevinde yemekler hazırlanıp gelen misafirlere ikramlarda bulunduklarını, daha sonra ise camide kılınan namazların ardından cem üst kata çıkıp ceme katıldıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler