"Çamaşırlarınızı gece yıkayın"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliğinin sağlanmasında ev hanımlarının katkısına ilişkin, ''Aynen işletme gideri gibi, fabrikalarda, ülkelerde olduğu gibi bütçelerini ayarlayacak ev hanımlarımızın bu konuda çok fazla katkı koya

"Çamaşırlarınızı gece yıkayın"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliğinin sağlanmasında ev hanımlarının katkısına ilişkin, ''Aynen işletme gideri gibi, fabrikalarda, ülkelerde olduğu gibi bütçelerini ayarlayacak ev hanımlarımızın bu konuda çok fazla katkı koyacağına inanıyorum'' dedi.

Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı inisiyatifiyle enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılması amacıyla hazırlanan ''Enerji Hanım'' projesi, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
 
Kampanyaya destek veren tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür eden Yıldız, enerjinin, her ülkenin dışa bağımlı olması nedeniyle önemli bir problem olduğunu söyledi.
 
Yıldız, enerji sektörünün zaman zaman tehdit, zaman zaman da fırsat sunduğunu ifade ederek, nükleer, doğalgaz, petrol ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi bütün enerji kaynaklarını kullanmaya gayret ettiklerini aktardı.
 
''Bu enerji türleri kadar hatta onlardan önemli olan ve 6. yakıt olarak kullanılan enerji verimliliği ve tasarrufunu ön plana almamız gerekiyor'' diyen Yıldız, bununla alakalı kanunlar çıkartılmasına, strateji verilerinin yayınlanmasına, mevzuatların hazırlanmasına rağmen konunun bir kültür olduğunu dile getirdi.
 
Yıldız, bu  kültürü topluma yaymaları gerektiğini vurgulayarak, kampanyanın, ev hanımlarını, sanayicileri, tüccarları, çocukları, yaşlıları ilgilendiren önemli boyutları olduğunu aktardı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye'de ölçülebilir, somut adımlarla atılması gereken 15 milyar liralık yıllık minimum enerji tasarrufundan söz ediyoruz. Türkiye, Başbakanımız'ın verdiği hedefler doğrultusunda 2023 yılına kadar mutlaka yıllık en az 15 milyar liralık tasarruf sağlayacaktır. Bu, enerji yoğunluğunu azaltıp, hak ettiğimiz refah seviyesini daha da artırmış olacaktır. Bunlardan tabii ki ödün vermemiz gerekmiyor'' diye konuştu.
 
Bu uzun ve hedeflenen yolda çok fazla mesafe alınması gerektiğini vurgulayan Yıldız, işlerin toplumla birlikte yapılmasının önemine değindi.
 
Yıldız ''Aynen işletme gideri gibi, fabrikalarda, ülkelerde olduğu gibi bütçelerini ayarlayacak ev hanımlarımızın bu konuda çok fazla katkı koyacağına inanıyorum. Yalnızca bununla bitmiyor. Bu, yapacağımız toplam çalışmanın belki de 6'da 1'i. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılacak çok çalışmamız var. Bunu kamudan başlatıp, hep beraber el ele yapabileceğimize inanıyorum'' ifadesini kullandı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Tasarruf için elektriği gece kullanın diyorsunuz ancak bazı apartmanlarda çamaşır makinesini gece kullanmak yasak. Ne diyeceksiniz?'' şeklindeki soruya, ''Kanunla sistematize edilmiş bir yasak yok.
 
Apartman yöneticileri ve sakinlerinin menfaatleri doğrultusunda refah seviyesini satın almak isteyenler var. Bunun hakkında kanuni bir yaptırım yok. Ancak artık çamaşır makineleri epey sessizleşti. Gece kullanabilirsiniz'' karşılığını verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler