Çağlayan: Bu işin profesörüyüm

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'de hayata geçirilen ''Toplum Yararına Çalışma Programı'' çerçevesinde kentte bin 400 kişinin istihdam edileceğini belirterek, ''İşsizlik meselesini çok net bilen biriyim. Ben de bu işin profesörüyüm'' dedi.Çağlayan, M

Çağlayan: Bu işin profesörüyüm

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'de hayata geçirilen ''Toplum Yararına Çalışma Programı'' çerçevesinde kentte bin 400 kişinin istihdam edileceğini belirterek, ''İşsizlik meselesini çok net bilen biriyim. Ben de bu işin profesörüyüm'' dedi.

Çağlayan, Mersin Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, Mersin'i yıldız bir kent yapacakları sözünü verdiğini hatırlattı.

Mersin'in, bunların hepsine layık ve bunların da hepsini yapabilecek kuvvette sahip olduğunu belirten Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Zannediyorum ki birçok kişi 'acaba Mersin'e gelirler mi' diye kafalarından soru işaretleri geçirmişlerdir. Veya bunlar 'seçim zamanı söylenen sözler mi' diye akıllarından geçirenler olabilir. Bunu da garipsemem. Ama şunu çok net bilmenizi istiyorum ki Ekonomi Bakanı olarak diğer taraftan Mersin'in milletvekili olarak, Mersinlilerin oyunu almış ve bu konuda Mersin'i hizmet vermiş biri olarak, Mersin'le ilgili çalışmaları yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz.''

Yapılacak tüm işlerde Mersin'in ticaretini, ekonomisini güçlendirecek faaliyetler içinde olmasını ''temel ilke'' olarak belirlediklerini ifade eden Çağlayan, ''Bunların hepsini yaparken Mersin'in bu gelişen, büyüyen gücünün yanı sıra, özellikle en büyük problemi olan işsizlik konusunun da belini kıracağız demiştik. İşsizlik meselesini çok net bilen biriyim. Ben de bu işin profesörüyüm'' dedi.

Çağlayan, yapılan çalışmaların her birinin, Mersin ekonomisine bir güç, Mersin'e parasal kaynakların girmesi, Mersin'deki esnafın, tüccarın, köylünün, sanayicinin, çiftçinin kısaca toplumun her kesimini bu hizmetlerden faydalanmasını getirirken, diğer taraftan işsizlik ve istihdam meselesinde çok önemli artılar sağlayacağını kaydetti.

Çağlayan sözlerine şöyle devam etti:

 

''Bunların zaten belirtileri başlamıştır. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olmuştur. Perşembe hedefine ulaşmak için bugün çarşambadayız. Bakın Mersin Türkiye işsizlik ortalamasında adeta Türkiye ile yarışır bir hale gelmiştir. Küresel krizden Başbakanımızın ifade ettiği gibi 'Türkiye'yi teğet geçecek' çerçevesinde vermiş olduğu talimatlar ve ekonomi üretimi olarak almış olduğumuz tedbirlerle, Türkiye'deki işsizlik geçtiğimiz ay itibariyle yüzde 9,2'ye düşmüştür. Ben dün Madrid'deydim. 3 gündür İspanya'daydım, çeşitli kesimlerle görüşmemiz oldu. İspanya'da şu anda işsizlik yüzde 20'lerin üzerinde.''

Mersin'de 2009 yılında işsizlik yüzdesinin 17,6 olduğunu, 2010 sonu itibariyle bu rakamı yüzde 14,1'e düşürdüklerini anlatan Çağlayan, ''Ve şimdi inşallah, istihdam konusunda alacağımız tedbirlerle bu rakamı daha da indiriyoruz. 2011'in ilk 7 aylık bölümünde de Mersin'in işsizliği yüzde 10,5'a düşmüştür. Hedefimiz bu yılın sonuna kadar inşallah Türkiye ortalamasına indirmektir. Yani Mersin de işsizliğin beli kırılmaya başlamıştır. Bu rakamlar devletin resmi istatistik rakamlarıdır'' dedi.

Hükümet olarak orta vadeli hedefleri çerçevesinde 2012'de Türkiye'nin genel işsizliğinin yüzde 10,4 olduğunu kaydeden Çağlayan, ''2013'de işsizliği yüzde 10,2'ye düşürmeyi ve 2014'de inşallah yüzde 10'ların altına, tek haneli rakamlara düşürmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

Toplum Yararına Çalışma Programı üzerinde hükümetin fazlasıyla durduğuna dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti:

''Bu Toplum Yararına Çalışma Programından, 2002 yılında yalnızca 320 kişi faydalanıyordu. 2010 yılında bu rakam 42 bin kişiye ulaşmıştır. 2002 yılında toplam 796 bin liralık bir kaynak bu işe ayrılmışken, 2010 yılında bu rakam 138 milyon 300 bin liraya ulaşmıştır.

Yine bu yılın ilk 9 ayında bu programdan 23 bin kişi yararlanmış ve toplam 35 milyon 100 bin liralık kaynak harcanmıştır. Diğer taraftan istihdam konusunda yüzde 9,2'lik bir işsizlik rakamı yakaladığımızı ifade etmiştim. 2009 yılı Nisan ayında Türkiye'de istihdam edilenlerin sayısı 20 milyon 700 bin kişiydi. 2010 yılı istihdam sayısı 24 milyon 100 bin kişiye yükselmiştir. Yani bu kısa süre içinde net olarak 3 milyon 400 bin insanımız yeni işe ve istihdama kavuşmuştur. Türkiye, her yıl 800 bin insanını yeniden iç tüzük piyasasına girdiği ve nüfusu genç ve genç gücünü iş bulmak zorunda olan bir ülkedir. Ama bu rakamlar 2009 Nisanı ile 2011 Haziran ayında aradan geçen bu sürede yaklaşık 3,5 milyon insanımızı istihdam ettiğimizi gösteriyor. Bunun yanı sıra 2011 Haziran ayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3'luk bir azalma kaydedilmişti. Ve 9,2 işsizlik rakamı da 2008 mayıs ayından bugüne kadar gelmiş olduğumuz en düşük işsizlik oranı.''

-MERSİN'DE BİN 400 KİŞİLİK İSTİHDAM-

Bakan Çağlayan, programla birlikte, Mersin İl Özel İdaresi, Mersin Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'ne, gerek Mersin merkezde, gerek ilçelerde toplam bin 400 kişilik bir istihdam sağlamış olacaklarını kaydetti.

Çağlayan, ''Bu bin 400 kişiye yapılacak olan istihdamla yaklaşık 6,5 milyon dolarlık bir kaynak sarf edeceğiz. Devletimin, hükümetimizin kendi imkanları ile yapacağı bir uygulama olacaktır. 2011 yılında bu programı da gerçekleştirerek, daha evvel istihdam edilen 762 kişi ve bugün bu program çerçevesinde istihdam edilecek bin 400 kişi ile beraber toplam 2 bin 162 kişilik bir istihdam sağlanmış olacak'' diye konuştu.

 

Bunların her birinin Mersin'deki işsizliğin belinin kırılmasında önemli faktörleri oluşturacağını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:

''Program süresince il merkezinde 600 kişi 6 ay süreli, il merkezi dışındaki 9 ilçede ise 800 kişi 3 ay süreli olarak istihdam edilecek. Böylelikle 1400 kişilik istihdam sağlanacak.''

Katılımcılara İŞKUR tarafından asgari ücret ve sigorta pirimi ödeneceğini belirten Çağlayan, ''Buna müracaat etmek için mutlaka İŞKUR'a kayıt olunması gerekiyor. Diğer taraftan başvuracak olan kişinin işsiz olduğunu ispatlaması gerekiyor. 18 yaşından büyük olması, ayriyeten emekli, malul, dul ve yetim maaşı almıyor olması önemli. Kamuda herhangi bir şekilde maaş ve benzeri gelirinin olmaması gerekiyor. Katılımcılar İŞKUR'un www.iskur.gov.tr adresine başvurabilirler'' diye konuştu.

-Mersin İdman Yurdu-Fenerbahçe maçı-

Öte yandan konuşmasında sözü Mersin İdmanyurdu'nun Pazartesi günü Fenerbahçe ile oynayacağı maça getiren Çağlayan, şunları söyledi:

''Spor faaliyetleri de Mersin'in istihdam alanın gelişmesinde önemli etkiler getirecektir. Mersin İdmanyurdu hiç aklımdan çıkmıyor zaten, sürekli aklımda. Pazartesi günü biliyorsunuz Fenerbahçe ile maç var. İyi oynayan kazansın diyoruz ama, biz kazanacak gibi görünüyoruz. Bütün takım inanmış vaziyette ve 5 maçta 10 puan almış olması da takımın bu konuda ne kadar iddialı olduğunu, bütün takımlara kök söktürecek bir yapıda olduğunu gösterir. İnşallah maçı da Mersinli kardeşlerimizle beraber izleyeceğiz. Mersin taraftarları futbolcularımız her türlü centilmenliğini konuk takıma gösterecektir. Fenerbahçe tahmin ediyorum eli boş dönecektir. Mersin İdmanyurdu'nun bu konuda puan vermeye pek niyeti yok.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler