Bulgaristan’da "göçmen" alarmı

Türkiye'den Avrupa ülkelerine yürüyerek geçmeye çalışan ve Edirne'deki bekleyişlerini sürdüren Suriyeli göçmenler için Bulgaristan hükümeti harekete geçti. Sınır bölgelerine asker takviyesi yapacaklarını açıklayan Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Genel Sekr

Bulgaristan’da "göçmen" alarmı

Türkiye'den Avrupa ülkelerine yürüyerek geçmeye çalışan ve Edirne'deki bekleyişlerini sürdüren Suriyeli göçmenler için Bulgaristan hükümeti harekete geçti. Sınır bölgelerine asker takviyesi yapacaklarını açıklayan Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Georgi Kostov, "Eğer gerek görülürse sınır bölgesine bin kadar askeri polislere yardım etmek için çıkarabiliriz" dedi.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Genel Sekteri Georgi Kostov ve beraberindeki Bulgar heyet, Suriyeli sığınmacılara yönelik Türkiye sınır bölgelerinde aldıkları önlemleri aktarmak için Kapıkule Sınır Kapısı VIP Salonu'nda Türk heyeti ile bir araya geldi. Kostov, Türk heyeti ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ben bugün Türkiye'ye teşekkür etmek için geldim. Hem Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in hem de Türk hükümetinin çabaları mültecileri durdurmakta bizim için çok önem taşıyor. Buradaki organizasyondan çok etkilendim. Dileğimiz iki ülke arasındaki anlaşmaların gelecekte de devam etmesi" dedi.

"GÜVENSİZLİK OLARAK ALGILANMASINI İSTEMİYORUZ"

Türkiye'de artan mülteci olaylarının ardından bu sabahtan itibaren kendi sınırlarına daha fazla devriye çıkarmak için özel bir karar aldıklarını söyleyen Kostov, "Türkiye'ye ve Edirne'ye bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaretin de amacı, sınır bölgelerimizde aldığımız bu tedbirleri kendilerine bizzat aktarmak. Çünkü Türkiye'ye karşı bir güvensizlik anlamında anlaşılmayı arzu etmeyiz. Bizim aldığımız önlemlerin Türk tarafından bir yardım gibi, bir önlem gibi görülmesini istiyoruz. Güvensizlik olarak algılanmasını istemiyoruz" diye konuştu.

"BULGAR HALKINDA BİR TEDİRGİNLİK YOK"

Kostov, bir gazetecinin "Suriyeli sığınmacıların ülkeye gelmesi ihtimaline karşı Bulgar halkında bir tedirginlik var mı?" sorusuna, "Benim şahsi görüşüm Bulgar halkında bir tedirginlik yok. Ama genel olarak tüm Avrupa'da gözle görülür bir tedirginlik var" cevabını verdi.

"SINIRA ÇIKACAK ASKERLER SİLAHSIZ OLACAK"

Kostov, sınır kapılarında polislerin görev yaptığına ve şimdiye kadar sınır bölgelerinde ordularından sınır devriyesi olmadığına değinerek, "Bu sabah itibariyle Bulgaristan hükümeti olarak almış olduğumuz bir karar var. Eğer gerek görülürse sınır bölgesine bin kadar askeri polislere yardım etmek için çıkarabiliriz. Bulgaristan kanunlarına göre bizim ordumuz sadece savaş durumunda sınıra çıkabilir. Şimdiki durumda ise sınıra ordudan 40 kişilik bir personel silahsız olarak çıkacak" dedi.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Georgi Kostov, Türkiye'de özellikle Edirne'de ve İstanbul'da artan Suriyeli sığınmacı sayısının ardından Bulgaristan hükümeti olarak sınır bölgelerinde tedbirlerini arttırma kararı aldıklarını kaydetti. Kostov, gerek görülmesi halinde bin askeri sınır bölgesinde görev yapan polislere destek için göndereceklerini söyledi.

VALİ ŞAHİN: "BİZ BU ÖNLEMLERİ TASVİP ETMİYORUZ"

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise, Bulgaristan hükümetinin sınır bölgelerinde Suriyeli göçmenler için aldıkları tedbirleri tasvip etmediklerini söyledi. Vali Şahin, "Biz bu önlemleri tasvip etmiyoruz. Kendilerine üstüne basa basa söyledik" diye konuştu.

Kapıkule Sınır Kapısı VIP Salonu'nda Türk gazetecilere yaptıkları açıklamaların ardından her iki heyet de Bulgaristan tarafına geçerek, Bulgar gazetecilerle bir araya geldi.

Bulgaristan’da

Bulgaristan’da

Bulgaristan’da

Bulgaristan’da

Bulgaristan’da

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem