Bu yarıya kulak verin

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, okulların tatile girmesi, Ramazan ayı ve sonrasında bayram tatilinin gelmesiyle birlikte trafikte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı sürücüleri uyardı. Yaz sezonunda yolculuğa çıkacak olan sürücülerin,

Bu yarıya kulak verin
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, okulların tatile girmesi, Ramazan ayı ve sonrasında bayram tatilinin gelmesiyle birlikte trafikte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı sürücüleri uyardı. Yaz sezonunda yolculuğa çıkacak olan sürücülerin, kendilerini ve beraberindekileri kazalardan korumaları, güvenli ve keyifli yolculuk yapmaları için uzmanların uyarılarına önem verilmesi gerektiği ifade edilerek, aşırı hız ve emniyet kemeri kullanımı konusunda sürücülerin çok dikkatli olması gerektiğine işaret edildi. 
 
Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yolculuğa başlamadan önce aracın periyodik ve uzun yol bakımının mutlaka yaptırılması gerektiği belirtildi. Bakımlarda, özellikle araçların dış ışık donanımlarının, lastiklerinin, lastik hava basınçlarının, klimalarının, hava filtrelerinin, motor yağlarının ve frenlerin kontrollerinin yapılması uyarısında bulunuldu. Ayrıca, aracın fenni muayenesinin ve zorunlu mali mesuliyet sigortasının yapılıp yapılmadığı kontrol edilerek, yolculuk öncesi ana güzergâhlar ve alternatif güzergâhlar belirlenmesi, güzergâh üzerinde herhangi bir yol çalışması olup olmadığı tespit edilerek, bu alanlardan geçerken daha duyarlı olunması gerektiği ifade edildi. 
 
“UYUŞTURUCU ETKİSİ OLAN MADDELER ALINMAMALI”
 
Yola çıkmadan önce yeterince dinlenmiş olunmanın önemine değinilirken, sürücünün kullanmak zorunda olduğu ilaç, protez gibi tıbbi malzemelerin mutlaka sürücünün yanında olması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan ilaçlar alındığında araç kullanılmaması uyarısında bulundu. Araca, kapasitesi dışında yolcu ve yük alınmaması gerektiği kaydedilirken, sürücünün kıyafeti dar veya geniş olmaması, sürüş esnasında rahat bir kıyafet tercih edilmesi gerektiği belirtildi. 
 
Yolculuk esnasında araç içerisinde boşta eşya bırakılmamalı ve özellikle arka konsolda boşta bulunan bir su şişesi veya bir kitap ani bir frenleme yapılması esnasında araç içerisinde bulunanlara ciddi zararlar verebileceğine dikkat çekildi. Yolculuk esnasında arada bir mola verilmesinin yolculuk açısından önemli olduğuna değinilirken, seyir halinde zaman zaman camlar açılarak içeriye temiz hava girmesinin sağlanması gerektiği belirtildi. 
 
“HIZ LİMİTLERİNE UYULMALI”
 
Yapılan açıklamada, hız limitlerine mutlaka uyulması gerektiğine dikkat çekildi. Emniyet kemeri kullanımı yasal bir zorunluluk olduğu gibi bir kaza anında araçta bulunanların hayatını koruması bakımından da önemli bir güvenlik donanım olması nedeniyle emniyet kemerlerinin mutlaka takılı olması uyarısında bulunuldu. 
 
“GECE YOLCULUĞA ÇIKILMAMALI”
 
Zorunlu olmadıkça gece yolculuğunun tercih edilmemesini tavsiye eden uzmanlar, gece yolculuklarında karşıdan gelen aracın sürücüsün gözünün kamaştırılmaması için karşılaşmalarda uzun farların yakılmaması gerektiği belirtildi. Öte yandan, güneşe karşı yapılan yolculuklarda görme zorlaştığı ve kaza riski arttığı için bu konuda gerekli tedbirlerin alınması tavsiye dildi. 
 
“KAVŞAKLARDA YAŞANABİLECEK KAZALARA DİKKAT EDİLMELİ”
 
Kazaların büyük çoğunluğunun kavşaklarda meydana geldiği konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, kavşaklara ve demiryollarına yaklaşırken mutlaka hız azaltılması ve gelen trafiğin kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, araçta sürücünün dikkatini dağıtacak şekilde müzik dinlenilmesi, cep telefonu ile konuşulması ve başka şeylerle ilgilenilmesinin kaza riskini arttırdığına değinildi. 
 
“NASIL OLSA GELDİM” DÜŞÜNCESİ KAZAYI ORTAYA ÇIKARIYOR”
 
Özellikle yolculuğun son bölümlerinin kaza riski bakımından en tehlikeli anlar olduğuna işaret edilerek, o noktaya kadar dikkatli bir şekilde araç kullanan sürücü yorulduğunu, “Nasıl olsa geldim” düşüncesiyle rehavete kapılarak ve hedefe bir an önce varmak için hız yapmasının kazaları tetikleyen önemli faktörlerin başında geldiğine dikkat çekildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler