Bu silahlar gümrükten nasıl geçti..?

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemen’de bisküvi kutularından çıkan silahların Mersin gümrüğünde kırmızı hat uygulamasından geçirildiğini açıkladı. Yazıcı, üst düzey güvenlik işleminden geçmesine karşın gıda kutularından silah çıkması nedeniyle,

Bu silahlar gümrükten nasıl geçti..?

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemen’de bisküvi kutularından çıkan silahların Mersin gümrüğünde kırmızı hat uygulamasından geçirildiğini açıkladı.

 
Yazıcı, üst düzey güvenlik işleminden geçmesine karşın gıda kutularından silah çıkması nedeniyle, “Zafiyet yok diyecek durumda değiliz” dedi. Yazıcı, Meclis’te şu açıklamayı yaptı:
 
“Mersin limanından güvenlik işlemleri yapılmış. Kim yapmış, ne etmiş, x-ray cihazlarını nasıl geçmiş? Onların bilgileri henüz bana gelmedi. Ama normal olarak gümrük işleminde silah olarak beyan edilmiş değil. Yiyecek, gıda maddesi olarak beyan edilmiş, bisküvi, kraker, vesaire…
 
KIRMIZI HAT
 
Gümrük sahalarında, açılan gümrük beyannamesinin tescil memuru tarafından tescil onay işlemi yapılırken, belli kıstaslara göre atanan (örneğin; yüksek bedel, uzak doğu malı, hassa malzeme v.b.) malzemenin fiili durumunu kontrol anlamına gelen terim. Fiziki muayene anlamına da gelir. Kırmızı hata düşen bir gümrük beyannamesine ait malın, muhakkak ilgili muayene memuru tarafından fiziki olarak muayenesi, gerekiyorsa tartımı, sayımı yapılmalıdır.
 
Kusuru olan var mı, yok mu, hepsi ortaya çıkacak. Silahlar Türkiye yapımı mı değil mi, onu söylemek için gümrük beyanına tabi normal bir ihracat işlemi olması lazım. Bir de taşıyıcı firma var, Türk firması. Her açıdan detaylı soruşturma yapılıyor.
 
Kırmızı hat uygulaması yapılmış. Kontrolü yapan memur falan, hepsi belli. Detaylı soruşturma sonucu neler olduğu ortaya çıkacak. Onların (Yemenlilerin) söylediğine göre biz bu işlemleri yapıyoruz. Silah çıktığını kabul ederek yapıyoruz.  Kutuların içinde silah varsa herhalde zafiyet var demektir. Zafiyet yok diyecek bir durumda değiliz.”
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem