Bu otomobil yerli üretime ışık tutacak

Türkiye'nin yerli otomobil üretecek sanayicisini aradığı şu günlerde, Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri önemli bir projeye imza attı. Tekerleğinden motoruna kadar kendi elleriyle elektrikli otomobil üreten öğrenciler üniversitenin yollarında tur attı

Bu otomobil yerli üretime ışık tutacak

Türkiye'nin yerli otomobil üretecek sanayicisini aradığı şu günlerde, Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri önemli bir projeye imza attı. Tekerleğinden motoruna kadar kendi elleriyle elektrikli otomobil üreten öğrenciler üniversitenin yollarında tur attı. Herkesin şaşkın bakışları arasında keyifli bir yolculuk yapan "Voltran" adeta yerli üretime ışık tutacak.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerji Araç Yarışları için hazırlıklara geçtiğimiz Eylül ayında başlayan Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri ilk olarak Elektromobil Takımını kurdu. Daha sonra fikir alışverişi yapan öğrenciler tasarladıkları otomobil için harekete geçti. Yaklaşık bir yıl süren çalışmaların ardından üniversite öğrencileri en ince detaylarına kadar kendi elleriyle ürettikleri otomobili gün yüzüne çıkardı. Geçtiğimiz haftalarda TÜBİTAK tarafından Kocaeli'nde düzenlenen Alternatif Enerji Araç Yarışları'na katılan "Voltran" isimli otomobil 24 üniversite takımının ürettiği araçları geride bıraktı.

YERLİ ÜRETİM İÇİN İLK ADIM

Tamamı Zonguldak'ta yapılan ve yerli üretime ışık tutacak "Voltran" bu kez de Zonguldak yollarına düştü. Üniversitenin yollarında tur atan elektrikli otomobil, herkesin beğenisini topladı. Bazı vatandaşlar elektrikli otomobili şaşkın ve meraklı gözlerle izledi.

Aracın Elektrik motorlarıyla hareket ettiğini söyleyen Robot Kulübü Danışmanı, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu, "96 voltluk, 3 kilovatlık bataryalar sayesinde hareketini sağlıyor. Mekanik ve elektronik aksamın tamamı üniversite öğrencilerimiz tarafından tasarlandı. Burada yapılan sistemler, kabuktan ön takımlarına, tekerlerden, fren sistemine kadar her şey öğrencilerimiz tarafından tasarlandı. Tüm elektronik devrelerin tasarımı elektronik öğrencileri tarafından gerçekleşti" dedi.

Aracın 40 kilometreyi 60 dakikada gidebildiğini ifade eden Hacıoğlu, "İlk performans olarak güzel dereceler aldık. Önümüzdeki yıllarda çok daha iyi, daha az elektrik harcayarak, daha uzun mesafe giden bir araç haline getirmeyi istiyoruz. Voltran'nın geleceği parlak. Bu aşamaya kadar gelişinde, başta Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer olmak üzere, tüm üniversitemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. TUBİTAK'ın bu yarışları düzenlemesi, özellikle günümüz teknolojisinde artık enerji sarfiyatının mümkün olan en az seviyeye gelmesi için yapılan yatırımlar bizi çok mutlu ediyor. Sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz. Bundan sonra herkesin desteği ile çok daha iyi yerlere gelecek araçlarımızı geliştireceğiz" diye konuştu.

"YAKINDA BU OTOMOBİLLERİ SIKLIKLA GÖRECEĞİZ"

TUBİTAK'ın yarışlardaki hedefinin yerli otomobil üretimine destek olmak olduğunu belirten Hacıoğlu, "En az enerji ile en yüksek performansı sağlamak ve yerli otomobilleri gerçekleştirmek. Daha önceki yarışlarda tek kişilik araçlar yarışıyordu. Artık iki kişilik araçlar. Burada enerji tasarrufu önemli. Geleceğin teknolojisinde artık enerji çok pahalı bir yer kazandığı için, elektrikli arabaları yollarda sıklıkla göreceğiz. Üniversitemizin bu araçları görmesi, öğrencilerin yaşayarak bu eğitimi öğrenmeleri, birden fazla öğrenci grubunun bilgilerini bir ayara getirmesi için çok önemli bir proje. Parçaları bir araya getiren öğrencilerimiz, dışarıya bağımlılığı en aza indirecek şekilde kendi tasarımlarını gerçekleştirdiler. Elektrik motorları henüz üretemiyoruz ama kontrol eden devreleri kendimiz güncelleyip, programlarını kendimiz yazar hale geldik" şeklinde konuştu.

"ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA DÜNYA İLE YARIŞACAĞIZ"

Otomobili üreten öğrencilerden Emre Kaya ise, yapım sürecini anlattı. TUBİTAK'ın bu yarışları düzenlemesi ile hemen bir takım kurduklarını ifade eden Kaya, "Eylül ayında başladık ve Ocak ayında bütün tasarımlarını bitirdik. Nisan ayından itibaren atölyeye inip 3 boyutlu olarak aracı çıkartmaya başladık. İlk olarak şasesini yaptık. Hafiflik bunlarda çok önemli. Buna önem verdik. Bu aracı yaparken sanayi ile işbirliği yaptık. Yardım aldığımız birkaç firma var. Makine mühendisliği öğrencisiyiz. Bazen günlük 18 saat çalıştık. Günlerce uyumadık. Enerji verimliliği çok önemli. Alternatif enerjiye doğru bir yönelme var. Türkiye olarak benzinli, dizel yarışları belki kaybettik ama elektrikli araçlarda dünya ile aynı anda yarışacağız" dedi.

Elektromobil takının kaptanı Can Ayberk Demir ise "Biz bu işe güneş enerjili otomobiller ile girmiştik. Biz elektronik ekibi olarak aracın motorlamasından, kablolamasına kadar her şeyini kendimiz tasarladık. Biz bunu daha da geliştireceğiz. Tüm sistemler kendi tarafımızdan tasarlandı. Yaptığımız işten oldukça gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Alternatif Enerji Araçları Yarışında BEÜ'yü, Robot Kulübünden Can Ayberk Demir (takım kaptanı), Ahmet Biber, Uğur Kelat, Erman Tunca; Tasarım Uygulama ve Araştırma Kulübü (TUYAK)tan Emre Kaya, Ozan Öztürk, Yusuf Çorbacı (pilot), Mehmet Faik Bilsel, Erdal Demir adlı öğrencilerden oluşan BEÜ Elektromobil Takımı temsil etti.

Bakan Fikri Işık ise Voltran hakkında Takım üyelerinden bilgi aldı ve "Bülent Ecevit Üniversitesi en köklü üniversitelerimizden bir tanesi. Bugün yarışlarda kendi ürettiğiniz araçla burada olmanız bizler için büyük mutluluk kaynağıdır. Sizleri kutluyorum" dedi.

VOLTRAN, 64 DAKİKADA 65 KURUŞLUK ELEKTRİK ENERJİSİ TÜKETTİ

Tümüyle elektrik enerjisi ile çalışan elektromobil araçlarının, belli bir zaman diliminde mümkün olan en az enerji ile en uzun mesafeyi almaları hedefleniyor. Elektromobil araçların bataryalarında 3 kW'lık enerjiyi depolanabiliyor. Yarış sırasında harcanan enerji ise bataryalara yarış öncesinde bağlanan joulemetre ile tespit ediliyor.

BEÜ'nün aracı Voltran, beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek yarış sürecinde herhangi bir sorun yaşamadı. Üretiminin ardından ilk kez Körfez Pistinde kullanılan Voltran, 64 dakikada 1600 Wh'lık enerji harcayarak yarışı tamamladı. Voltran'ın bu performansı süresince harcadığı elektrik enerjisi, 60-70 kuruşluk bir tüketime denk geliyor.

Bu otomobil yerli üretime ışık tutacak

Bu otomobil yerli üretime ışık tutacak

Bu otomobil yerli üretime ışık tutacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem