Bu Nasıl Denetim…

TUREB'in yanlış uygulamalarına TÜRSAB'tan tepki...

Bu Nasıl Denetim…
Ülkemizde son günlerde yaşanan üzücü olaylardan en fazla etkilenen kesim, turizm sektörü olurken usulüne uygun olmadan yapılan denetimler de turizme zarar veriyor.

Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) Karadeniz bölgesinde denetimler yapmaya başladı. Ancak bu denetimler yarardan çok turizme zarar vermeye başladı. TUREB yetkilileri Rize ve Giresun’da Turizm il müdürlükleri ile denetim yaparken uygun olmayan ceza tutanakları düzenliyor. Yapılan denetimlerde sadece transfer, ulaşım hizmeti veren  ve turist rehberi bulundurma zorunluluğu olmayan seyahat acentelerinin araçlarında,  kokartlı turist rehberi  bulunmadığı gerekçesiyle cezai işlem uyguluyor.

 Paket tur yapan ve turist rehberi bulundurması gereken  turizm acentelerini denetlemesi gereken TUREB, bir yanlışın altına imza atarak turist rehberi bulundurma zorunluluğu olmayan ve yalnızca transfer yapan  tur acentelerinin araçlarına cezai işlem uygulaması garip bulundu.

Sinop’tan Ardahan’a kadar bölgemizdeki 16 ilin bağlı bulunduğu Trabzon Rehberler Odasında sadece 60 turist rehberi bulunuyor. TÜRSAB’ın  yıllardır bölgemizin ihtiyacı olan turist  rehberliği kursunu bir an önce açma önerisini dikkate almayan, Trabzon’da rehberlik kursu açtırmayan ve açılacak kursu da katılımın az olduğu gibi komik bir gerekçe göstererek iptal eden TUREB’in bu uygulamasına bir anlam verilemedi.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz TÜRSAB Doğu Karadeniz  Bölgesel Yürütme Kurulu başkanı Suat Gürkök  ” Ülkemizde son günlerde meydana gelen üzücü olaylar nedeniyle  turizm olumsuz etkilenmişti. Yurt dışında Türkiye’ye karşı oluşan negatif algıyla mücadele etmek amacıyla çalışmalarımızı durmadan sürdürmekteyiz. Son 20 gündür bölge  turizminde büyük bir hareketlilik yaşanmaya başladı.  Ancak geçtiğimiz hafta içinde TÜREB’ın yaptığı denetimlerde yanlış uygulamalar var.Bu yanlış uygulama ve uygulanan cezai işlemler bölge turizmine ve seyahat acentalarına zarar vermektedir. Ayrıca TÜREB’in  yaptığı bu denetimlerin bu kiritik süreçte gündeme gelmesi çok manidardır.  İşletme belgesi olmayan, kaçak acentacılık faaliyetleriyle mücadeleyi TÜRSAB olarak zaten biz fazlasıyla yapıyoruz.

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel yürütme kurulu başkanı Gürkök sözlerini şöyle sürdürdü; "Bölgemizde İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve Türkiye Rehberli birliği denetcilerinin gerçekleştirdiği denetimlerde yaşanan  sorunlar ve yanlışlılıklara karış TÜRSAB BYK başkanlığı olarak,  İl Kültür ve Turizm müdürlükleri, TÜRSAB Genel  Merkezimiz ve   Hukuk Departmanı mız nezdinde gerekli girişimlerde bulunmaktayız. Bölge acentalarımızın haklarını korumak için sonuna kadar bu olayın takipcisi olacağız."

Kültür ve Turizm bakanlığına iletilmek üzere TÜRSAB Genel Merkez Hukuk Departmamına  TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme kurulu tarafından gönderilen bilgilendirme yazısı aynen şöyle;

"Son günlerde Bölgemizdeki Rize ve Giresun illerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile Türkiye Rehberler Birliği denetçileri tarafından yapılmakta olan denetimlerde , transfer ve ulaşım ( şoförlü tahsis araç ) hizmeti veren seyahat acentalarımızın araçlarına 'kokartlı rehber bulundurmamak suçundan' tutanaklar düzenlenmektedir.

Ortadoğu ülkelerinden günde en az 4 direk ucağın geldigi ilimiz ve bölgemizde özellikle Arap turistlerin tercih ettiği günlük şoförlü ( KUGM'ye göre yetki belgeli ) minibus grubu araçlarin da karsılaştığı bu olumsuz durumla ilgili olarak BYK Başkanlığımızca  her iki İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile görüşülmüş olmasına rağmen, Rize'deki yanlış denetimler bugün de devam etmektedir.

Kaldı ki malumunuz Sinop - Ardahan arasi 16 ilin bagli oldugu Trabzon Rehberler Odası’na kayıtlı sadece 60 eylemli rehber vardır ve bunların çoğu meslegini icra etmemektedir , paket turlar için bile kokartli rehber bulunamamaktadır.

İlgi ve bilginize rica eder, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla,"


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem