Bu iddia çok konuşulur?

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin toplantısına katılan Güzelbey, Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu yerin Gaziantep'in Bey Mahallesi olduğunu söyledi.Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Asım Güzelbey, Antalya Sanayici ve İşadamları Der

Bu iddia çok konuşulur?

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin toplantısına katılan Güzelbey, Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu yerin Gaziantep'in Bey Mahallesi olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Asım Güzelbey, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu oldu.

Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, ANSİAD Başkanı H.Ergin Civan ve çok sayıda işadamı katıldı. Kıyı turizmi ile öne çıkan Antalya'da, kültür turizmine yönelik çalışmalarını anlatan Asım Güzelbey, Antep'in gazilik ünvanı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ilişkin pek bilinmeyen bir yönden de bahsetti.

ATATÜRK'ÜN MAHALLESİ

Bey Mahallesi'nde tarihi açıdan önemli 200 evin AB fonlarından yararlanılarak restore edildiğini belirten Asım Güzelbey, bu mahallenin iki önemli özelliği olduğunu dile getirdi. Güzelbey, Kurtuluş Savaşı döneminde Antep Harbinin geçtiği Ermenilerin yaşadığı bölge olan bu mahallenin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün nüfusa kayıtlı yer olduğunu açıkladı. 'Ne alaka?' denilebileceğini belirten Güzelbey, Atatürk'ün her ne kadar Selanik doğumlu olsa da nüfus cüzdanında nüfusa kayıtlı olduğu yer olarak Gaziantep'in Bey Mahallesi'nin geçtiğini belirtti.

Başkan Güzelbey, Antep'e 'Gazilik' ünvanı verilmesi hikayesini de şöyle anlattı, "Antep harbi büyük bir şiddetle devam ediyor. O zaman orduların, devletin tüm gücü garp cephesinde, bizim bölgeye hiçbir yardım yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanıyor, diyor ki, 'Ya bunlar kendi kendilerine silah yapmışlar, tenekeden tüfek yapmışlar, çekirdekten ekmek yapmışlar, moral olsun bunlara' diye gazilik ünvanı veriliyor. Herkes şöyle zannediyor. Antep savaşta gösterdiği kahramanlıklardan sonra gazi oldu deniliyor. Hayır savaş devam ederken, 8 şubat 1921 tarihinde TBMM, Antep'e gazilik ünvanı veriyor. Dolayısıyla Atatürk'te fahri hemşehri oluyor ve gelip Antep nüfusuna kaydoluyor. Böyle bir hikaye."

MÜZELER KENTİ

Özellikle AB fonları ile kentte birçok tarihi ev, hamam, cami, kilise gibi toplam bin 500 tarihi eseri restore ederek yeniden ;kazandırdıklarını anlatan Başkan Asım Güzelbey, bu tür binalarda toplam 11 müze çalışmasından 8'inin tamamlandığını söyledi. Güzelbey, Zeugma Mozaik Müzesi, Mevlevihane, Gaziantep Cam Eserleri Müzesi, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, Gaziantep Kalesi ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, Gaziantep Savaş Müzesi, Bakır Eserleri Müzesi, Oyuncak Müzesi'nin bitirildiğini belirtti. Güzelbey, Hamam Müzesi ve Atatürk Anı Evi'nin kısa sürede biteceğini, Endüstri Müzesi'nin de bir-iki yılda tamamlanacağını açıkladı.

ATATÜRK ONUNCU YIL NUTKUNU OKUYACAK

Müze projeleri arasındaki Atatürk Anı Evi olarak da adlandırdıkları Atatürk Müzesi'nde, Atatürk'ün anatomik ruhunun, konuştuğu, gözlerini açıp kapadığı ve kendi sesinden 10'uncu Yıl Nutkunu okuduğu, Türkiye'de olmayan bir müzenin bir ay içinde açılacağını dile getirdi. Asım Güzelbey ayrıca Atatürk Anı Evi'nin özellikle iki gazinin buluştuğu bir anı olarak canlandırılacağı bir müze olacağını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem