Bu eller yakında tekrar para dağıtacak

Yayın Danışmanımız gazeteci yazar Levent Ustabaşı TKDK’nın Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu’ya merak edilenleri sordu. Haber61/Söyleşi - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu  Trabzon İl Koordinatörlüğü Trabzon’da 2008 yılında kuruldu.42 ilde

Bu eller yakında tekrar para dağıtacak
Yayın Danışmanımız gazeteci yazar Levent Ustabaşı TKDK’nın Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu’ya merak edilenleri sordu.
 
Haber61/Söyleşi - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu  Trabzon İl Koordinatörlüğü Trabzon’da 2008 yılında kuruldu.
42 ilden biri oldu.
Şu ana kadar 55 faydalanıcı yararlandı. 
Tamamlanan 55 tesiste 450 kişi istihdam ediyor. 
İşte bu kurumun lideri Şansal Aydoğdu.
Genç, dinamik.
Zor bir işi var.
İnce eleyip sık dokuyor.
Yanına uğradım.
Kısaca, “Ne var ne yok” dedim.
Sizlere sunacağım güzel bir söyleşi ortaya çıktı..
 
SİZİN ÇIKARINIZ NE DİYE SORAN OLDU!
 
İlk başladında talep nasıldı?
Çok azdı. Hatta biz vatandaşlarımızın, yatırımcılarımızın ayaklarına kadar gidip ikna için anlatıyorduk. Bunu gören bazıları şaşırıp, “Sizin çıkarınız bu işte ne?” diye sordu. Herhalde şaşırdılar. Çünkü ilk kez devlet ‘sana para vereceğim sen proje üret yatırım yap’ diyordu. Bizde kurum olarak, “Biz devlet memuruyuz personel olarak hiçbir çıkarımız yada ekstra bir gelirimiz olmayacak. Yeterki gelin bu hibeden yararlanın hem Trabzon kenti kazansın hemde siz kazanın” diyerek cevap verdik. (gülüyor)
 
Dağıttığınız paranın kaynağı nedir?
 
IPARD programı. 
 
Nedir IPARD?
 
Kırsal Kalkınma için Katılım Öncesi Yardım Aracı. 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen Avrupa Birliği katılım öncesi yardım aracının kırsal kalkınma bileşeni için onaylanan programın ismidir. 
 
Bu kaynak AB ile ortak mı?
 
Kurumumuzun dağıttığı hibenin yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti katkısıdır.
 
4 senedir hibe veriyorsunuz? Neler yaptınız?
 
13 çağrı ilanına çıktık.
 
Çağrı nedir?
 
Kurumumuzun hangi sektörlere destek verdiğini, basın gazete radyo yoluyla vatandaşlara duyuruyoruz. Vatandaşlarımız hangi sektörde yatırım yapmak istiyorlarsa ilgili projelerini hazırlayıp kuruma getiriyorlar. Bizde inceleyip uygun bulduklarımızla sözleşme imzalıyoruz.
 
Bu evrak işleri Trabzon’da çok zor bilinir. Size de şikayet geldi mi?
Vatandaşlarımızın bu yönde şikayetleri oldu. Evrak çok diye… Ama TKDK olarak ekstradan istediğimiz hiçbir belge bulunmamaktadır. Yatırım yapmayı düşünen vatandaşımız Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde zaten bu belgelere sahip olmak zorunda. Kurum olarak ekstra istediğimiz hiçbir belge bulunmamaktadır. İlk etapta soğuk bakanlar daha sonra ödemeleri gerçekleştiğinde peş peşe projeler sunmaktadırlar. Ard arda 3 kez proje sunan vatandaşlarımız bulunuyor. 
 
Bu çağrılar sonrası kaç lira dağıttınız?
 
Şu ana kadar 11 milyon 124 bin lira. Sağlanan KDV muafiyeti ile beraber vatandaşlarımıza 19 milyon liralık hibe artı KDV desteği sağlandı. 
 
ddd.jpg
 
Bundan sonra ne olacak?
 
55 faydalanıcı haricinde devam eden projelerimiz ile birlikte toplam 94 milyonluk yatırım gerçekleştirilmiş olacak. Toplamda verilecek destek tutarı 42 milyon, KDV muafiyeti 15 milyon. Genel Toplamda Trabzon’da 57 milyonluk TKDK desteği sağlanmış olacak. Böylece toplamda 127 faydalanıcıya proje kapsamında 1100 kişiye istihdam sağlamayı hedeflemekteyiz. 
 
 
Trabzon’da hangi sektörleri destekliyorsunuz?
 
Süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi (arıcılık, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, fide ve fidan yetiştiriciliği), yerel ürünler ve mikro işletmelerinin geliştirilmesi (yöresel tarım ve gıda ürünleri ile yerel el sanatları destekleniyor), kırsal turizm (otel lokanta restoran kafeterya halı saha agua park atv safari partkurları rafting tesisleri ve benzerleri..), kültür balıkçılığı.
 
MANTARCILIK İÇİN DESTEK VAR
 
Her sektöre ayrı bir bütçemi veriyorsunuz?
Evet hepsinin ayrı bulunuyor. Kurum olarak her sektöre farklı oranlarda hibe desteği sağlıyoruz. Bazı sektörlerde destek miktarımız yüzde 50, bazılarında ise yüzde 65’e kadar çıkmaktadır. Ayrıca yüzde 18 de KDV muafiyeti sağlanmaktadır.
 
Yani KDV ödemiyorlar mı?
Hayır ödemiyorlar.
 
Hangi sektörlere yüzde 50 bütçeniz var?
 
Hayvancılık sektöründe yüzde 65’e kadar çıkıyoruz. Diğerlerine yüzde 50. 
 
Bir dahaki çağrı ne zaman?
 
TKDK olarak hedefimiz eylül ayında IPARD 2 programını uygulamaya geçirmek için çağrıya çıkmayı hedefliyoruz. IPARD 2 programında verilen detsek oranları yüzde 70’e kadar çıkacak. Ve yeni eklenen sektörler de bulunmaktadır?
 
Yeni eklenen sektörler hangileri?
 
Yenilenebilir enerji sektörüne destekte bulunacağız. Bunlar Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinden elektrik üreten tesisler. Mantarcılık, Manda Sütü üretimi, kaz yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğu. 
 
Hangi firmalar yararlandı? Bir kaç örnek verebilir misin? 
 
Bugüne kadar desteklediğimiz sektörlerden örnekler verecek olursak, süt üreten tarımsal işletme olarak, Kaşkarlı Hayvancılık ve Trabzon Yatırım Hayvancılık.
Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması Sektöründe; Kahvaltı Dünyası.
Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi Sektöründe; HC Gıda (Cemil Usta), Yılmaz Kaptan Birinci, Akçaabat Et Entegre. Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi Sektörü’nde; İbrahim Cirav. 
Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması sektöründe; More Su Ürünleri (Lokman Acar) Kibar Balıkçılık (Şener Kibar) Sadıklar Soğuk Hava (İsamettin Sadıklar).
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Sektöründe; 40’ın üzerinde arıcımıza kovan ve ekipman desteğinde bulunduk. Ayrıca bölgemizin ve Türkiye’nin bal işleme tesislerinden olan Fanus Gıda bizim desteğimizle Gürbulak’ta yapıldı. 
Beyaz Et İşlemede Aksoylar Tavukçuluk.
Yerel Ürünler ve Mikro İşletmeler: Kargaş (Beşikdüzü Süt sahipleri Muhammet Karadeniz)
Kırsal Turizm sektöründe Arsin’de Deniz Yıldızı Restoran (Recep Aslan), Lamess (Zeyyat Kafkas) Kuyu Pide (Levent Erkuloğlu), Hastikos Otel (Temel Aptik), Fengo Otel ( Mehmet Gargar), Cansızoğul Otel (Mehmet Cansızoğlu), Mercan Koru Park (Oğuz Sayın), Nihat Usta, Gölbaşı Dinlenme Tesisleri (Haçkalı baba Yaylası)
 
Ben destek almak için önce ne yapmalıyım?
 
Kurum olarak tek kriterimiz müracat edecek kişinin 65 yaşın altında olması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması. Hangi sektörde yatırım yapmak istiyorsa önce kurumuza gelecek bizle tanışacak. Sonra kendisine o sektörle ilgili ayrıntılı bilgilendirme veriyoruz. İl koordinatörü personellerimiz tarafından. 
 
Peki ne istiyorsunuz?
 
Biz hiç birşey istemiyoruz. Kendisi çalışmak istediği danışman firmayı seçerek danışman firmaya projesini hazırlattıyor. Proje vatandaşın hayalindeki yatırımın kağıda dökülmesidir. Gerekli almak istediği inşaat ve makine ekipmanları belirliyor. Danışmanla bunlarla ilgili teklifleri hazırlıyor.
 
Danışman firmalar belli mi?
 
Trabzon’da TKDK eğitim verilen 15 adet danışman firma bulunmakta. Vatandaşlarımız isterse bu danışman firmalardan herhangi biriyle veya listemizde olmayan başka bir danışman yada şehir dışında danışman firmayla anlaşıyor. Ama bizim Trabzon İl Koordinatörlüğü olarak isteğimiz Trabzon içinden bir danışman firmayla çalışılması. Çünkü evraklarda herhangi bir bilgide problem olduğunda bu bilgi ve belgelerin kısa zamanda temin edilmesi için…
 
Parayı proje bittikten sonra mı veriyorsunuz?
 
Evet. Önce vatandaş projesinin yatırımını tamamlayacak ardından hibesini gelip alacak. 
 
O zaman size iyi hibe dağıtmalar diyorum…
Sağolun yine beklerim. Çalışmalarımız sürecek daha çok görüşürüz umarım.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem