Bu değişim herkesi ilgilendiriyor

4. yargı paketiyle savunma ve iddia makamı arasında silahları eşitleyen düzenlemeler getireceklerini belirten Adalet Bakanı Ergin, savcının mütalaasının ardından hâkimin “savunma”yı dinlemeden dava açmayacağını, hâkim ve savcının 30 günde bir tutukluyu di

Bu değişim herkesi ilgilendiriyor

4. yargı paketiyle savunma ve iddia makamı arasında silahları eşitleyen düzenlemeler getireceklerini belirten Adalet Bakanı Ergin, savcının mütalaasının ardından hâkimin “savunma”yı dinlemeden dava açmayacağını, hâkim ve savcının 30 günde bir tutukluyu dinleyip tutukluluğun devamını görüşeceğini anlattı.

‘Savunma’ ve ‘iddia’nın silahlarını eşitliyoruz
 
Adalet Bakanı 4. yargı paketine ilişkin soruları yanıtladı. Ergin’in açıklamaları özetle şöyle:
 
AİHM kararlarındaki ihlalleri masaya yatırdık. 4. pakette bunları gidermeye çalışıyoruz. İşkencede zamanaşımı olmayacak. Yargıda silahların eşitliği vardır; kovuşturma soruşturma aşamasında savcı mütalaa veriyor, savunmaya bildirilmeden hâkim karar veriyor. Silahların eşitliğini sağlıyoruz. Savunma diyeceklerini söyleyecek, ona göre hâkim karar verecek.
 
30 gün de bir savcı veya hâkim dosyayı gözden geçirip tutukluluk gerekli mi değil mi karar altına almak zorunda. Hâkim dosya üzerinde karar alıyordu. Bu karar verilmeden önce tutuklu ve vekille yüz yüze görüşecek. Soruşturmayı iyi yapmadınız diye ihlal kararı veriliyor. Böyle bir karar verildiğinde soruşturma yeniden açılamıyordu, şimdi yeniden açılacak.
 
Ensest kamu davası olacak
 
Küçüklerin cinsel istismarında çalışmayı genişletiyoruz. Koruyucu aile yanında istismarı nitelikli suç haline getireceğiz. Cinsel istismar ve saldırıda mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığına ilişkin rapor aranmayacak. Özellikle evlenme yasağı bulunan kişiler arasında bu suç oluştuysa, (ensest), 15-18 yaş arası vakalarda takibi şikâyete bağlıydı. Kamu davası haline getiriyoruz.
 
(Öcalan’a eş görüşmesi olur mu?) Metin şöyle; evli olan iyi halli hükümlü tutuklular istifade edecek. Bu kurala uyan istifade eder, uymayan etmez. (Uludere) Diyarbakır Başsavcılığı delilleri toplama aşamasında. Detay ve teknik bilgileri topluyor. Sonra aktörlerle ilgili ifadelere başvurulacak.
 
(Özal’ın zehirlendiği iddiası) Soruşturma sadece otopsi raporuna dayalı açılmadı. Mezarın açılmasından önce de farklı kanıtlar birtakım ihbarlar bu soruşturmanın bir parçasıdır. Savcılığın elinde güçlü deliller varsa dava açar yoksa takipsizlikle bitirir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem