Bu da oldu! kediye protez

Mersir'de bir araç sürücüsünün çarptığı 3 yaşındaki tekir cinsi Şirin adlı kediye damağında meydana gelen yırtılma nedeniyle sabit protez damak yapıldı.Mersin Adliyesi'nde psikolog olarak çalışan Ali İlhan Barut, 6 ay önce yolda yürürken yaralı halde bir

Bu da oldu! kediye protez

Mersir'de bir araç sürücüsünün çarptığı 3 yaşındaki tekir cinsi Şirin adlı kediye damağında meydana gelen yırtılma nedeniyle sabit protez damak yapıldı.

Mersin Adliyesi'nde psikolog olarak çalışan Ali İlhan Barut, 6 ay önce yolda yürürken yaralı halde bir kedi buldu. Bir araç sürücüsünün çarptığı anlaşılan kediyi evine götüren Barut, onun beslenemediğini fark edince, hemen bir veterinere götürdü. Tekir cinsi kediye 'Şirin' adını veren Barut'un götürdüğü veteriner, kedinin damağında 1 TL büyüklüğünde bir yırtığın oluştuğunu, tedavisinin de imkansız olduğunu belirterek uyutulmasını tavsiye etti. Buna razı olmayan Barut, kediyi evine götürdü. Ancak beslenemediği için her geçen gün zayıflayan ve saldırganlaşan hayvana çare arayan Barut, bir başka veterinere götürdü. 6 operasyon yapılan kedi sağlığına kavuşturulamadı.

Barut, bu kez çok sevdiği Şirin'i, Petical Hayvan Hastanesi'ne götürdü. Burada Veteriner Orhan Özbaba, Şirin'i muayene etti. Özbaba, Şirin'in damağındaki yırtığı görünce Barut'un hayvan severliği karşısında duygulanıp, onu tedavi etmek için bir ilki denemeye karar verdi. Barut'un kabul etmesi üzerine Özbaba, Plastik Cerrah olan kuzeni Nurhan Özbaba ve Diş Hekimi Tuncer Taşkın ile konsültasyon yaparak, Şirin için operasyon başlattı. Şirin'in yırtılan damak ölçüsü alındıktan sonra diş hekimi tarafından bir protez damak hazırlandı.

Veteriner Özbaba, Plastik Cerrah Nurhan Özbaba ve Diş Hekimi Tuncer Taşkın'ın birlikte gerçekleştirdiği operasyonla protez damak sabit olarak Şirin'e takıldı. Bir ay gözetim altında tutulan Şirin, sıvı gıdalarla beslenip eski sağlığına kavuştu.

TÜRKİYE'DE BİR İLK
Veteriner Özbaba, yaptığı araştırmaya göre, kediye damak protezinin yapılmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu ileri sürdü. Şirin'in üst damağında1 TL'lik bir yırtık olduğunu belirten Özbaba, "Şirin, birkaç operasyon geçirmişti. Bu operasyonlardan iyi bir sonuç alınmayınca Şirin'i yaşama döndürmek için bir deneme yapmaya karar verdik. Plastik cerrah ve dişi hekimi bir arkadaşla çalışma yaptık. Bunun üzerine Şirin'i damağına yapay damak protezi taktık. Bu protezi taktıktan sonra sonucu ne olacağı konusunda biz de tedirgindik. Ancak, çok iyi bir sonuç aldık. Şirin şu anda sulu gıdalar alabiliyor. Hareketleri normalleşti. Aşırı kilo kaybı vardı, kilo almaya başladı. Bunlar bizim için olumlu gelişmeler. Sanıyorum bu Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bir operasyon. Umarım ki, yaşamı bundan sonra böyle devam eder. Damak tamamen kapandı. İstanbul'da ekim ayında yapılacak uluslararası Küçük Hayvan Kongresi'nde tebliğ olarak sunum yapmayı düşünüyorum" dedi.

KURTARMAK İÇİN ÇOK MÜCADALE ETTİM
Psikolog Ali İlhan Barut, Şirin'i yaşatmak için çok mücadele ettiğini söyledi. Yaralı halde bulduktan sonra kedinin beslenemediğini fark ettiğini belirten Barut, "Silifke'de bulunan yazlığımızda diğer kedilerle birlikte olan Şirin'in yemeden içmeden kesilip, saldırganlaştığını fark ettik. Veterinere götürdüğümüzde damağının yarıldığı belirlendi. Hatta orada uyutmak istediler. Böyle devam edemeyeceğini söylediler. Mersin'e gelip, veteriner Orhan Özbaba'ya götürdüm. Sağ olsun onun gayretleri ile şimdi de yaşatmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler