Bu barajlar PKK için!

PKK'lı teröristlerin Irak'tan Türkiye'ye sızmalarını önlemek ve debisi yüksek akarsuların hidroelektrik santrali ve depolama havzası olarak değerlendirmek için yapılan Silopi ve Şırnak barajları tamamlanırken, yapımı devam eden 5 baraj için bu yıl 31 mily

Bu barajlar PKK için!

PKK'lı teröristlerin Irak'tan Türkiye'ye sızmalarını önlemek ve debisi yüksek akarsuların hidroelektrik santrali ve depolama havzası olarak değerlendirmek için yapılan Silopi ve Şırnak barajları tamamlanırken, yapımı devam eden 5 baraj için bu yıl 31 milyon 383 bin lira ödenek ayrıldı. Baraj suları altında kalacak Şırnak- Hakkari karayolu için yapılan yeni yolun çalışmaları ise sürüyor. Yeni yol, derin vadiler yerine yüksek dağlarından yamacından geçecek.

Hakkari- Şırnak arasında Irak sınırına sıfır noktada Devlet Su İşleri (DSİ) 10'uncu Bölge Müdürlüğü'nce ihalesi 2008 yılında yapılan ve PKK'lıların Irak'tan Türkiye'ye sızmalarını önlemede etkili olacak Şırnak ve Silopi barajları tamamlandı. Diğer 5 barajdan Uludere ve Ballı barajlarında fiziki gerçekleşme oranı yüzde 14'ü bulurken, Kavşaktepe Barajı'nda bu oran yüzde 10'a, Musatepe ve Çetintepe barajlarında ise fiziki gerçekleşme oranı yüzde 52'ye ulaştı.

Türkiye-Irak sınırındaki derin vadilerde bulunan debisi yüksek akarsular üzerinde kurulan toplam 7 barajın maliyetinin 207 milyon lira olacağı hesaplanırken, bugüne kadar baraj yapımları için 103,5 milyon harcandı. Yapımı süren barajların tamamlanması ile PKK'lı teröristlerin Kuzey Irak'taki Haftanin, Sinaht ve Kejan vadilerinden eylem için artık Türkiye'ye sızamayacağı belirtildi. Barajların yapımı ile birlikte, PKK'lıların sığınak olarak kullandığı yüzlerce mağara ve geçiş noktası da su altında kalacak.

BARAJLARA 31 MİLYON 383 BİN LİRA ÖDENEK AYRILDI

PKK'ya karşı güvenlik barajı olarak değerlendirilen barajların yapımı hızla devam ederken, yapımı süren 5 baraj için bu yıl 31 milyon 383 bin lira ödenek ayrıldı. Yetkililer, bölgenin fiziki yapısından kaynaklanan debisi yüksek akarsuların hidroelektrik santrali ve depolama havzası olarak faaliyete geçmesinin, bölgenin tarım sektöründe ve daha önemlisi istihdamında önemli katma değer sağlayacağı belirtti. Yetkililer, Şırnak'ta yapımı devam eden Musatepe, Çetintepe, Kavşaktepe, Uludere ve Ballı Barajları için bu yıl 31 milyon 383 bin lira ödenek ayrıldığını açıkladı.

ESKİ YOL SULAR ALTINDA KALIYOR, YENİ YOL YAPIMI SÜRÜYOR

Daha önce Şırnak- Hakkari arasında yapılan ve derin vadinin altında yer alan eski karayolu barajlarda su tutulmaya başlanması ile sular altında kalacağı vurgulandı. Yetkililer, yeni yolun iç kesimde ve dağların yüksek yamacında yapımının sürdüğünü söyledi. Şırnak'taki İnceler Bölgesi'nde başlayan yaklaşık 45 kilometrelik yol, Işıkveren ve Taşdelen köylerini geçerek, Ortasu Köyü'nde bitiyor. DSİ'nin hazırladığı rapora göre, Uludere'nin Irak sınırına yakın olan Işıkveren ve Taşdelen bölgelerinin hemen altında yer alan Kavşaktepe Barajı'nda 1.9 kilometre, Ortabağ Köyü yakınındaki Musatepe Barajı'nda 1.5, Gülyazı ve Ortasu bölgesinde bulunan Çetintepe Barajı'nda 2 kilometre güvenlik yolu, Şırnak Barajı'nda ise 3 kilometrelik bend yolu İl Özel İdare Müdürlüğü'nce yapımı sürüyor

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler