Biz yolsuzluğun usulsüzlüğün karşısındayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı."Irak'ın petrol gelirlerinde Halkbank'ın durumu netleşti mi? Bir kamu bankası hala devrede mi?" sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetti:"Maliki'nin böy

Biz yolsuzluğun usulsüzlüğün karşısındayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Irak'ın petrol gelirlerinde Halkbank'ın durumu netleşti mi? Bir kamu bankası hala devrede mi?" sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Maliki'nin böyle bir talebi olduğunu ama bu konunun netleşmediğini ve karar verilmediğini anlıyoruz. Geçerli olan bizim Barzani ile kamu ve özel şirketler olarak yaptığımız sözleşmelerdir. O sözleşmelerde de bunun Türkiye'de bulundurulmasına dair bir ibare bulunmaktadır. Bizim bu konjonktürde Halk Bankasını tercih etmemiz doğru olacaktır. Bağdat ve Erbil'de Merkezi Irak Hükümeti Başbakan Yardımcısı Şehristani ile görüştük. ABD bankaları Bağdat'ta gündeme geldi. Ama ben kendilerine şunu sordum; bu sizin talebiniz mi, yoksa ABD'li yetkililerin talebi mi? 'Bizim talebimiz değil' dediler. O zaman 'ABD'liler bize bu talebi kendileri getirsinler' dedik. Yıllık 12 ila 15 milyar dolarlık bir rakamdan başlayacağız. Belki artan kapasiteyle beraber yıllık 35 milyar dolarlık bir mevduattan bahsediyoruz."

Yıldız, ABD'den şimdiye kadar resmi herhangi bir talep gelmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"O zaman biz bulunduğumuz konumu koruyacağız. Biz bunu bir kamu bankasıyla, gerekirse Halkbank ile yapacağımızı söyledik. Halkbank'ın zararı 2 milyar doları geçmiş durumda. Biz bunu alın terimizle yıllarca uğraşarak yaptık. Zarar eden kuruluşlardı bunlar. Biz kendi ayağımıza mı sıkacağız? Halkbank'ın yıpratılmasının kime zararı oluyor görmemiz lazım. Biz yolsuzlukların üzerine net bir şekilde gideceğimizi hep söylüyoruz. Biz yolsuzluğun usulsüzlüğün karşısındayız. Siyasi mühendislik usulsüzlüğü, yolsuzluk da siyasi mühendisliği makul hale getirmez. Biz yolsuzluğun yanında değiliz. Biz bu filmi farklı başlıklar altında gördük. 1 Mart tezkereleri, parti kapatmalar, e-muhtıralar. Hepsinde bize süre, ömür biçildi. Bunu da inşallah aşacağız.

Türkiye'nin kaybetmesine sevinenler ve üzülenler turnusol kağıdı gibi ortaya çıktı. Vatandaşımız basına yansıyanların aksine daha müsterih. Manisa Salihli'de Başbakanımızın mitinginde bir vatandaş ile konuştum. 'Ben AK Partili değilim ama', kendi tabiriyle söylüyorum, Başbakanımız için; "bu adamı desteklemek için buradayım' dedi. Bunlar çok önemli şeyler. O yüzden biz milletimizden gücümüzü alıyoruz. "

"17 Aralık operasyonu enerjiye nasıl yansıdı?" sorusuna Yıldız, "Dolar paritesi 2 hafta önce 2,09'du. Bunun 1 yıl devam etmesi halinde ek yük 4 milyar dolardı. Şimdi 2,17'lere kadar çıktı, dün akşam 2,13'lere kadar düştü. Dolar paritesinin 1 yıl böyle devam ediyor olması halinde enerjideki eksi fatura 7 milyar dolardır. BOTAŞ olarak bu yıl 2 milyar dolar eksi yazacağız. BOTAŞ tek başına bunu kaldıramaz. Ancak diğer genel müdürlüklerle beraber bunu balense ediyoruz" cevabını verdi.

Yıldız, "TANAP'ta Türkiye'nin hissesi artacak mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"TANAP'la ilgili hisseler yüzde 20'den 30'a çıkacak. Biz o projede hem müşteriyiz hem projenin sahibiyiz. Onu taşıtan şirketin de sahibiyiz. Ortada dengelemek zorunda olduğumuz bir tablo var. 2014 yılında TANAP'la alakalı çok daha farklı bir gelişme olacak. Türkiye'nin lehine olacak, olumsuz hava şartlarını dağıtacak bir nokta olacak."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem