Birand'tan darbe itirafları!

Gazeteci Mehmet Ali Birand, medyanın darbeleri desteklediği yönündeki itiraf serisine bugün de devam etti.Birand'ın yazısındaki yeni itiraflarHadi bir defa başladık, devam edelim. Ülkemizdeki darbeleri incelediğimiz zaman, bunların sadece askerin keyfine

Birand'tan darbe itirafları!

Gazeteci Mehmet Ali Birand, medyanın darbeleri desteklediği yönündeki itiraf serisine bugün de devam etti.

Birand'ın yazısındaki yeni itiraflar

Hadi bir defa başladık, devam edelim. Ülkemizdeki darbeleri incelediğimiz zaman, bunların sadece askerin keyfine göre ortaya çıkmadığını, her darbenin altında, laik kesimin (politikacı- iş adamı-bilim adamı-yargı-medya) beşlisini görüyorsunuz. Temel neden, yarattığımız sistemi bizim gibi düşünmeyenlerle paylaşmak korkusuydu. "Hep bana- hep bana" dedik ve şimdi, düşlediğimiz sistemin yok olmak üzere olduğunu görüyoruz.

ASKERİ HEP LAİK KESİM KIŞKIRTTI...

Geçen hafta bu köşedeki bir yazım büyük yankı yarattı.

Aslında, hepimizin bildiği bir gerçeği yüksek sesle söylemiştim. Laik merkez medyanın büyük bir bölümünün darbeleri doğal karşıladığını, demokrasiden çok Genelkurmay'a inandığını yazmıştım.

Bizim kuşak böyle büyütülmüştü.

Bizim için, askerin müdahale etmesi ve politikacının bozduğu keyfimizi tekrar yerine getirmesi, sistemde ayarlama yapması, çok doğaldı.

Tabii ben bu yazımda, resmin sadece bir bölümünü vermiştim.

O kadar çok yankı buldu ki, bugün resmin eksik kalan bölümlerini de tamamlamak istiyorum. Zira genel algılama, sanki darbeleri asker kendi keyfine veya Washington'dan aldığı işaretlere göre gerçekleştiriyordu.

Hayır, işler o kadar basit değil.

Askeri darbeye iten, zorlayan daima laik kesim olmuştur.

Laik kesim ayırımı da şöyledir:

- Genelde CHP; sosyal demokrat politikacılar. İçlerinde normal seçimle hiçbir şey olamayacaklarını bilen, asker sayesinde kendine bir pozisyon sağlamak isteyenler.

- Orta ve büyük sermaye gurupları.

- Emekli ve çalışan yargı bürokrasisi.

- Üniversite öğretim üyeleri.

- Emekli ve muvazzaf askerler.

- Medya.

Hepimizin de ortak bir hedefi vardı:

"Kendi kurduğumuz bir sistemi paylaşmamak..."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem