Bir yıl önce böyleydiler!

"Leptin" adı verilen hormon eksikliği nedeniyle hızlı kilo alma sorunu yaşayan Sümeyye Kabak, 3 yaşında 37 kilo 700 grama ulaşmıştı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören Sümeyye, dünyada bu hastalığın takibini yürüten tek merkez ol

Bir yıl önce böyleydiler!

"Leptin" adı verilen hormon eksikliği nedeniyle hızlı kilo alma sorunu yaşayan Sümeyye Kabak, 3 yaşında 37 kilo 700 grama ulaşmıştı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören Sümeyye, dünyada bu hastalığın takibini yürüten tek merkez olan Cambridge Üniversitesindeki klinik araştırma enstitüsündeki tedaviye olumlu yanıt verdi. 

Tedavi için ailesiyle birlikte bugüne kadar 5 kez İngiltere’ye giden Sümeyye, yaklaşık 1 yılda 15 kilo vermeyi başardı. 23 kiloya düşerek ailesi ve yakınlarını sevindiren Sümeyye’nin iştah sorunu da düzelmeye başladı ve yeme alışkanlıkları değişti.

kardes1.20120104141410.jpg 

Sümeyye’nin 2 yaşındaki kardeşi Hamza da 1 yaşında tedavi görmeye başladığı dönemde 21 kiloya ulaşmıştı. Ablası ile birlikte İngiltere’de tedavi altına alınan Hamza 8 kilo vererek 13 kiloya kadar düştü.

Ömür boyu tedavi 

Çocuklarının kiloları normal seviyeye ulaştığı için sevinen anne Çiğdem Kabak, yürümekte bile zorlanan çocuklarının kilo vermesiyle hayatlarının normale döndüğünü belirtti. 

Tedavi öncesi 38 kiloya yaklaşan Sümeyye’nin kısa sürede yaklaşık 15 kilo verdiğini, Hamza’nın da tedaviye olumlu yanıt verdiğini ifade eden Kabak, şunları söyledi: "Sümeyye 2,5-3 yaşlarındayken 38 kiloya kadar çıkmıştı. Leptin hormonu eksikliğinden kaynaklanan bu sorun, dünyada sadece Cambridge Üniversitesinde tedavi ediliyormuş. İngiltere’ye 5 kez gittik. Çok şükür tedaviye olumlu yanıt verdi. Şimdi 23 kiloya kadar düştü. 1 yaşından itibaren de Hamza’nın tedavisi başlamıştı. O da 21 kilodan 13 kiloya düştü. Çocuklarım normal kilolarına ulaştığı için çok mutluyum. Eskiden onları kucağıma bile alamıyordum, yürümekte bile zorlanıyorlardı. Şimdi hayatımız normale dönmeye başladı ama normal kilolarını korumaları için ömür boyu kontrol altında tutulacaklar." Baba Faruk Kabak da çocukların İngiltere’deki tedavi masraflarının oradaki klinik tarafından karşılandığını hatırlattı.

Kendisinin mevsimlik inşaat işçisi olduğunu ve her zaman iş bulamadığını anlatan Kabak, çocuklarının tedavisi nedeniyle bazen masraflara yetişemediğini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Dünyada 12 kişide var

Sümeyye ve Hamza’nın tedavisi, İngiltere’deki klinik ile iş birliği yapan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalında yürütülüyor.

Sümeyye ve Hamza’daki leptin adı verilen hormon eksikliğinin doyumsuzluk hissi verdiği ve iştahın kapanmamasına neden olduğu bildirildi.

Dünyada 12 kişide tespit edilen hastalığı taşıyan Sümeyye ve Hamza’nın Türkiye’de bu sorunla bildirilen ilk çocuk hasta oldukları kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem