Bir tek ben mi dinsizim?

 Fazıl Say: O 'tweet'i benimle beraber 165 kişi 'retweet'ledi, sadece bana soruşturma açıldı. Bir tek ben mi dinsizim! Twitter'da yazdıklarıyla ve Türkiye'den ayrılmak istediğini açıklamasıyla tartışma yaratan Say, "Sürekli kendini aklamak zorunda olmak h

Bir tek ben mi dinsizim?

 

Fazıl Say: O 'tweet'i benimle beraber 165 kişi 'retweet'ledi, sadece bana soruşturma açıldı. Bir tek ben mi dinsizim!

 

Twitter'da yazdıklarıyla ve Türkiye'den ayrılmak istediğini açıklamasıyla tartışma yaratan Say, "Sürekli kendini aklamak zorunda olmak hazin bir durum" dedi. Say, 23 Haziran'da seslendireceği Mezopotamya Senfonisi'nin ardından Japonya'ya gideceğini ve burada ev bakacağını söyledi. Fazıl Say, şöyle konuştu:

 

HÜKÜMETLE ÇATIŞMA İÇİNDEYİZ

 

"Son 5 yıldır çatışma halindeyiz hükümetle. Türkiye'deki sanatın anlaşılmamasıyla mücadele halindeyiz. Sanki devrik rönesansın çocukları gibiyiz. Bundan kastım cumhuriyet. Yeni oluşan durumla bağdaşmamamız zaman zaman hedef gösterilmemize neden oluyor. Yani dışlanmak... Bununla mücadele ettik yıllarca. Projemiz reddediliyor, her türlü perspektiften nefes almamız zorlaştı. Bu, bir sanatçı için iyi bir şey değil. Sanatçının yapması gereken, özgün olması, sanatını evrensel bir dille anlatabilmesidir"

 

Hayatının müzik olduğunu ve müzisyenliği bırakmanın söz konusu olamayacağını kaydeden Say, "Türkiye dışında yaşamak da benim için sorun değil. Zaten zamanımın üçte ikisi Türkiye dışında konser vermekle geçiyor" dedi.

 

TÜRKİYE'DE KÜLTÜR SANAT PROBLEMİ VAR

 

Müziği iyi yapmaktan başka bir misyonu olmadığını söyleyen Say, "Sürekli kendimi aklamak zorunda olmak hazin bir durum. Heykeller niye yıkılıyor, kitaplar niye satmıyor? Çünkü bir kültür sanat problemi var. Bir insanın tiyatroyu, operayı anlaması için eğitimi iyi almış olması lazım" diye konuştu.

 

Twitter'da yazdıklarını dindar dostlarına sorduğunu ve yazdıklarının dine hakaret olmadığı yanıtı aldığını kaydeden Say, şöyle devam etti:

 

"Ben Hayyam'ı çok severim, bütün dörtlüklerini ezbere bilirim. O dörtlük (Twitter'da paylaştığı "Irmaklarindan saraplar akacak diyorsun, cenneti ala meyhane midir? Her muminine 2 huri verecegim diyosun, cenneti ala kerhane midir" dizeleri) Hayyam'a ait olmayabilir. Hayyam'a ait olduğu söylenen yüzlerce dörtlük var. Hangisi Hayyam'ın, hangisi değil tartışması hep var. Ama Hayyam'ın konuları var; şarap, cennet- cehennem, aşk ve dinle ilgili konular.

 

BİR TEK BANA SORUŞTURMA AÇILDI

 

Hayyamvari olması ile Hayyam'ın olması arasında ben bir fark göremiyorum. Hayyam'ın Türkiye'de tartışma konusu olması gerekir. Tweet'e gelince... Bir 'tweet'i 'retweet'ledim. bu dörtlük yıllardır internette dolaşır. O gece benimle beraber 165 kişi 'rt'lemiş. Diğerleri hakkında soruşturma açılmıyor. Bir tek ben din düşmanı oluyorum. Ben niye hedef gösterildiğimi anlamaya çalıştım. AKP'liler tarafından tabii ki hoş karşılanmayacağım. Ama Türkiye'de her şey AKP değil, ki Türkiye'nin yarısı AKP değil. Çok zayıf bir muhalefet olmasına rağmen Türkiye'nin yarısı AKP değil."

 

DÜNYA BAŞLARINA YIKILIR

 

"Beni hapse atmaları dünyanın başlarına yıkılması demek" diyen Say, soruşturma haberi duyulduğunda tüm dünyadan tepkilerin geldiğini belirtti. Kendisine yönelik bir yok etme çabasının olduğunu ve bertaraf edilme çabalarının başarılı olduğunu kaydeden Say, "Hapse girersem hayatım kayar, bir müzisyenin 6 ay enstrümanından uzak kalması, o müzisyenin bitmesi demek" şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE'Yİ BU HALİYLE SEVMİYORUM

 

Fazıl Say şöyle devam etti: "(Git, defol) diyenlerle uğraşıyorum. New York'ta, Viyana'da ayakta alkışlanmışım, kültürler arası diyalog var... Dönüyorsun ülkene hakkında soruşturma var. Ben bunu hak etmiyorum, bunu daha fazla kabullenmek istemiyorum. Böyle bir yaşam olmadan da olur. Mezopotamya Senfonisi 23 Haziran'da çalınacak sonra Japonya turnesine gideceğim ve ev bakacağım diye bir plan yaptım. Türkiye'yi bu haliyle sevmiyorum"

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler