"Bir Allah var, bir de Türkiye"

Alınan bilgiye göre, koalisyon güçlerinin Haseke'ye bağlı Rasulayn bölgesine yönelik hava saldırılarının yanında bazı Kürt grupların baskısından kaçan Suriyelilerin Akçakale Gümrük Kapısından Türkiye'ye geçişlerine izin verildi.Türkiye sığınmacıları almak

"Bir Allah var, bir de Türkiye"

Alınan bilgiye göre, koalisyon güçlerinin Haseke'ye bağlı Rasulayn bölgesine yönelik hava saldırılarının yanında bazı Kürt grupların baskısından kaçan Suriyelilerin Akçakale Gümrük Kapısından Türkiye'ye geçişlerine izin verildi.

Türkiye sığınmacıları almak isterken, Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran DAEŞ grubun gümrük kapısından geçişleri engellediği sırada Gümrük sahasından geçen 4 Suriyeli aile ise Türkiye'ye geçti.

"Bir Allah var, bir de Türkiye..."

Türkiye'ye 3'ü görme engelli 8 çocuğuyla sığınan Halaf Derviş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tel Abyad yakınlarından geldiklerini belirterek "Orada hayat durdu. Uçaklar bombalıyor, canımızı kurtarmak için sınıra geldik. Bir Allah var, bir de Türkiye... Bizi kabul ettikleri için tüm yetkililere teşekkür ediyorum" diye konuştu

İŞGAL ET GÖÇE ZORLAR
PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, kuzey Suriye Kürdistanı'nı hayata geçirme yolunda önemli bir adım daha attı. 'Bağımsız Rojava'yı hayata geçirmek için bu ülkedeki Kürt kantonları olan Kamışlı ile Kobani arasındaki Tel Abyad'a yönelen PYD güçleri, bölgeyi IŞİD terör örgütünden temizleme bahanesiyle tehcir harekatına girişti. ABD uçakları bir yandan Tel Abyad'ı bombalayıp sivil ölümlere yol açarken, PKK'nın Suriye kolu da bölgedeki Türkmen ve Arap köylerini zorla boşaltmaya başladı.

Tel Abyad'a 5 kilometreye kadar yaklaşan PYD, kent çevresindeki yaklaşık 150 yerleşim birimini ele geçirdi. Arap köylerine kendi bayrağını diken PYD, Türkiye'nin duruma tepki göstermemesi için de işgal ettiği 17 Türkmen köyüne bayrak dikmedi. PYD, dün yaklaşık 200 kişinin yaşadığı Türkmen Dedeler köyünü de zorla boşalttı. Bölge kaynakları, büyük çatılara PYD'nin keskin nişancı ve ağır silahlar yerleştirdiği bilgisini verdi.

ÖRGÜT RAKKA'YA TAŞINMIŞ!
Bir direniş göstermediği gözlenen IŞİD örgütü ise Tel Abyad kırsalından çekilerek şehir merkezine mevzilendi. Ancak kent içine mevzilenen IŞİD militanlarının sayısının da 150'yi bulmadığı belirtiliyor. Bölgenin önemli yerleşim alanlarından Suluk ve Ruveyda'yı IŞİD'in neredeyse çatışmasız PYD'ye terk etmesi dikkat çekti. IŞİD'in önemli komutanları ve komutan eşlerinin de yaklaşık 1 hafta önce, örgütün merkez olarak belirlediği Rakka'ya taşındığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre IŞİD, kentteki hastanede bulunan malzemeleri ve buğday depolarını da boşaltarak bunları güneydeki Rakka'ya nakletti.

IŞİD batıya yöneldi
PYD, Kobani Kürt kantonunun doğusundaki Tel Abyad'a doğru ilerlerken, bu bölgeyi boşaltan IŞİD güçleri ise Kobani'nin batısında bulunan Türkmen ve Arap köyleri için Özgür Suriye Ordusu ile çatışıyor.

Halep'in kuzeyinde ÖSO denetimindeki bölgede 28 Mayıs'tan bu yana süren IŞİD-ÖSO çatışmalarından dolayı, burada yaşayan ve aralarında Türkmenlerin de bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi sınır bölgesinde mahsur durumda bekliyor. Türkiye'nin Öncüpınar Sınır Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle buranın Suriye kısmındaki zeytinlikler içinde bekleyen 20 bine yakın sivil, kurdukları çadırlarda yaşıyor.

Genelde Azez, El Bab ve Cerablus kentlerinden gelen Suriyeliler, IŞİD korkusu nedeniyle evlerine de dönemiyor. Bu arada ÖSO güçlerinin dün Türkmen köylerinden Toplu ve İlbil'i IŞİD'den geri aldığı bildirildi. Sözkonusu köyler Türkiye sınırına sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Etnik temizlik
ABD önderliğindeki koalisyon uçakları, IŞİD bahanesiyle bölgeyi bombalamaya devam ediyor. PYD ile IŞİD arasında kısmi çatışmalar sürerken, ABD uçaklarından atılan bombaların hedefi olmak istemeyen siviller ise akın akın Türkiye sınırına geliyor. Koalisyon uçaklarının bazı hedefleri vurduğu kentten siyah dumanların yükseldiği görüldü.

Türkiye'ye sığınabilen Tel Abyad'lılar ve Akçakaleliler bombardımanı sınır boyundan izledi. Bombardımandan kaçan çoğunluğu Arap ve Türkmen mültecilerin sınır girişindeki bekleyişi dün günboyu devam etti. Geçtiğimiz hafta içinde bombardımandan kaçan 10 bini aşkın mülteci, Akçakale Gümrük Kapısı'ndan içeri alınmıştı.

Ancak dün IŞİD terör örgütü unsurlarının sınır hattında belirmesi üzerine Gümrük Kapısı kapatıldı ve 5 bin kişi uzun süre bekledi. 40 dereceye varan sıcağa ve su ihtiyacına rağmen Türkiye'ye girmek için bekleyen mültecilerden fenalaşanlar da oldu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem