BİM 5 bin şubeye koşuyor

Türkiye'nin en büyük perakende zinciri BİM, 2015'i 5 bin mağaza ile kapatmayı planlıyor. On binlerce kişiyi istihdam eden ve yaklaşık 150 tedarikçiyle çalışan perakende devi, üreticiden tüketiciye uzanan ticari hareketlilikte iç piyasaya büyük bir katkı s

BİM 5 bin şubeye koşuyor

Türkiye'nin en büyük perakende zinciri BİM, 2015'i 5 bin mağaza ile kapatmayı planlıyor. On binlerce kişiyi istihdam eden ve yaklaşık 150 tedarikçiyle çalışan perakende devi, üreticiden tüketiciye uzanan ticari hareketlilikte iç piyasaya büyük bir katkı sağlıyor. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler arasında ilk 10'da yer almayı başaran BİM, küresel rekabette de iddialı. "Perakendenin Küresel Güçleri 2015" raporunda ilk 250 arasında yer alan tek Türk şirketi BİM, ayrıca en hızlı büyüyen 17'nci perakendeci konumunda. Şirketin yılsonu hedeflerini ve yeni zincir mağazaları File'i BİM İcra Kurulu Üyesi ve CFO'su Haluk Dortluoğlu ile konuştuk.

2015'İ 5 BİN MAĞAZAYLA KAPATIRIZ

BİM'in ekonomik büyüklüğüne ilişkin son rakamları, mağaza sayısını ve perakende sektöründeki yerini bizimle paylaşır mısınız?

2014 yılı cirosu 14,5 milyar TL olarak gerçekleşen BİM, halen hem ciro hem de mağaza bazında Türkiye perakende pazarının lideri konumunda bulunuyor. 3 Aralık 2015 itibarı ile Türkiye çapında 4 bin 916 mağazamız bulunuyor. Yılsonuna kadar bu sayıyı 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Her gün yaklaşık 3,5 milyon kişi mağazalarımızdan alışveriş ediyor. Maliyetlerimizi ve buna bağlı olarak ürün fiyatlarımızı düşük tutarken kaliteden asla taviz vermiyoruz.Düzenli olarak 150 tedarikçimizle çalışıyoruz. Özel markalı ürün satışımız arttıkça KOBİ'de üretim ve istihdam artışı olur.

EN HIZLI BÜYÜYEN 17. ZİNCİR

Borsa'da işlem gören firmalar arasında BİM ilk 10'da yer alıyor. Küresel ölçekteki konumunuz dedir?

Türkiye perakende sektörünün lideri olan BİM, sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da son derece güçlü. BİM güçlü büyüme performansı dünya perakende sektörü içinde de dikkat çekiyor ve takdir ediliyor. Dünyanın saygın danışmanlık kuruluşlarından Deloitte'un hazırladığı ve dünyada farklı sektörlerden en büyük 250 perakende şirketini sıralayan "Perakendenin Küresel Güçleri 2015" raporunda BİM listeye 151'inci olarak girdi. İlk 250 arasında yer alan tek Türk Şirketi olan BİM, ayrıca en hızlı büyüyen 17. perakendeci oldu.

Yurt dışı yatırımlarınız ne durum?

Yurtdışında Fas ve Mısır'da mağazalarımız var. Bin çalışanımız ve 600 tedarikçimiz bulunan Fas'ta 270 olan mağaza sayımızı yılsonuna kadar 280'e çıkaracağız. Halen 130 mağazamız bulunan Mısır'da ise 2015'i 140 mağaza ile kapatmayı planlıyoruz. Ayrıca Mısır'da ikinci lojistik bölge merkezini açacağız. 2016 yılında bu merkez faaliyete geçmiş olacak. Her iki ülkede de güçlü yönetim ekipleri oluşturduk ve ciddi bir büyüme potansiyeli görüyoruz.

Rusya ve Ortadoğu pazarındaki gelişmeleri nasıl değerlendirirsiniz?

Rusya'nın uyguladığı ekonomik yaptırımlar Türkiye'ye geçici olarak etki edebilir; fakat meyve-sebze başta olmak üzere bütün ihraç ürünlerimiz için yeni pazarlar bulunması muhtemeldir. Ortadoğu'da ise başta Irak ve Suriye olmak üzere maalesef birçok ülkede istikrarsızlıklar ve çatışmalar yatırımları engelliyor.

İran pazarına yönelmeyi düşünür müsünüz?

Geçtiğimiz ay tamamen kültürel amaçlı bir gezi için bir haftalığına İran'da bulundum. Gelişmişlik seviyesi olarak 1980'li yılların Türkiye'sini anımsatıyor. Diğer taraftan ekonomik açıdan dinamik ve gelişmeye açık bir ortam var. ABD ve Avrupa Birliği ile varılan anlaşma İran'ı yeniden dış dünyaya açık ve global ekonomi ile etkileşim içinde bir ülke haline getiriyor. İran'da yatırım için ciddi potansiyel var. Ancak BİM'in bu aşamada İran'da yatırım planı bulunmuyor.

BİM'in toplam cirosunun yüzde 1'i kadar gelir sağlayan BİMCELL, yeni tarife ve paketlerle müşteri kitlesini hızla arttırıyor. İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, BİM'in mobil iletişim hizmeti BİMCELL'in abone sayısının son bir yılda 1 milyon 50 bini bulduğunu da söyledi.

FİLE Mağazalarındaki yatırım amacı, şirket konsepti ve hedef kitlesi nelerdir?
Biz verimli çalışan bir şirketiz ve elde ettiğimiz kaynakları tekrar yatırıma dönüştürüyoruz. Bu sene yeni bir mağaza konsepti olan FİLE'ye yatırım yaptık. FİLE mağazalarını açmamızdaki amacımız müşterilerimizin gıda, kişisel bakım ve genel temizlik gibi temel ihtiyaçlarını iyi kalitede, yüksek standartlarda üretilmiş ve uygun fiyatlardan satışa sunulan sağlıklı ve taze ürünlerle karşılamaktır. İnsanımıza yakın ve sıcak bir tasarım ile hazırlanan FİLE mağazalarında tüketicilerin kendilerini mahallelerinde veya çarşılarında alışveriş yapıyormuş gibi rahat hissetmelerini hedefledik. Ortalama 4.000 farklı ürün bulunan ve yeni bir konsept ile tasarlanan mağazalarda özel et, şarküteri, taze sebze - meyve, unlu mamuller ve kişisel bakım bölümleri yer alıyor. FİLE'de satışa sunulan ürünlerin yaklaşık % 30'u özel markalardan oluşuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem