Bedelli askerlikte yeni öneri

Yaş sınırının 30, bedelin ise 30 bin TL olduğu bedelli askerlik düzenlemesi beklenen ilgili görmedi.HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Erdoğan, bedellik askerlik başvurularının yüzde 5-6’larda kalması dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, “Başvurun

Bedelli askerlikte yeni öneri

Yaş sınırının 30, bedelin ise 30 bin TL olduğu bedelli askerlik düzenlemesi beklenen ilgili görmedi.

HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Erdoğan, bedellik askerlik başvurularının yüzde 5-6’larda kalması dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, “Başvurunun çok düşük oranlarda kalacağı baştan belliydi. 30 bin TL çok yüksek bir rakam. Bu parayı ödemek herkesin harcı değil” diyerek “TBMM, başarısız bu projeye el atmalı ve yeni düzenlemeler yapmalıdır” çağrısında bulundu. Erol Erdoğan’ın önerileri arasında, başvuru tarihinin uzatılması, bedelin 15 - 20 bin TL’ye çekilmesi, yaş sınırının 25’e kadar indirilmesi, uzman orduya geçilerek askerlik süresinin hayatın akışını aksatmayacak şekilde 3-4 aya düşürülmesi de var.

HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

Bedelli askerlikle ilgili başvuru süresi 15 Haziran 2012’de sona eriyor. Şu ana kadar 27 bin başvuru gerçekleşmiş. Yaklaşık 500 bin civarında vatandaşımızın bedellik askerlikten faydalanma hakkı elde ettiğine göre başvuru % 5- 6 civarındadır. Başvuru süresi bittiğinde bu oran en fazla % 8-9 olur. Hedef kitlenin % 10’unun bile ilgi göstermediği bir düzenleme başarısız bir düzenlemedir, fiyaskodur. Biz, HAS Parti olarak, bedelli askerlikle ilgili kanunun çıkarılması esnasında, muhtemel başarısızlığa ısrarla dikkat çekmiş ve doğru tekliflerimizi sunmuştuk.  TBMM ve hükümet, başarısız şekilde sonuçlanmak üzere olan bedelli askerlik meselesine acilen el atmalı, gereken revizeyi yapmalıdır.

Birinci aşama için tekliflerimiz;

1- Bedelli askerlik için 15 Haziran 2012 olan son başvuru tarihi Eylül - Ekim ayına çekilmelidir.

2- Bedel 15 - 20 bin TL’ye düşürülmelidir. 30 bin TL çok yüksek bir rakam. Bu yüksek bedeli ancak patron olmuş veya ciddi miras kalmış gençler ödeyebiliyor.

3- Yaş sınırı da 25’e kadar indirilebilir. İşini kurmuş, akademik çalışmada mesafe almaya çalışan, çoluk - çocuk sahibi olmuş insanlara “bunları bırak askere git ya da geleceğini ipotek altına alarak bankalardan kredi çek askerlik bedeli öde” demek makul bir devlet davranışı olamaz. 

İkinci aşama için tekliflerimiz;

4- Uzman orduya geçiş hızlandırılmalıdır. Sınırları korumak, açık denizlerde güvenlik sağlamak ve terörle mücadele etmek acemi er işi olamaz; bunlar artık iyi yetişmiş, teknolojik kapasitesi yükseltilmiş, disiplinli birliklerin işidir.

5- Uzman orduya geçiş sürecine paralel olarak da askerlik süresi, hayatın akışını aksatmayacak, verimliliği aksatmayacak şekilde kısaltılmalıdır. Bizim teklifimiz 3-4 aydır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler