Bayramda ''ateşkes'' umudu

 Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye, Arap Ligi ve İran'ın, Suriye'de Kurban Bayramı'nda geçici ateşkes teklifine destek verdiğini belirtti, ''Ortak açıklama cuma günü olabilir'' dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko

Bayramda ''ateşkes'' umudu

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye, Arap Ligi ve İran'ın, Suriye'de Kurban Bayramı'nda geçici ateşkes teklifine destek verdiğini belirtti, ''Ortak açıklama cuma günü olabilir'' dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.
 
Davutoğlu, İbrahimi'nin Suriye'de Kurban Bayramı'nda geçici ateşkes ilan edilmesi yönündeki teklifine ilişkin soru üzerine, ''Sayın İbrahimi'nin cumartesi günü İstanbul'da benimle yaptığı görüşmede ele aldığımız Kurban Bayramı'nda bir ateşkes yapılması konusundaki teklifine biz destek veriyoruz'' diye konuştu.
 
"1 saat ateşkes için yapamayacağımız fedakarlık yok"
 
Bu çerçevede, dün Azerbaycan'da yaptıkları görüşmelerde İran tarafının da genel prensip desteğini ifade ettiğini kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Dolayısıyla şu anda doğrudan bu konuya katkıda bulunabilecek olan Türkiye, Arap Ligi ve İran bu teklife destek beyanında bulundular. Bizim için önemli olan bir gün dahi bir saat dahi Suriye'de akan kan duracaksa yapmayacağımız fedakarlık yoktur. Ama bunun gerçek bir ateşkes olabilmesi için de her şeyden önce havadan şehirleri kuşatarak, toplarla tanklarla yapılan saldırıların durdurulması önem taşıyor. İnşallah bütün taraflar Kurban Bayramı'nda bu geçici ateşkes konusunda  bir mutabakat sağlarlar. Muhtemelen önümüzdeki günlerde, cuma günü olabilir, bütün ilgili ülkeler bu konuda ortak ya da ayrı ayrı ama paralel, eş zamanlı destek açıklamalarında bulunacaklar. Ümit ediyoruz ki Suriye'de alan kan durur, tansiyon düşer.
 
Karaciç'in Lahey'deki savunması
 
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija, Bosna'da soykırım yapmak suçuyla yargılandığı Lahey'de, ''Bosna'da soykırım değil, iyilik yaptım'' diyen Radovan Karaciç'in açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine, ''İtiraf edeyim artık Radovan Karaciç konusunda hiçbir şey beni şaşırtamaz'' ifadesini kullandı.
 
Şam'dakiler Karaciç örneğine baksın
 
Lagumdzija şunları kaydetti:
 
''Hem o sandalyede olması gereken insanlar adına hem de savaştan çıkıp bugünleri gören insanlar adına Lahey mahkemesi görevini yerine getirmeli ki Bosna'da yaşananlar hiçbir zaman hiçbir yerde tekrarlanmasın. İşte bugün Suriye'deki katliama müsaade edenlere Karaciç'in sözlerini hatırlatmak lazım, 'bakın izin verirseniz böyle olur' diye. Bugün Şam'da oturanlar kendilerini iyilik meleği gibi görmekte. Kendileri Radovan Karaciç örneğine baksınlar ve gerçeği görsünler.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler