Başkentte tazminat pazarlığı

 Mavi Marmara saldırısıyla ilgili tazminat konusunu görüşmek için İsrail'den beklenen heyet geldi. Heyet önce Dışişleri ardından Başbakanlık'ta masaya oturdu. Görüşmelerin ana konusunu tazminat miktarından ziyade İsrail'in cezai sorumluğunun kaldırılması

Başkentte tazminat pazarlığı

 

Mavi Marmara saldırısıyla ilgili tazminat konusunu görüşmek için İsrail'den beklenen heyet geldi.
 
Heyet önce Dışişleri ardından Başbakanlık'ta masaya oturdu. Görüşmelerin ana konusunu tazminat miktarından ziyade İsrail'in cezai sorumluğunun kaldırılması oluşturdu
 
Mavi Marmara saldırısıyla ilgili önemli bir aşamaya gelindi. Biri Amerikan vatandaşı 9 Türk'ün hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili Tel Aviv'in Türkiye'den özür dilemesinin ardından tazminat meselesini görüşmek üzere İsrail'den bir heyet Ankara'ya geldi.
 
İsrail heyeti, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile bir araya gelmeden önce Dışişleri Bakanlığı'nda bir görüşme yaptı.İki ülke yetkilileri baskında öldürülen Türk vatandaşları için İsrail'in ödeyeceği tazminatı masaya yatırdı.
 
Tazminat karşılığında, öldürülen vatandaşların ailelerinin İsrail aleyhine açtığı davaların geri çekilmesi istendi. Ancak aileler Gazze'ye abluka kaldırılmadığı müddetçe davaları çekmeyeceğini açıkladı. Görüşmelerin ana konusunu tazminat miktarından ziyade İsrail'in cezai sorumluğunun kaldırılması oluşturdu.
 
Özür sonrası ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ile İsrail arasındaki ilk müzakere dün Ankara'da gerçekleşti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Danışmanı Yaakov Amidror ile Özel Temsilcisi Yosed Ciehanover'dan oluşan Tel Aviv heyeti, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi.
 
UZAMASINI İSTEMİYORUZ
 
İsrailli yetkililer meselenin çözümü için tekrar bir araya gelinmesi gerekeceği mesajı verirken Türk tarafının konunun uzamasını istemediği öğrenildi. İsrail basınında çıkan haberlere göre Türkiye öldürülen her kişi için 1 milyon dolar talep ederken Tel Aviv yönetimi 100 bin dolar teklif ediyor. Ankara ise bunları doğrulamıyor. Türkiye uluslararası hukuk tarafından belirlenen tazminatların esas alınması gerektiğini söylüyor.
 
NETENYAHU ÖZÜR DİLEMİŞTİ
 
Mavi Marmara baskını sonrası İsrail ile diplomatik ilişkileri en alt düzeye indiren Türkiye, normalleşme için özür, tazminat ve Gazze'ye ablukanın kaldırılmasını içeren üç şart öne sürmüştü. ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz ay İsrail ziyareti sırasında Netenyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak özür dilemişti.
 
GERİ ADIM İÇİN GAZZE ŞARTI
 
Tazminat görüşmeleri bu çerçevede gerçekleşiyor. İsrail tazminat karşılığında ailelerin açtığı davaların geri çekilmesi istiyor. Aileler ise Gazze'ye uygulanan abluka henüz kaldırılmadığı için davaları geri çekmeyeceğini ilan etti. Aileler abluka konusunda ikna olmadan tazminat meselesinin nasıl halledileceği merakla bekleniyor.
 
ANKARA KERRY'YE KIZGIN
 
Ankara, basın önünde "Başbakan Erdoğan'a, muhtemel Gazze ziyaretini ertelemesinin daha iyi olacağını ve bazı nedenlerle bu ziyaretin şu anda gerçekleşmemesi gerektiğini düşündüğümüzü söyledik" diyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye tepkili.
 
Türk yetkililer Kerry'nin bu yöndeki düşüncelerini önceki Ankara ziyaretinde aktardığını belirterek "Bu defa ne demek istedi anlayamadık. Kafa karıştırdı. Basın önünde söylenmesi de model ortaklık ruhuyla bağdaşmıyor" ifadesini kullandı.
 
Amerikan yetkililer ise Kerry'nin Erdoğan'dan Gazze ziyaretini iptal etmesini istemediğini; tüm meselenin zamanlama olduğuna dikkat çekerek "Endişelerimiz zamanlama konusunda. Hassas bir dönemden geçerken sürece zarar verici adımlardan kaçınılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem