Başkent'te hayatlar felç oldu

Dün Haber61.net'in ilk haberini yayımladığı Başkent'te dolu hayatı olumsuz etkiledi şeklindeki haberinin ardından bugün Ankara'da son durum...Ankara il genelinde görülen kuvvetli  yağışların, Çankaya ve Gölbaşı ilçelerinde etkisini daha da arttırması  bek

Başkent'te hayatlar felç oldu

Dün Haber61.net'in ilk haberini yayımladığı Başkent'te dolu hayatı olumsuz etkiledi şeklindeki haberinin ardından bugün Ankara'da son durum...

Ankara il genelinde görülen kuvvetli  yağışların, Çankaya ve Gölbaşı ilçelerinde etkisini daha da arttırması  bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara "Trafiğe çıkmayın, yağış artacak" uyarısında bulundu. Başkentte alt geçitler tamamen su doldu,  itfaiye ve dalgıçlar arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara’da dün aniden bastıran sağanak yağmur ve dolu, ulaşımı felç ederken; köprü altlarında bir çok sayıda araç mahsur kaldı. Büyükşehir Belediyesi, Çankaya ve Gölbaşı ilçelerinde etkisini daha da arttırması beklenen yağışlarla ilgili uyarıda bulunurken, zorunlu olmadıkça vatandaşların araçlarıyla trafiğe çıkmamasını istedi. Vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve trafikte aksama gibi oluşması muhtemel risklere karşı çok dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Dün öğle saatlerinde başlayan ve saatte metrekareye 50 kilogram yağışın düştüğü Ankara’da yağmur ve dolu yağışı şiddetini artırarak devam etti. Yağış nedeniyle, kentteki pek çok alt geçit ve yol sular altında kaldı. Özellikle Çetin Emeç Bulvarı üzerindeki 70 Gün Altgeçiti’ni su basması nedeniyle birisi tüp dolu kamyonet 3 araç mahsur kaldı. Araçtaki vatandaşların kendi imkanlarıyla araçlarından çıktıkları öğrenildi.

Konya-Ankara karayolunun Kepekli ve Oran mevkiinde etkili olan ve 10 santime ulaşan dolu yağışı nedeniyle saatlerce ulaşıma kapanan karayolunda çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, dolu yağışının bütün ızgaraları kapattığına işaret ederek bu nedenle yollarda su birikintilerinin oluştuğunu belirtti. Yağış nedeniyle özellikle Çetin Emeç Bulvarı, Konya-Ankara karayolu, Çankaya bölgelerinde sıkıntı yaşandığını ifade eden yetkililer, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve ASKİ ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Daire Başkanılığı’na bağlı ekiplerle balık adamları, bir üst geçitin altında mahsur kalan tüp kamyonunu kurtarmaya çalıştı. Bu sırada suyun tahliyesine çalışılırken, altgeçitte 4-5 kadar aracın mahsur kaldığı belirtildi.

İlgililerin ve vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve trafikte  aksama gibi oluşması muhtemel risklere karşı çok dikkatli ve tedbirli olması  istendi.

İZMİR VE MANİSA İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI  

İzmir Meteoroloji Radarı’ndan alınan son verilere göre; İzmir’in Tire, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçeleri ile Aydın il merkezi, İncirliova, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerinde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış, Manisa’nın Demirci, Gördes, Köprübaşı ve Selendi ilçelerinde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış ile lokal dolu yağışı bekleniyor. Vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

ILGIN'DA SEL NEDENİYLE İKİ EV YIKILDI

Konya'nın Ilgın ilçesine bağlı Yukarıçiğil  beldesinde sağanak yağış sonrası Çiğil Deresi taştı. Evler ve ekili alanlar sular  altında kalırken, bir evin göçme anı saniye saniye kaydedildi.

Ilgın ilçesine bağlı Yukarıçiğil beldesinde  sağanak yağış etkili oldu. Öğle saatlerinde başlayan ve uzun süre devam eden  yağmur, sele dönüştü.

Şiddetli yağmur nedeniyle Çiğil Deresi taşınca evler, ekili alanlar ve  besi çardakları sular altında kaldı.

Çok sayıda ev kullanılamaz hale gelirken, beldedeki iki ev yıkıldı.

Evlerden birinin yıkılma anı saniye saniye kaydedildi. Mehmet Konakçı'ya  ait evin birkaç saat önce boşaltıldığı öğrenildi.

Yukarıçiğil Belediye Başkanı Naci Çiğil, 7 bin dekarlık bir alanda sel  felaketi yaşandığını söyledi. Can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu  belirten Çiğil, beldedeki alt yapının büyük zarar gördüğünü söyledi.

AYDIN'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ

Aydın'ın Söke ilçesinde, yaklaşık 1 saat süren sağanak sonucu, Kisir Çayı taştı, pamuk ekili alanlar su altında kaldı.

Aydın ve çevresinde etkili olan yağmur, özellikle Söke'de su taşkınlarına yol açtı. Nalbantlar ve Pamukçular Ovası'nda toplam 680 dönüm pamuk ekili alan sular altında kaldı.

Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, bölgede yaptığı incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, pamuk ekili arazilerin zarar gördüğünü belirterek, “Can kaybının olmaması tek teselli kaynağı. Köylülere geçmiş olsun diyorum. Sosyal güvencesi olmayan, taşkından zarar gören köylülere Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan yardım edebiliriz” dedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da haziran ayında kimsenin böyle şiddetli yağış beklemediğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Yağış, Nalbantlar Ovası'nda 600, Pamukçular Ovası'nda ise 80 dönüm pamuk ürününe zarar verdi. Artık bu tarlalara pamuk ekilemez. Bozulan tarlalara üreticiler mısır ekseler, bu sefer yaban domuzu tehlikesi var. Bu bölgede üretim yapmak diğer bölgelere göre çok daha zor. Tarım Sigortası'nın (TARSİM) kapsamı genişletilmelidir. Taşkın bölgeleri de sigorta kapsamına alınmalıdır.”

Kocabaş, bölgede toplulaştırma çalışmalarına hız verilmesini de isteyerek, “Kisir Çayı'nın Menderes Nehri'ne bağlantısı acilen yapılmalıdır. Bunun için de toplulaştırmanın bitirilmesi gerekiyor. Devletimizin üretim riskinin azaltılmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermesi gerekiyor” dedi.

Taşkının bölgede yaklaşık 2 milyon liralık zarara neden olduğu iddia edildi.

Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna da DSİ'nin, dere ıslah çalışmalarına erken başlamasının zararın büyümesini engellediğini, Kisir Çayı'ndaki ıslah çalışması sayesinde köylerinde mal ve can kaybı olmadığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem