Başbakan Yıldırım ile Merkel görüşmesi sona erdi

Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi sona erdi. 

Başbakan Yıldırım ile Merkel görüşmesi sona erdi

Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesi sona erdi.


Başbakan Merkel'in konuşmasından satırbaşları:

Çok önemli ve faydalı bir görüşme oldu. 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha kınadım. İlişkilerimizi daha yoğun biçimde sürdürmek istiyoruz. İlişkilerde güven duygusu önemlidir. Türkiye'nin mülteciler konusundaki tutumu takdir edilmeli.

''NATO AÇISINDAN ABD İLE İLİŞKİLERLE İLGİLİ KAYGILARIMIZ VAR''

Başbakan Merkel, ''Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. İddianame hazırlanmamış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor. Hukuk devleti ilkelerini görüştük. Konunun aydınlarılması açısından hukuk devleti ilkelerine saygı duyulması gerektiğini ifade ettik. 3 milyon Türk kökenli insan Almaya'da yaşıyor. Köprü görevi görüyorlar. Bu açıdan çıkarlarımızı ilerletmek açısından güven dolu ilişkimizi yürütmek önem taşımaktadır. Türkiye kendi çıkarlarını gözetmelidir. NATO açısından ABD ile ilişkilerle ilgili kaygılarımız var.'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

Başbakan Binali Yıldırım, ''Kendisini 2 Şubat 2017'da Ankara'da ağırlama imkanımız olmuştu. Almanya ve Türkiye'de çok şey değişti. İki ülke yöneticileri olarak birbirimize yeterince vakit ayıramadık. Bunlar geride kaldı, yeni bir dönemdeyiz. Hem Türkiye hem de Almanya arasındaki ikili ilişkilimizi değerlendirme fırsatı bulduk. Diğerlerinin de durumu inceleniyor.'' dedi.

Başbakan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye bölgede sadece terörle mücadele yaparken kendi vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumaya çalışmıyor. NATO'nun da sınırlarını koruyor. Terör örgütlerinin, terör faaliyetlerinin Almanya'ya ve genel anlamda Avrupa'ya yayılmasının önüne geçiyoruz. Türkiye Almanya ilişkilerinde hassasiyetimiz belli. PKK terör örgütüdür, PYD-YPG terör örgütüdür. Bunların amacı huzuru bozmak, yeni sorun alanları oluşturmak. DEAŞ ile mücadeledeki kararlılığın bu terör örgütleriyle mücadelede de aynı şekilde sürüdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz.''

DENİZ YÜCEL DAVASI

"Deniz Yücel ve diğer zanlılar, tabi ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar." diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bunlar, mahkemelerin kendi kapasitesinde, yetkisinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Burada da ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içerisinde gereken yapılacaktır. Bize düşen mahkemeye yardımcı olmak, mahkemenin işini kolaylaştırmak, onların önünü açmak. Gerek Deniz Yücel davası gerekse diğer davalar hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde devam ediyor. Şunu herkesin takdir etmesini bekliyorum; Türkiye, büyük bir darbeye maruz kaldı. Binlerce bu darbeyle ilgili dava açılan insanlar var. Mahkemeler çok yoğun. Dolayısıyla buradaki iş yükünden kaynaklı gecikmeler olabilir. Ümit ederim kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir.''

Başbakan Merkel Deniz Yücel davasına ilişkin ise, ''Bu konuya işaret ettim. İddianame hazırlanması konusunda büyük umut taşıyoruz bunu da ifade ettim.'' ifadelerini kullandı.

"YPG, PYD/PKK'NIN SURİYE ŞUBESİDİR"

Yıldırım, "Türkiye-Almanya ilişkilerinde hassasiyetimiz belli. PKK terör örgütüdür, PYD/YPG terör örgütüdür. Aslında YPG, PYD/PKK'nın Suriye şubesidir. Bunu İngiltere de söylüyor, bunu Amerikan istihbarat örgütü de söylüyor. Dolayısıyla isimleri ne olursa olsun. Bunların amacı bölgede huzur bozmak ve yeni sorun alanları oluşturmak. Bu mücadeleyi verirken dostlarımızı daha fazla yanımızda görmeyi arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.

''MÜLTECİ KONUSU TEK BAŞINA BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL''

Başbakan Yıldırım, "Mülteci konusu tek başına bizim sorunumuz değil, bizim ürettiğimiz bir sorun da değil. Bu sorunların hiçbirini başlatan da biz değiliz. Biz sadece sonuçlarına katlanıyoruz. Suriye'deki savaşı biz başlatmadık. Oradaki mülteci akını biz başlatmadık ama orada canını kurtarmaya çalışan 3,5 milyon insanı biz bağrımıza bastık, ekmeğimizi paylaştık. Türkiye'nin gereğini yaptığını bilmenizi istiyorum. Her duruşma bir umuttur. Duruşma yapılırsa bir umut doğabilir. Herşey mahkeme tarafından açık şekilde ortaya konacaktır.'' dedi.

Başbakan Yıldırım, ''Almanya'da da terör örgütü PKK ve onun uzantıları başta olmak üzere FETÖ'ye yönelik de hassasiyetimiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu bugün ele almadık ama heniz yapılması gereken konular var. Hukuk devleti mekanizmalarının tam çalışması gerekiyor. Şuan da bir hareketlenme yok.''

VİZE MUAFİYETİ, GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GENİŞLETİLMESİ

Başbakan Merkel: Bizim umudumuz var. Vize muafiyeti açısından belli şartlar koşulmuştur.

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus ziyaretinin ardından Almanya'ya geçti. Yıldırım, Berlin'e hareketi sırasında, uçakta aralarında Gazete Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili olarak, "Türkiye ile Almanya'nın normal hayata dönme vakti geldi diye düşünüyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Almanya'ya çalışma ziyaretinde bulunan Yıldırım, Başbakanlık binasında Alman mevkidaşı Merkel tarafından karşılandı. Binali Yıldırım ve Angela Merkel tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. İki Başbakan, görüşmenin ardından düzenlenecek ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayacak. Yıldırım, Berlin'deki temaslarını tamamlamasının ardından küresel ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı dünyanın en önemli platformları arasında gösterilen Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Münih'e geçecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler