Başbakan Alevilerin gönlünü böyle alacak

Hükümet, terörün sonlandırılması için başlattığı çözüm sürecine paralel olarak bu defa Alevi vatandaşları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler için harekete geçiyor. 'Cemevleri bütçeden pay alacak. 'İnanç önderi' sayılacak dedelere maaş bağlanacak' 2009'd

Başbakan Alevilerin gönlünü böyle alacak
Hükümet, terörün sonlandırılması için başlattığı çözüm sürecine paralel olarak bu defa Alevi vatandaşları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler için harekete geçiyor. 'Cemevleri bütçeden pay alacak. 'İnanç önderi' sayılacak dedelere maaş bağlanacak'
 
2009'da Alevi çalıştayları ile başlayan süreçte önemli adımlar atılmış, okullarda müfredat değişikliği yapılarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarında Alevilik ile ilgili bölümlere yer verilmişti.
 
Alevi çalıştaylarından ortaya çıkan sonuç ve öneriler hükümetin gündemine gelmesine rağmen 2011 seçimleri sebebiyle bu konuda bir adım atılamamıştı. Hükümet şimdi bu rapor ve önerilere dayanarak Alevi açılımını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Hükümetin önümüzdeki günlerde açıklayacağı Alevi açılımına yönelik atılacak adımlardan bazıları şöyle:
 
-Hacı Bektaş-ı Veli veya Pir Sultan Abdal adı altında üniversite kurulacak.
 
- İnanç ve Kültür Vakıfları yasa taslağı hazırlanacak
 
Cemevleri bu vakıflara bağlı olarak inanç ve kültür merkezi olarak hizmet verecek.
 
- Devlet bütçesinden cemevlerine yardım yapılacak
 
- Belediyeler cemevleri için ücretsiz arsa tahsis edecek
 
- Cemevlerinin 'tekke ve zaviye' sayılmaması için Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasını öngören 677 sayılı yasa kapsamı dışında tutulacak.
 
- Alevi dedelerine yönelik Çorum Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi'nin desteği ile altı aylık seminerler düzenlenecek.
 
Bu seminerlere katılacak Alevi dedelerine 'İnanç Önderi' sertifikası verilecek. Alevi dergahlarının temsilcilerinin de eğitmen olarak görev yapacağı seminerlere katılıp sertifika alan dedeler, 'İnanç Önderi' olarak cemevlerine atanıp, kamudan maaş alacaklar. Alevi dedelerinin, özellikle de Caferi önderlerinin Türkiye'de eğitim alma imkanları bulunmadığı için dini bilgiler konusunda sık sık İran'a gitmeleri, hükümetin bu konuda adım atmasında en büyük gerekçe olarak gösteriliyor. Bu arada Hitit Üniversitesi bünyesinde bir Alevilik kürsüsü oluşturulması da gündemde.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem