Barış dedi İmralı'yı işaret etti

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti'nin geçmişte barışı sağlamanın İmralı ile yapacağı göreşmelerle mümkün olacağını bildiğini ve bu yüzden görüştüğünü belirterek, "Bugün barışa giden en önemli yol İmralı'dan geçiyor" dedi.BDP Genel Başkanı Se

Barış dedi İmralı'yı işaret etti

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti'nin geçmişte barışı sağlamanın İmralı ile yapacağı göreşmelerle mümkün olacağını bildiğini ve bu yüzden görüştüğünü belirterek, "Bugün barışa giden en önemli yol İmralı'dan geçiyor" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile yaklaşık 15 BDP'li Milletvekili, Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkışının yıl dönümü ve Gemliğe yapmayı planladıkları yürüyüşün engellemesini protesto etmek için Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda oturma eylemi başlattı.

"DEVLETİN ÇÖZÜM POLİTİKALARINA İNANMAYAN HERKESE DÜŞMAN MUAMELESİ"
Akşama kadar devam edecek oturma eylemi öncesi konuşan BDP Genel Başkanı selahattin Demirtaş, Diyarbakır'ın direnişin sembolü haline geltiğini belirterek, "Bugün milletvekilleri olarak Diyarbakır Dağkapı meydanında direnişin sembolü haline gelmiş kentte, kentin ortasında bir oturma eylemi yapacağız. Günlerdir, haftalardır partililerimiz üzerinde partimiz üzerinde, halkımız üzerinde 12 Eylül dönemlerini, 12 Eylül faşizmini aratmayacak bir baskı yaşıyoruz. Türkiye'nin batısı sesimizi duymuyor olabilir. 90'larda da böyleydi. 90'larda bu şehirde, Batman ve Silvan'da insanlar infaz edilirdi, köyler yakılırdı. Medya üstünü örterdi, devlet üstünü örterdi, devletin polisi, 'ben devletim' derdi üstünü örterdi. Bugün benzer şeyler yaşıyoruz. Belki infazlar, köy yakmalar yok ama her gün faşizmini bulunduğumuz her yerde yaşıyoruz. AKP gibi düşünmeyen, devletin çözüm politikalarına inanmayan herkese düşman muamelesi yapılıyor.

Bugün Dağkapı Meydanı'nda oturarak bu faşizmi protesto ediyoruz" dedi.

HALKA DİRENİŞ ÇAĞRISI
Oturma eylemi ile bundan sonra yapacakları yürüyüşleri başlatalacaklarını ifade eden Demirtaş, halkı oturma eylemine destek destek vermeye çağırdı. Demirtaş, "Bundan sonra yapacağımız yürüyüşleri, bu oturma eylemi ile başlatıyoruz. Biz bundan böyle halkımızı 10 kişi, 5 kişi, 500 bin kişi, kaç kişi olursa olsun, direnişe çağırıyoruz. Bu faşizme karşı direnmek bir onurdur, bir haktır. Her yerde bütün halkımızı bugüne kadar halkımızı, teslim olmayan, iradesi teslim alınamayan halkımızı direnişe çağırıyoruz. Biz direneceğiz, kim nasıl anlarsa anlasın. Bu onursuzluğu bize dayatanlara karşı direneceğiz" diye konuştu.

"AKP BARIŞ İÇİN GÖRÜŞMELERE BAŞLAMALI"
Barışı sağlama adına yaptıkları her eylemde dövüldüklerini, hakarete uğradıklarını dile getiren BDP Genel Başkanı Demirtaş, engellemelere rağmen siyasete devam ettiklerini anlatarak, "Barış için yollarda olduk dövüldük. Ateşkesi sağlamaya çalıştık, sağladık hakarete uğradık. Her türlü engele rağmen seçime girdik, siyasete girdik saldırılara uğradık, kırıma uğradık. Durmuyor, AKP durmak bilmiyor. AKP durmuyorsa, biz de durmayacağız. Direnişimizi sürdüreceğiz. Eğer AKP gerçekten barış sevdalısıysa barışı kovalamak zorundadır. Eğer gerçekten de bizim kadar akan kanın durmasını istiyorsa, barışı gerçekleştirmek için daha fazla çaba sarfetmek zorundadır. Ve bugün artık barışa giden en önemli yol İmralı'dan geçiyor. AKP geçmişte bunu biliyordu, kabul etmişti, görüşmeler sürdürüyordu" şeklinde konuştu.

"ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞILMALI"
Öcalan'ın özgürlüğünün tartışılmasının önünün açılması günü geldiğini ifade eden Demirtaş, Öcalan'ın imralıda tutulduğu süre içinde çözüm adına gösterilen çabaların sonuçsuz kalacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:"Bugün 9 Ekim, komplonun başlangıcının da yıldönümü. Aynı zamanda bunu protesto ediyoruz ve çok açık net belirtiyoruz; Biz insanlar ölmesin diye alanlardayız, meydanlardayız. Kimseye zarar vermek için, gerginlik çıkarmak için değil. AKP polisi bunu anlamalıdır. Onların da can güvenliği için meydanlardayız. Bize, 'Kim oluyorsunuz' diye soranlara belirtiyoruz; Siz kendinizi korumiyorsunuz, biz sizi korumaya çalışıyoruz. Bunu anladığınız zaman bu ülkeye barış gelecek. Ve 9 Ekim'in yıldönümünde şu mesajı Dağkapı Meydanı'ndan, herkesin anlayacağı şekilde belirtiyoruz ki; sayın Öcalan İmralı'da tutulduğu müdetçe biz bu ülkede çözüm adına ne kadar çaba sarfedersek edelim, bunu gerçekleştirmek zor olacak, imkansız olacak. O nedenle açıkça sayın Öcalan'ın özgürlüğünün tartışılmasının önünün açılmasının günü gelmiştir diyoruz. Bu vesileyle burada başlattığımız eylemle bütün Türkiye kamuoyuna şu mesajı veriyoruz; Barış AKP'nin atacağı somut tek bir adıma kalmıştır. Barışa giden yolu açacak en büyük adımı AKP bugün atmakla görevlidir, sorumludur. Bundan sonra çağrılarını kimse BDP'ye yapmasın, AKP'ye yapsın. Barışa giden yolda kim tıkamışsa o açmalıdır. Ve çağrılar AKP'ye yapılırsa, AKP de bu çağrılara cevap verirse, biz her zamanki gibi fedekar duruşumuzu sergileyerek, barış için çaba sarfedeceğiz."

"HAKARETE TAHAMÜL ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ"
Barış için faşizme karşı onurlu, dik duruş sergilediklerini ancak uğradıkları hakarete dahamül etmek zorunda olmadıklarını dile getiren Demirtaş, "Bugün artık bu faşizme karşı bizim açımızdan onurlu bir dik duruş günüdür, direniş günüdür. Çocuktan kadına kadar milletvekillinden belediye başkanına kadar, her gün bu kadar hakarete tahamül etmek zorunda değiliz. Her kes haddini bilecek devlet de devletliğini bilecek. Halka da kadına da vekile de yaklaşırken haddini bilecek, ona göre yaklaşacak. Kimse saygısızca, terbiyesizce bu halka saldırmayacak. Bu halk ölümler olmasın diye sokaktayken kimse bu halka sokakta işkence yapmaya kalkmayacak" ifadelerini kullandı.

"GEMLİK YÜRÜYÜŞÜ TIKANAN SÜREÇ İÇİN REFLEKS OLACAKTI"
Tıkanan süreci açmak için Gemlik'e yürüyüşün bir refleks olacağını savunan Demirtaş, "Yapılmak istenen Gemlik yürüyüşü, tıkanan bu süreci açmak için, demokratik bir refleks olacaktı. Bundan da korktular, ürktüler. Her yerde engellemeler, yasaklamalarla kentlerin dışına çıkış engellendi. Büyük bir abluka, sıkıyönetim, olağanüstü hal görüntüleriyle saldırılarla, demokratik eylemin gerçekleşmesi engellendi. Ama bugün 9 Ekim biz halkımızın bulunduğu her yerde tavrını ortaya koymaya davet ediyoruz. Bugün de akşama kadar burada oturarak böylesi bir süreçte teslim alınamayacağımızı burada kollektif irade göstererek, Amed'in (Diyarbakır'ın) meydanında oturarak başlatıyoruz, göstermek istiyoruz. Bütün halkımızı sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Bu faşizm bitecek, bu faşizm son bulacak bundan emin olun" şeklinde konuştu.

Çok sayıda partilinin de destek verdiği oturma eyleminin yapıldığı alana, "Tecrit, değil özgürlük, savaş değil müzakere" ve "Askeri ve siyasi operasyonlara son" pankartlar serildi. Güvenlik güçlerinin de gerginlik yaratmamak için Dağkapı Meydanı'nın uzak noktalarında önlem aldığı gözlendi. BDP'lilerin sabah başlattığı eylem akşam saat 17.00'a kadar devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler