Bankalara 3 milyon dava

Birlikte hareket ederek faiz ayarlaması yapan, yüksek oranlarla vatandaşı zarara uğratan ve bu yüzden Rekabet Kurumu’ndan ceza alan bankalara, tüketiciler dava açmaya hazırlanıyor. Tüketiciler Derneği (TÜDER) veTüketici Hukuku Enstitüsü, Rekabet  Kurumu’n

Bankalara 3 milyon dava
Birlikte hareket ederek faiz ayarlaması yapan, yüksek oranlarla vatandaşı zarara uğratan ve bu yüzden Rekabet Kurumu’ndan ceza alan bankalara, tüketiciler dava açmaya hazırlanıyor.
 
Tüketiciler Derneği (TÜDER) veTüketici Hukuku Enstitüsü, Rekabet  Kurumu’ndan, 1.1milyar lira ceza alan 12 bankaya, tüketiciler adına dava açarak, zararın tazminini isteyecek. Rekabet Kurumu’nun12 bankaya verdiği para cezasının gerekçeli kararını açıklamasının ardından, tüketici dernekleri harekete geçti.
 
Bankalara yönelik ‘kartel’ iddiasını kabul etmeyen Rekabet Kurumu, 168 sayfalık gerekçeli kararında bankaların birbirleriyle anlaşarak, uyumlu hareket ettiklerini ve dolayısıyla rekabeti ihlal ettiklerine karar vermişti.
 
Zararı faiziyle isteyeceğiz
 
TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Cezaya konu tarihlerde kredi kullanan tüketiciler fazladan faiz ödedi ve zarara uğradılar. Şimdi Tüketici Kanunu’nun 23.maddesi gereğince dava açacağız. Fazladan alınan bedellerin faiziyle beraber hak sahiplerine iadesine karar verilmesini talep edeceğiz” dedi.
 
3 katı tazminat
 
4054 sayılı Rekabetin Korunması kanununa göre, rekabet ihlalinden zarar görenlere, uğradıkları zararın3 katına kadar tazminat isteme hakkı da tanıdığını ifade eden Ağaoğlu, bu bedelin tüketicilere iadesine karar verilmesini talep edeceklerini ifade etti.
 
Bankaların kredi hacmi arttı
 
Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 12 Temmuz itibariyle 942 milyar 676 milyon liraya ulaştı. BDDK verilerine göre genel toplam içinde tüketici kredileri 227 milyar 70 milyon lira oldu.
 
Tüketici kredilerinin 101 milyar 844 milyon lirasını konut, 8 milyar 242 milyon lirasını taşıt ve 80 milyar 184 milyon lirasını da ihtiyaç kredileri oluşturdu. Ticari krediler ise 109 milyar 988 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankaların bireysel kredi kartları alacak tutarı ise 78 milyar 472 milyon liraya ulaştı.
 
Binlerce kişi kuyrukta
 
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Hakan Tokbaş da, Rekabet Kurumu’nun 12 bankaya kestiği cezanın gerekçeli kararının yayımlanmasının ardından enstitüye gelen ve destek isteyenlere göre, binlerce tüketici ve tacirin bankalara karşı tazminat davası açmaya hazırlandığını anlattı.
 
Tokbaş, tüketiciler ve tacirlerin, bu zararları kalem kalem hesaplamak zorunda olmadığına dikkati çekerek, açacakları “belirsiz alacak davası” veya “tespit davası” ile zararlarının uzman bilirkişiler tarafından tespit edilebileceğini sözlerine ekledi.
 
Geriye dönük hak aranabilir
 
Yaklaşık 3milyon kişinin faiz çıkmazına sürüklendiğini hatırlatan Ağaoğlu, “Açılacak bu davanın pek çok örneğini İspanya, Almanya, İngiltere ve ABD’de gördük” diye konuştu. Ağaoğlu, 6098 sayılı Türk BorçlarKanunu hükümlerine göre 10 yıl geriye dönük hak aranabildiğine vurgu yaparak, hukukçularıyla yaptıkları son toplantıda dava dilekçesine son şeklini vereceklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler