Bankacılar için son karar verildi!

Bankalara kesilen 500 milyon lirayı aşan ‘fazla mesai' cezası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda masaya yatırıldı.Toplantıda bankaların "bu kadar cezayı ödeyemeyiz" şikâyeti karşılık bulmadı. Cezadan geri adım atmayan Çalışma Bakanlığı, "sanıldığı

Bankacılar için son karar verildi!

Bankalara kesilen 500 milyon lirayı aşan ‘fazla mesai' cezası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda masaya yatırıldı.

Toplantıda bankaların "bu kadar cezayı ödeyemeyiz" şikâyeti karşılık bulmadı. Cezadan geri adım atmayan Çalışma Bakanlığı, "sanıldığı kadar personel fazla mesaiye kalmıyor" diyen bankalara da "fazla mesaiye kalanların listesini verin" diye yanıt verdi. Önümüzdeki dönemde bankacılar ve müfettişler, ortak çalışma yaparak bankalarda mesai sistemini rayına koymaya çalışacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve beraberindeki heyetle yaklaşık 1.5 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda, bankalara fazla mesaiden kesilen yaklaşık yarım milyar liralık ceza gündeme geldi.

Toplantı çıkışı konuşan Çelik, SGK'nın bankalarla ‘veri paylaşımı' aksaklıkları olduğunu belirterek, "Onunla ilgili neler yapabiliriz, o değerlendirmeyi yaptık" dedi.

‘Hakları veririz'

Çelik, "Konuyla ilgili bir komisyonun kurulup hızlı bir şekilde çalışma hayatıyla ilgili yaşanan sorunların özellikle teftişle ilgili sorunların çözümü yoruma açık konuların ortadan kaldırılması noktasında mutabakatımız oldu. Hızlı bir şekilde arkadaşlarımız teknik düzeyde çalışmalar yapacaklar" açıklamasını yaptı.

Aydın ise "Biz çalışanlarımızın hakkını vermeyi, onlara sağlıklı bir ortamda çalışmayı, onları çalışırken eğitmeyi ilke edinmiş bir sektörüz. Ama bu konuda denetimin bakış açısıyla bizim çalışma koşullarımız arasında eğer varsa bir uyumsuzluk onların giderilmesi hususunda mütalalarda bulunduk" diye konuştu.

‘10 KİŞİDEN BİRİ FAZLA MESAİ YAPIYOR' DEDİLER

Bankaların bakanlıktaki toplantıda 500 milyon lirayı aşan mesai cezasının haksız olduğunu savunduğu öğrenildi.

Bankalar, çalışanlarının fazla mesai yapmadığını belgeyle ispatlayamayınca, kesilen cezasının ertelenmesi ya da kaldırılması talebi gündeme alınmadı. Bankaları temsil eden heyet, "akşamları işlem yapıldığı tespit edilen bankalarda sanıldığı kadar personel fazla mesaiye kalmıyor, 10 kişiden 1'i fazla mesai yapıyor" savunması da kabul görmedi.

Müfettişler, bu savunmaya "fazla mesaiye kalan personelin adlarını bildirin" diye yanıt verdi. Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin fazla mesaiye kalan personelin bildirilmesini 3 yıldır istediği, ancak bu talebe bankalardan olumlu yanıt gelmediği öğrenildi.

Komisyon kurulacak

Kesilen cezadan geri adım atılması gündemde olmayacak. Sonraki dönemde banka yöneticileri ve bakanlık müfettişleri bir komisyon oluşturarak, fazla mesainin yasal limitlere çekilmesi için bir yol haritası hazırlayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler