Bankacı maaşları yakın markajda!

Küresel krizde gelişmiş ülkelerdeki batan bankaların personel ve yöneticilerine ödenen yüksek maaş ve primler tüm dünyada tartışma konusu olunca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından Türkiye’deki bankacılara yönelik gündeme getirilen

Bankacı maaşları yakın markajda!

Küresel krizde gelişmiş ülkelerdeki batan bankaların personel ve yöneticilerine ödenen yüksek maaş ve primler tüm dünyada tartışma konusu olunca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından Türkiye’deki bankacılara yönelik gündeme getirilen maaş ve prim sınırı, 2012’in ilk günüyle birlikte uygulamaya konuldu.

BDDK, bundan böyle bankaların dağıttığı maaş, teşvik primi, performans primi gibi ödemeleri daha yakından takip edecek ve gerektiğinde bankaların ödeme yapmasını engelleyecek.

ÜCRETLER İZLENECEK

Bankalar personeline, pazarladıkları kredi tutarına göre prim ödemesi yapamayacaklar. BDDK’nın konuyla ilgili olarak 9 Haziran 2011 tarihinde yayımladığı yönetmelik uyarınca banka yönetim kurulları personelin aşırı risk alımını önleyici ve etkin risk yönetimine katkı sağlayacak şekilde ücretlendirme politikası oluşturacak ve bu politikalarını her yıl gözden geçirecekler. 

Yönetim kurulu içinden en az iki üyeyle oluşturulacak bir komite, ücretlendirme uygulamalarını yönetim kurulu adına izleyerek denetimini yapacak. Yönetici ve personele verilecek ücretler sadece kâr ya da elde edilen gelir performanslarıyla ilişkilendirilemeyecek.

PERFORMANS ÖDEMESİ TAKSİTLE YAPILACAK

Banka yöneticilerine bankanın performansına bağlı teşvik ödemesi yapılabilecek. Ancak bu teşvik ödemeleri objektif koşullara bağlanacak. Belli tutarda kar edilirse, belli tutarda ödeme yapılacağına ilişkin önceden performans ödemesi için garanti verilemeyecek.

Performansa dayalı ödemeler, alınan risklerin vadesi dikkate alınmak suretiyle ve taksitler halinde yapılacak. Bankalar, çalışanlara yapılacak performansa bağlı teşvik ödemelerine ilişkin kriterleri önceden çalışanlara duyurmakla sorumlu olacak.

HER YIL AÇIKLAYACAKLAR

Yönetim kurulu, faaliyetleriyle bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürdükleri ya da mali bünyesinin bozulmasından sorumlu oldukları tespit edilen kişilere yapılacak ödemeleri iptal edecek. Performansa dayalı yapılan ödemelerin kriterleri, şekli ve ortalama miktarlarına ilişkin bilgiler her yıl bankanın faaliyet raporuyla duyurulacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem