Balyoz davasında tahliye yok

Toplam 224 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı Balyoz davasında tahliye taleplerinin reddine karar veren mahkeme, duruşmayı 5 Ocak 2012 tarihine erteledi.İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında sanık ve avukatların taleplerinin t

Balyoz davasında tahliye yok

Toplam 224 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı Balyoz davasında tahliye taleplerinin reddine karar veren mahkeme, duruşmayı 5 Ocak 2012 tarihine erteledi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında sanık ve avukatların taleplerinin tamamlanması ve savcı Kırbaş'ın mütalasını vermesinin ardından duruşmaya ara verildi. Mahkeme heyeti talepleri değerlendirmek üzere duruşma salonundan çıkarken duruşmaya izleyici olarak katılan bazı sanık yakınları, bazı basın mensuplarına sözlü tacizde bulundu. Çirkin üslupları ile basın mensupları tarafından uyarılan iki erkek ve iki bayan izleyicinin, basın mensuplarının arkasından da tacizkar sözlerine devam ettikleri gözlendi.

 

Yaklaşık 2 saatlik aranın ardından başlayan duruşma sırasında jandarma görevlileri, saldırgan üslup içerisindeki sakın yakınları nedeniyle yoğun güvenlik önlemi aldılar.

 

Mahkeme Başkanı Ömer Diken de daha önceki taleplerin değerlendirilmesi aşamasında özellikle izleyici bölümünden hakaret içerikli sözler sarfedildiğini, bu konuda mahkemenin bir işlem yapmadığını, ancak bugün bir taşkınlık olması halinde yasal gereğini yapacakları uyarısında bulundu.

 

Mahkeme heyeti tarafından alınan kararlar, üye hakim Ali Efendi Peksak tarafından okundu. Buna göre savunmaları alınan tutuksuz sanıkların CMK'nın 196/1 maddesi gereğince duruşmalardan vareste tutulmasına karar verildi.

 

Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapıldığı belirtilen aramada elde edildiği iddia edilen flash belleğin alınan imaj kopyasının talep edilenlere verilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, gazeteci Mehmet Baransu'nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirip teslim ettiği bildirilen valizin teslim anına ilişkin görüntü kayıtlarının bir süretinin talep eden avukat ve sanıklara verilmesine hükmetti.

 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan sanık Hakan Büyük'ün evinden ele geçirildiği iddia edilen flash bellek içeriği ile ilgili adli ve idari bir soruşturma açılıp açılmadığının sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, soruşturma açılmışsa bu konuda düzenlenmiş soruşturma evrakının bir suretinin istenilmesini kararlaştırdı.

 

Kararda, sanıklar ve avukatlar tarafından, zaman zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ gibi birçok kişinin tanık olarak dinlenmesine ilişkin talepler yapıldığı hatırlatıldı. Kararda, "Tanık dinlenmesine ilişkin taleplerin, sorgular tamamlandığında değerlendirilmesine karar verilmiş olsa da Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan 3. iddianameye ilişkin davanın Balyoz davası ile birleştirilmesine ilişkin savcılık talebinin bir karara bağlandıktan sonra değerlendirme yapılmasına..." denildi.

 

Mahkeme ayrıca, hakkında yakalama kararı bulunan ve GATA'da tedavi gördüğü ileri sürülen sanık Ergin Saygun'un, yatarak tedavi görmesini gerektirir bir durumun var olup olmadığının Adli Tıp Kurumundan sorulmasına karar verildi.

 

Mahkeme heyeti, Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Engin Alan, Bilgin Balanlı ve Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 185 tutuklu sanığın tahliye taleplerini ise oy birliğiyle reddetti. Mahkeme ret kararında, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki mevcut delillere göre kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların devam etmesi, sanıkların delilleri karartma ihtimalinin bulunması ve sanıklar hakkında adli kontrol uygulamanın yetersiz olacağını gerekçe gösterdi.

 

Mahkeme heyeti duruşmayı 5 Ocak 2012 saat 09.30'a erteledi. Duruşma, 5-6-9-10-12-13-16-17-19 ve 20 Ocak tarihlerinde peşpeşe görülecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler