Bakan'ın krize karşı çözümü

Yıldırım, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) kapsamında gerçekleştirilen Bakanlar Oturumu'nun ardından yaptığı açıklamada, ITF toplantılarında bu yılki temanın ''Kesintisiz Ulaşım'' olduğunu belirterek, kesintisiz

Bakan'ın krize karşı çözümü

Yıldırım, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) kapsamında gerçekleştirilen Bakanlar Oturumu'nun ardından yaptığı açıklamada, ITF toplantılarında bu yılki temanın ''Kesintisiz Ulaşım'' olduğunu belirterek, kesintisiz ulaşımın, şehiriçi toplu taşıma ile şehirlerarası ve ülkelerarası ulaşım olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Bu toplantılarda, ulaşım türlerinin, karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyolunun birbiriyle rekabet içinde olmamasının, aksine birbirini tamamlamasının önemine vurgu yapıldığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Kapıdan kapıya taşımacılığı ne kadar çok geliştirirsek, kombine taşımacılığı ne kadar çok teşvik edersek, kesintisiz trafik, zaman tasarrufu, seyahatlerde rahatlık ve konfor o kadar yükselmiş olacak. Bu konulara dikkat çekildi. Hem ülkeler bazında hem de ülkeler içinde taşımacılık alanındaki rekabet ve işbirliğinin önemi vurgulandı. Örneğin sınır geçişlerindeki formalitelerin azalması, bekleme zamanlarının azaltılması ve kolaylaştırılması.

Hem zaman hem de fiyat tarifelerinin uyum içinde aynı şekilde değişik ülkelerde beraber yürütülmesi... Bu bağlamda Türkiye'de son yıllarda kesintisiz ulaşım alanında yapılan çalışmaları anlatma fırsatı bulduk. Bunlardan biri biliyorsunuz, Çin'den Londra'ya kadar uzanan İpek Demiryolu projesi. Önemli bir örnektir.

Bunun kopuk halkalarından bir tanesi biliyorsunuz Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, diğeri de Marmaray Projesi'dir. Bu iki projeyi süratle tamamlamaya çalışıyoruz. Bunlar tamamlandığında artık Uzakdoğu'dan Batı Avrupa'ya, Londra'ya kadar kesintisiz bir ulaşım sağlanmış olacak. Benzer şekilde yine Rusya ile Türkiye arasında Samsun ve Kavkaz limanları arasında bir tren feri hattı başlattık. Hatta karayolu, demiryolu ile denizyolunun beraber kombine şekilde çalışması öngörülüyor.''

Yıldırım, Türkiye'de son yıllarda havaalanlarında yaşanan artışın ve demiryollarındaki atılımların da toplantıda oldukça ilgi çektiğini belirterek, Türkiye'nin, ulaşımda bugünün ihtiyaçlarını değil, 10 yıl sonrasını, 2023 hedeflerini dikkate alarak kapsamlı bir yatırım yaptığını özellikle ifade ettiğini kaydetti.

''Küresel krizin aşılması için altyapıya yatırım yapılması gerektiğini, çünkü krizin gelip geçici, altyapının ise kalıcı'' olduğunu belirten Yıldırım, ''Eğer ülke büyüyecekse, milli geliri bugünkü seviyesinin iki katından fazlaya çıkacaksa, ithalatımız, ihracatımız 1 trilyonun üzerine çıkacaksa, Türkiye dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alacaksa bu yatırımları mutlaka kesintisiz devam ettirmek mecburiyetindeyiz'' diye konuştu.

Yıldırım, basına kapalı gerçekleştirdikleri Bakanlar Oturumu'nda, ITF'nin yeni genel sekreterliği için 2 aday arasında seçim yapıldığına da değinerek, ''Seçim sırasında uzun tartışmalar yaşandı. Sonuçta Portekizli Jose Viegas, ITF'nin yeni genel sekreteri oldu'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem