Bakan'dan şaka gibi internet açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "İnterneti yasaklamıyoruz, internetin yasaklanmasının kolay olduğu mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz" dedi.Bakanlık toplantı salonunda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 5651 Sayılı "İnternet Ortamınd

Bakan'dan şaka gibi internet açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "İnterneti yasaklamıyoruz, internetin yasaklanmasının kolay olduğu mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz" dedi.
Bakanlık toplantı salonunda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 5651 Sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"da yapılan değişikliklere ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenleyen Bakan Elvan, internet düzenlemesine ilişkin değişik yorumların yapıldığını ve bilgi kirliliğinin oluştuğunu ifade etti.

Temel amaçlarının kişilik haklarının korunması ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi olduğunu dile getiren Elvan, "İnternet yasaklanıyor, internete sansür geliyor, TİB her şeyi engelleyecek" gibi söylemlerin gerçekle ilgisinin olmadığını belirtti. Elvan, "Biz, İnterneti yasaklamıyoruz, internetin yasaklanmasının kolay olduğu mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz" dedi.

Mevcut düzenlemede, özel hayatla ilgili istenmeyen görüntünün, kaydın ya da herhangi bir içeriğin internet sitelerinde yayınlanması halinde vatandaşın öncelikle yer sağlayıcıya başvurması gerektiğini anımsatan Elvan, şunları kaydetti:

"Vatandaşın 2 gün cevap beklemesi gerekiyor. Genellikle bu cevap gelmiyor. Bunun üzerine vatandaş 2 gün sonra mahkemeye başvurabiliyor. Mahkeme de 3 gün içinde kararını veriyor. Dolayısıyla en az 5 gün vatandaşın mağduriyeti devam ediyor. Mahkeme 'internet sitesi kapatılabilir' ya da 'içerik çıkarılabilir' şeklinde karar verebiliyor. İçerik çıkarma kararı verdiyse vatandaşın bu 5 günde her tarafa yayılmış içeriği çıkartmak için erişim sağlayıcılara bu kararı götürmesi gerekiyor. Yer veya erişim sağlayıcı yurt dışında ise mahkeme kararını ekleyerek bir yazı ile bildiriyor. Çoğunlukla bir sonuç elde edemiyor. Mahkeme kararı bile olsa eli kolu bağlı kalıyor. Bu nedenle mahkemeler genellikle 'internet sitesi kapatılmalı' şeklinde karar veriyor.

Bugün ne yapıldı? Mahkemelerin internet sitesi kapatma kararlarını ortadan kaldırabilecek bir mekanizma getirildi. Mahkeme bir bütün olarak kapatmak yerine bir içeriğe erişimin engellenmesini sağlayabilecek. Kuracağımız İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliğine mahkeme kararı gidecek. Birlik 4 saat içinde kararı uygulayacak. Bu nedenle internet yasaklanıyor, internete sansür geliyor gibi yaklaşımlar tamamen gerçekle alakası olmayan yaklaşımlardır."

Bakan Elvan, çeşitli çevrelerce "17 Aralık sonrası bu karar alındı" şeklindeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirterek, söz konusu tasarıyla ilgili hazırlıkların 17 Aralık 2013 öncesinde tamamlandığını ve 2013 yılında TBMM gündemine geldiğini, bu düzenlemenin 17 Aralık operasyonu ve Gezi Parkı olaylarıyla ilgisinin olmadığını anlattı.

"Kişilik haklarına ilişkin TİB'in hiçbir şekilde müdahalesi olmayacak"

Yeni düzenlemede kişilik haklarına ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) hiçbir şekilde müdahalesinin olmayacağını ifade eden Elvan, kişilik hakları ihlalinin internet servis sağlayıcıları, mahkeme ve kişi arasında çözüleceğini bildirdi.

Yeni düzenlemede konuların kişilik hakları ihlali ve özel hayatının gizliliğinin korunması olmak üzere iki grupta ele alındığını kaydeden Elvan, kişilik hakları ihlali durumunda kişinin doğrudan Sulh Ceza Mahkemesine başvurabileceğini belirtti. Mahkemenin 24 saat içinde kararını vereceğini anlatan Elvan, "Mahkeme kişilik hakkı ihlali olduğuna dair karar verirse, vatandaş artık kapa kapı dolaşıp kararı götürmeyecek. İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği, 4 saat içinde kararı uygulayacak. Dolayısıyla vatandaş 5 gün beklemeyecek, 28 saat içinde mağduriyeti giderilecek. Şu anda gelen başvuruların yüzde 95'ten fazlası kişilik hakları ihlaliyle ilgili" diye konuştu.

Özel hayatın gizliliğinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de yer aldığını hatırlatan Elvan, bu tanımın kişinin kendisi, ailesi, evi gibi özel alanlarını içerdiğini kaydetti. Mevcut haliyle özel hayatın gizliliğini korumaya yönelik çalışmayan mekanizmayı çalışır hale getiren bir düzenleme yaptıklarını dile getiren Elvan, özel hayatın gizliliğiyle ilgili uygunsuz içeriğin yayınlanması halinde kişinin TİB'e başvurabileceğini, TİB'in de kimlik tespiti yaptıktan sonra Erişim Sağlayıcıları Birliğine konuyu aktaracağını anlattı. Elvan, İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından yayının 4 saat içinde geçici olarak durdurulacağını söyledi.

Daha sonra şikayette bulunan kişinin, mahkemeye başvurması gerektiğini belirten Elvan, mahkemenin de 48 saat içinde karar vereceğini ve söz konusu mahkeme kararına göre hareket edileceğini anlattı.

"Mahkemeden gelen karar ne ise o uygulanacak"

Bakan Elvan, gecikmesinde son derece sakıncalı hususların olması halinde ise TİB Başkanının erişimin engellemesine karar verebileceğini ifade ederek, geçmiş dönemde bir parti başkanının başına böyle bir olay geldiğini anımsattı. Bu durumda da mahkeme kapısının açık olduğuna dikkati çeken Elvan, "Mahkemeden gelen karar ne ise o uygulanacak. Ne yasak ne sansür ne de TİB'in hiçbir yargı kararını engellemesine yönelik bir düzenleme söz konusu değil. TİB Başkanının sadece özel hayatın gizliliğinin korunması konusunda yetkisi var" dedi.

İnternette kimin hangi siteye girdiği, içeriğinin ne olduğu, ne gibi yazışmaların yapıldığı gibi kayıtların tutulacağı ve vatandaşların fişleneceği iddialarının da gerçek dışı olduğunu dile getiren Elvan, tutulacak kayıtların sadece trafik bilgisine yönelik olduğunu söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler