Bakandan işsizlik açıklaması

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye’de işsizlik yüzde 9.8, 2011 yılı sonu itibariyle. İnşallah 9.8’den bu yıl sonu ile daha aşağılarda bir rakam bekliyoruz" dedi.Sabah saatlerinde kente gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çe

Bakandan işsizlik açıklaması

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye’de işsizlik yüzde 9.8, 2011 yılı sonu itibariyle. İnşallah 9.8’den bu yıl sonu ile daha aşağılarda bir rakam bekliyoruz" dedi.

Sabah saatlerinde kente gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sivas Belediyesi’ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ten çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Burada konuşan Bakan Çelik, Sivas’a hizmetin herkese nasip olmadığını söyleyerek, Ürgüp’e çalışmalarında başarılar diledi. Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, ziyaretin anısına Bakan Çelik’e İrade-i Milliye adlı kitabı hediye etti.

Belediye ziyaretinin ardından Bakan Çelik, AK Parti Sivas İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Kamu Şirket İşçileri Derneği’ni de (KAŞİD) ziyaret eden Bakan Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili taslak çalışmayı hazırladıklarını ve meclise gelmesini beklediklerini söyleyerek, “Taşeron işçiler diye ifade edilen arkadaşlarımızın başta yıllık izinleri olmak üzere tazminat ve çalışma saatleri ile ilgili dernek başkanlarıyla Ankara’da toplantı gerçekleştirdik. Biz öncelikle alt işveren ile asıl işveren arasındaki ayrımı yaptıktan sonra, alt işveren yanında çalışan olan işçiler netleştirdikten sonra onların çalışma koşullarını iyileştirme adına taslak çalışmamamızı sizlerle beraber çalışarak hazırladık. İnşallah bu yasanın meclise gelmesini ve sizin beklediğiniz konudaki düzenlemeyi, insan onuruna yaraşır bir çalışma ortamını sağlama konusunda bakanlık çalışmalarını son aşamaya getirmiş bulunuyor” diye konuştu.

Bakan Faruk Çelik, daha sonra, 4 Eylül Spor Salonu’nda düzenlenen 2 bin kişinin faydalanacağı Toplum Yararına Çalışma Projesi’ne katıldı. Programda konuşan İş-Kur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Yadigar Gökalp ise, Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte Türkiye’nin çok önemli işlere imza attığını söyleyerek, “Yüzyılımızın en önemli reformlarından birisi olduğunu söyleyebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Avrupa ülkelerinin ortalama işsizlik oranı yüzde 10.4’tür. Amerika Birleşik Devletleri’nde işsizlik yüzde 8.2’ye çıktı. Yunanistan’da işsizlik yüzde 21.7, Fransa’da yüzde 10, Portekiz’de ise yüzde 15.3. Türkiye’de işsizlik ise yüzde 9.8, 2011 yılı sonu itibariyle. İnşallah 9.8’den bu yıl sonu ile daha aşağılarda bir rakam bekliyoruz. İşsizlik sayısının azaldığı, çalışanların arttığı bir Türkiye her gün parlıyor, dünya da bizi izliyor” dedi. 2009 yılından 2011 yılı sonuna kadar 3 milyon 700 bin vatandaşa iş verdiklerini kaydeden Bakan Çelik, “Dolayısıyla ne kadar övünürsek az” diye konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Çelik, beraberindekilerle birlikte işçilerin atanması için butona bastı.

 

"2 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİREN İNTİBAK MESELESİNİ ÇÖZDÜK"

SGK Sivas İl Müdürlüğü’nün yeni hizmet binası açılışına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “17 milyon 500 bin kayıtlı çalışanımız var. Ama 10 milyon emeklimiz var. Neredeyse, iki çalışana bir emekli düşmüyor. Oysa dünyanın gelişmiş ülkelerinde, sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi açısından 4 çalışana bir emekli olması gerekiyor” dedi.

Ekonomik ve siyasi istikrar sayesinde nelerin başarıldığını herkesin gördüğünü belirten Bakan Çelik, “Biz başka işlerle uğraştık. Sen-ben kavgaları 30 yılımızı aldı götürdü. Ne zaman siyasi istikrarı yakaladık başarı geldi, ne zaman kaybettik sorunlarla karşı karşıya geldik. 1966-70 başarı var, çünkü siyasi istikrar var. 1983-90 başarı var, çünkü siyasi istikrar var. 2002-2012 başarı var, çünkü siyasi istikrar var. Diğer yılların tamamı ne yazık ki ülke için kayıp yıllar olarak geride kaldı. İşte bu istikrar sayesinde birilerinin hayal edemediğini gerçekleştirdiğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Onurlu ve şahsiyetli millet avuç açan bir millet olmadı. Ama o zor dönemde centlere muhtaç ettiler. Çok şükür şimdi yardım talep eden değil yardım eden ülkeyiz” diye konuştu.

2 milyon emekliyi ilgilendiren sorunu çözdüklerini ve emeklilerin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren haklarını alacaklarını kaydeden Çelik, “Öncelikle intibak meselesini, 2 milyon emeklimizi ilgilendiren sorununu çözdük. İnşallah 2 milyon emeklimiz gayretli çalışmalar neticesinde 1 Ocak 2013 tarihinde ücretlerinde geçmiş yıllardaki haksızlıklardan kaynaklanan, sistemde politik müdahalelerden kaynaklanan ve haksızlığa uğrayan emeklilerimiz inşallah o haklarını alacaklarını, bütün emeklilerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Memur maaş zamlarına da değinen Bakan Faruk Çelik, “Memurlarımızla ilk kez toplu sözleşme masasına oturduk. Kim ne derse desin memurlarımız için son derece önemli bir kazanımdır. Masada bir ay boyunca tartıştık, değerlendirdik ve kendilerine yüzde 7.6 zam önerdik. Enflasyonun yüzde 6.5 olacağı bir ortamda, dünya devletleri, maaşları yüzde 40 indirirken, emekli maaşlarını sabitlerken, kamuda çalışanların sayısını azaltırken, yani işten çıkarırken, Türkiye enflasyonun üzerinde zam yapan bir ülke konumundadır. Bunu memur kardeşlerimizle paylaşmaya çalıştık. Dedim ki ‘10 yıl içerisinde enflasyon yüzde 135, ama 10 yıl içerisinde ortalama kamu çalışanlarına yaptığımız zam yüzde 228.' Hangi hükümet, hangi bakan, daha fazla kamu çalışanlarına vermek istemez. Maaş iki milyar ise 4 milyar vermek isteriz. Ama çocuklarımızın geleceğini karartarak değil, hazineyi borçlandırarak değil, faizleri yükselterek değil. Eldeki imkanlarınızı artıracaksınız, artırdığınızı memurlara, işçilere ve çiftçilere vereceksiniz. Biz öyle yapıyoruz. O yüzden aldatan olmayacağız. Kesinlikle ciddi, tutarlı politikalardan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik ile beraberindeki heyet, yeni SGK binasının açılışını gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem